Κόσμος

Κούβα: Τέλος εποχής για τους Κάστρο - Ο Ραούλ παραδίδει την ηγεσία

Σε ιστορική αλλαγή σελίδας προχωρεί η Κούβα, το «κόκκινο νησί» της Καραϊβικής, που όχι μόνο άντεξε 30 χρόνια μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά ετοιμάζεται να αναπτύξει και το δικό της εμβόλιο κατά της Covid-19, σύμφωνα με τον Economist.

Για πρώτη φορά μετά την επανάσταση του 1959 η οικογένεια Κάστρο δεν θα εκπροσωπείται σε επίσημο αξίωμα της εξουσίας. Στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την Δευτέρα, ο 89χρονος γενικός γραμματέας Ραούλ Κάστρο -αδελφός του ηγέτη της επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος του παρέδωσε τη σκυτάλη το 2011 και πέθανε το 2016- θα παραδώσει με τη σειρά του τα κλειδιά σε έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς, ο οποίος όμως δεν θα φέρει το ιστορικό επώνυμο. Ο άνθρωπος που θα συγκεντρώσει πλέον όλη την εξουσία στα χέρια του είναι ο 61χρονος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, πρόεδρος της Κούβας από το 2018 και επόμενος γραμματέας του πανίσχυρου ΚΚ, βάσει του προβλεπόμενου αποτελέσματος της συνεδριακής ψηφοφορίας.

«H αποχώρηση του Ραούλ Κάστρο από την πολιτική ζωή αναμενόταν από καιρό», είπε στο France24 ο Γάλλος ειδικός σε θέματα Λατινικής Αμερικής, Στεφάν Βιτκοφσκί. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν επιλέχθηκε τυχαία η ημερομηνία για τη μεταβίβαση της εξουσίας στη νέα γενιά. Ταυτίστηκε συμβολικά με την 60ή επέτειο από την αποτυχημένη απόβαση 1.400 μισθοφόρων της CIA στον Κόλπο των Χοίρων.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο ρόλο που θα επιλέξει ο Ραούλ Κάστρο για τον εαυτό του. Λίγοι πιστεύουν την υπόσχεση που έδωσε το 2016, ότι μόλις συνταξιοδοτηθεί «θα ασχολείται με τα εγγόνια του και θα διαβάζει ιστορικά βιβλία». Το πιθανότερο είναι να μετατραπεί σε έναν «σοφό Νέστορα», όπως έκανε ο αδελφός του, που θα συμβουλεύει τους επιγόνους του και τίποτα δεν θα γίνεται χωρίς την έγκρισή του.

Οσο για τον Ντίας-Κανέλ, η τριετής μεταβατική του προεδρία είχε τη σφραγίδα της συνέχισης του καθεστώτος και όχι της ριζικής του ανατροπής – εν αντιθέσει με ό,τι συνέβη την δεκαετία του ’90 στην Ανατολική Ευρώπη. Η κυβέρνηση του Ντίας-Κανέλ συνέχισε τις φιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είχε ξεκινήσει ο Ραούλ Κάστρο, καταργώντας φέτος το σύστημα του διπλού νομίσματος και αναπροσδιορίζοντας μισθούς, συντάξεις και τιμές καταναλωτή στην Κούβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή την περίοδο η Κούβα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση από το 1990. Τα πολύτιμα τουριστικά έσοδα στέρεψαν λόγω της πανδημίας, ενώ οι νέες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, ακυρώνοντας το άνοιγμα του Μπαράκ Ομπάμα, οδήγησαν σε συρρίκνωση του κουβανέζικου ΑΕΠ κατά 11% το 2020. Τους τελευταίους μήνες άλλωστε παρατηρούνται ολοένα συχνότερα στα ράφια ελλείψεις βασικών αγαθών.

Χωρίς τις πατρικές φιγούρες των Κάστρο, οι Κουβανοί είναι πιθανότερο να οργανώσουν πιο έντονες αντιπολιτευτικές κινήσεις κατά του καθεστώτος. Ειδικά μετά την είσοδο του 2018 στην Κούβα του κινητού Ιντερνετ 3G, που συνέβαλε στη δικτύωση ενός ψηφιακά αποκομμένου πληθυσμού. Αλλωστε η ιδεολογική αντιμετώπιση της ογκούμενης κοινωνικο-πολιτικής διαμαρτυρίας στα social media είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν το συνέδριο του κουβανέζικου ΚΚ, το οποίο δεν είναι διατεθειμένο να παρεκκλίνει από το μονοκομματικό μοντέλο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...