Κόσμος

Γενς Σπαν: Ζήτησε την αναγκαιότητα της άμεσης αυστηροποίησης του lockdown

Ο γερμανός Υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, κάλεσε τα 16 ομόσπονδα κρατίδια να θέσουν άμεσα σε ισχύ αυστηρότερους περιορισμούς και να μην περιμένουν ως ότου ψηφιστούν από τη βουλή οι αλλαγές του νόμου για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων. "Κάθε ημέρα μετρά", τόνισε το πρωί σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο. Η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: αν σήμερα νοσηλεύονται 5.000 ασθενείς στις εντατικές των νοσοκομείων, τέλος του μήνα θα είναι 6.000. "Ήδη διαβλέπουμε πως χωρίς την αναχαίτιση αυτής της εξέλιξης το σύστημα υγείας θα φτάσει στα όρια της αντοχής του", επισήμανε ο κ. Σπαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως ενδεικτικά δήλωσε, τεστ και εμβολιασμοί δεν αρκούν πλέον. Αναφερόμενος στη συζήτηση για τη νομιμότητα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που προβλέπεται στις νομοθετικές αλλαγές, δήλωσε σίγουρος ότι πιθανές προσφυγές στο συνταγματικό δικαστήριο δεν θα έχουν επιτυχία. Η συζήτηση για την αλλαγή του νόμου ξεκινά την Παρασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Την αναγκαιότητα της άμεσης αυστηροποίησης του lockdown τόνισε στην ίδια συνέντευξη τύπου και ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. "Η κατάσταση στα νοσοκομεία κλιμακώνεται εν μέρει δραματικά", δήλωσε. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι επαφές. Τα νέα κρούσματα αφορούν, σύμφωνα με τον κ. Βίλερ, προπαντός τις ηλικίες 15 με 49 ετών. Το δε ποσοστό του ακόμη πιο μεταδοτικού από το αρχικό βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού στις λοιμώξεις κυμαίνεται στο 90%. Είναι βέβαια θετικό ότι στο μεταξύ το 17% των πολιτών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον μια φορά. Γεγονός είναι όμως ότι "η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί". Πάρα πολλοί θα πρέπει να περιμένουν για μήνες ακόμη έως ότου εμβολιαστούν, επισήμανε ο κ. Βίλερ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ