Κόσμος

Ο υπερεθνικιστής Μπαχτσελί τραβά τον Ερντογάν ολοένα και πιο δεξιά

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "στρέφεται ακόμη δεξιότερα" χάρη  στον υπερεθνικιστή ηγέτη Ντέλετ Μπαχτσέλι, ανέφερε το AFP την Τετάρτη.

Το κάποτε σκληρά  επικριτικό  κόμμα κατά  του Ερντογάν  Εθνικό Κίνημα του Μπαχτσέλι (MHP), υποστήριξε τον Τούρκο Πρόεδρο μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

"Για την επιβίωση της χώρας μας, η Λαϊκή Συμμαχία έγινε αναγκαιότητα", δήλωσε ο  βουλευτής του MHP Ayse Sibel Ersoy στο AFP.

Στη συνέχεια, το ΜΗΡ διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη στήριξη της προσπάθειας του Ερντογάν να επεκτείνει σημαντικά τις εξουσίες του ως πρόεδρος μέσω δημοψηφίσματος το 2017. Αυτή η υποστήριξη αργότερα επισημοποιήθηκε στο εκλογικό σύμφωνο μεταξύ του MHP και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν γνωστό ως Λαϊκή Συμμαχία .

Το AKP βασίζεται στον μικρότερο σύμμαχό του για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αλλά με μόνο 48 έδρες, καθιστώντας το το τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα, το MHP ασκεί αδικαιολόγητη επιρροή στην κυβέρνηση, ανέφεραν οι επικριτές στο AFP.

"Τα τελευταία τρία χρόνια, η στάση και η συμπεριφορά του κ. Bahçeli καθόρισαν την πολιτική πορεία του AKP", δήλωσε το πρώην μέλος του AKP και αντιπρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης DEVA Party İdris Şahin.

Η σχέση του MHP με την κυβέρνηση επέτρεψε επίσης στους υπερεθνικιστές να αναλάβουν θέσεις στην κρατική γραφειοκρατία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Το κόμμα λειτουργεί ως «συμβούλιο εθνικής ασφάλειας» της Τουρκίας, ανέφερε στο AFP ο αναπληρωτής καθηγητής Burak Bilgehan ehzpek του Πανεπιστημίου TOBB.

Στελεχωμένο από κορυφαίους στρατιωτικούς διοικητές, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν κάποτε ένα από τα πιο ισχυρά θεσμικά όργανα της Τουρκίας πριν οι μεταρρυθμίσεις του AKP το φέρουν σταθερά υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Προηγούμενες διοικήσεις του AKP έχουν λάβει προοδευτική θέση σε θέματα εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών με το παράνομο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK)

Ωστόσο, ο Μπατσέλι διατηρεί μια σκληρή στάση για τέτοια ζητήματα, καθοδηγώντας πρόσφατες εκκλήσεις για το κλείσιμο του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδικού Λαού (HDP) και χαρακτηρίζοντας τους φοιτητές διαδηλωτές «ως δηλητηριώδη φίδια των οποίων τα κεφάλια πρέπει να συνθλίβονται».

"Είναι σημαντικό για τον Μπατσέλι το AKP να ενεργεί σύμφωνα με το εθνικό πλαίσιο ασφάλειας", δήλωσε ο Özpek.

Παρά το γεγονός ότι δεν αμφισβητούν την επιρροή του, οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με τον βαθμό άσκησης επιρροής του Μπατσέλι στον  Ερντογάν

"Δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν έχει παραπλανηθεί και αναγκάζεται να κάνει βήματα που πραγματικά δεν θέλει", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ο Berk Esen, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sabanci.

Ωστόσο η ουσία του θέματος είναι ότι το ΑΚΡ από ισλαμικό κόμμα, έχει μετεξελιχθεί σε εθνικιστικό-ισλαμικό κόμμα και αυτό το μείγμα είναι εκείνο που παίζει καθοριστικό ρόλο στα μεγαλόπνοα σχέδια του Ερντογάν για ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας/

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ