Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Επιστολή & δικαστικών κατά Ερντογάν: "Θέλεις να μας οδηγήσεις σε εμφύλιο"

Δεν ξέρει από που θα του πρωτοέρθει νέα "σφαλιάρα" του αλαζόνα σουλτάνου. Μετά το νέο "κυνήγι" μαγισσών που εξαπέλυσε εναντίον διακεκριμένων πρώην στελεχών των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του. 

Oι εξελίξεις είναι καταιγιστικές στη χώρα, καθώς οι Κεμαλιστές έχουν βγει ''μπροστά''. Και εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα του Ερντογάν. Θα τολμήσει να τα βάλει μαζί τους; 

Αρχικά, 126 Τούρκοι πρώην πρέσβεις δημοσίευσαν δήλωση την Παρασκευή προειδοποιώντας ότι το έργο Kanal Istanbul θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη Σύμβαση του Montreux και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα τουρκικά συμφέροντα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης, θα ανοίξει τη συζήτηση για τη Σύμβαση του Montreux και θα οδηγήσει στην απώλεια της απόλυτης κυριαρχίας της Τουρκίας στη θάλασσα του Μαρμαρά», ανέφερε η δήλωση.

Στη συνέχεια, 103 απόστρατοι ναύαρχοι του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εξέδωσαν μία ανακοίνωση που κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση για την προσπάθεια αλλαγής της συνθήκης του Μοντρέ αλλά και της προσπάθειας ισλαμοποίησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.  


Χθες το βράδυ, οι "Sea Lions" στα τουρκικά "Deniz Aslanları", οι οποίοι φοίτησαν στο Ναυτικό Γυμνάσιο και στη Ναυτική Ακαδημία μεταξύ 1976-1984, δημοσίευσαν επίσης μια δήλωση, μετά τον "καταπέλτη" των απόστρατων Τούρκων Ναυάρχων κατά του καθεστώτος Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συνέχεια, επιστολή έστειλαν και πρώην βουλετυτές του CHP (Kεμαλιστές).Κοινή δήλωση 98 πρώην βουλευτών: ''Το κανάλι της Κωνσταντινούπολης δεν μπορεί να γίνει, το Montreux δεν μπορεί να συζητηθεί!' 'Η γραπτή δήλωση που έγινε από κοινού από τους 98 βουλευτές έχει ως εξής:

''Το κανάλι της Κωνσταντινούπολης δεν μπορεί να οικοδομηθεί! Η Σύμβαση Montreux δεν μπορεί να συζητηθεί!''

 

Σφοδρές αντιδράσεις και από πρώην δικαστές 

 

Οι 122 πρώην νομοθέτες, οι οποίοι υπηρέτησαν στο κόμμα της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες με τους διωκόμενους απόστρατους δηλώνοντας ότι το άνοιγμα της Σύμβασης του Montreux για συζήτηση και επιμένοντας σε σχέδια για προώθηση του έργου Canal İstanbul ήταν απαράδεκτα.

Οι πρώην νομοθέτες καταδικάζουν απερίφραστα τους ισχυρισμούς Ερντογάν ότι ''οι απόστρατοι προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα μέσω της δήλωσής τους'', τονίζοντας ότι απλώς άσκησαν τα δικαιώματά τους και εξέφρασαν τις απόψεις τους για ένα θέμα που ενδιαφέρει ολόκληρο το έθνος.

Και ανέφεραν στο τέλος: ''Οδηγούμαστε πλέον σε εμφύλιο, οι στιγμές είναι κρίσιμες!''

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ