Κόσμος

Σεμιναριακή ανάλυση: Πως θα κερδίζονται και θα χάνονται πόλεμοι πριν ξεκινήσουν

“Η στρατιωτική νοημοσύνη είναι τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο πόλεμος. Τα βασικά της στοιχεία και ο λόγος της ύπαρξής της παρέμειναν αμετάβλητα σε όλη την ιστορία. Ούτε οι αλλαγές στη σύλληψη του πολέμου και ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται, ούτε οι δυνατότητες των διαθέσιμων εργαλείων θα μεταλλάξουν αυτήν την ουσία” αναφέρει σε μια εξαιρετική ανάλυσή του ο Ángel Segundo Gómez González, Διευθυντής του Τμήματος Πληροφοριών στην Ανώτατη Σχολή των Ενόπλων Δυνάμεων (CESEDEN) στην Βαλένθια της Ισπανίας.

Το όραμα, η κατανόηση, η σαφήνεια και η ευελιξία που θα απαιτήσει η στρατηγική μας, καθώς και η επιχειρησιακή και τακτική απόδοσή μας σε μελλοντικά ασταθή, αβέβαια, περίπλοκα και διφορούμενα περιβάλλοντα, θα πρέπει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική μας ευφυΐα, σχολιάζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο η φύση της στρατιωτικής νοημοσύνης δεν έχει αλλάξει ούτε φαίνεται ότι θα αλλάξει, αλλά χωρίς αμφιβολία, τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει έχουν εξελιχθεί και θα εξελιχθούν πολύ περισσότερο στον χρονικό ορίζοντα (2035/2040) εκεί δηλαδή που οι προσπάθειες μετατροπής και ανάπτυξης ικανοτήτων των Ένοπλων Δυνάμεων εστιάζουν αυτήν τη στιγμή.

 

Ο επιταχυνόμενος ρυθμός των συνεχιζόμενων αλλαγών και η προβλεπόμενη συνέχεια της αλλαγής ως καθοριστικό χαρακτηριστικό της εποχής μας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των επόμενων δεκαετιών. Η αλλαγή μπορεί να είναι το μόνο μόνιμο στοιχείο, το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι, λέει ο αναλυτής και προσθέτει:

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στρατιωτική νοημοσύνη, οι διαδικασίες της, οι οργανώσεις της και επίσης οι στρατηγικές της με τους στόχους, τις γραμμές δράσης και τους πόρους που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Πρέπει να διατηρήσουν την ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε πιθανές αλλαγές. Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές είναι ήδη σε εξέλιξη και μπορούμε να τις παρατηρήσουμε. Άλλες δεν έχουν φτάσει ακόμη και, ως εκ τούτου, πρέπει να διατηρήσουμε την ικανότητα να ανταποκρινόμαστε με ευελιξία στην εμφάνιση εκπλήξεων στην πορεία, απρόβλεπτων γεγονότων. Απρόβλεπτα γεγονότα στον τομέα της τεχνολογίας, της γεωπολιτικής ή των απειλών. Εκπλήσσει ότι, κατά καιρούς, αυτό μπορεί να σημαίνει αλλαγή στους κανόνες του παιχνιδιού. Αντιμέτωποι με μια τέτοια απρόβλεπτη ανάγκη, θα πρέπει να είμαστε σε θέση, να συνεχίσουμε να παίζουμε το παιχνίδι, χωρίς να το διακόπτουμε”.

Μιλώντας για τις πολλαπλές διαστάσεις της αλλαγής αυτής, ο Γκονζάλεθ τονίζει πως οι τεχνικές εξελίξεις και άλλες αλλαγές που έχουν προκύψει με αυτές τις εξελίξεις μας οδήγησαν στον εντοπισμό και τον καθορισμό νέων χώρων αντιπαράθεσης, νέων στοιχείων του λειτουργικού περιβάλλοντος. Σημειώνει δε πως ο κυβερνοχώρος και ο γνωστικός τομέας θα κερδίσουν επομένως μεγάλο μέρος της προσοχής μας τις επόμενες δεκαετίες. Η νοημοσύνη πρέπει να τοποθετηθεί στα όρια μεταξύ φυσικών και μη φυσικών τομέων, διατηρώντας την ικανότητά της να ενεργεί και στα δύο και να τα ενσωματώνει στο βλέμμα και την ανάλυσή της.

Το τοπίο της γεωπολιτικής και της ασφάλειας θα αλλάξει σχεδόν όσο οι τεχνολογίες, σύμφωνα με τον αναλυτή. “Το κάνει ήδη και δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει. Οι αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτές που θα δούμε τις επόμενες δεκαετίες θα μας αναγκάσουν να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες και τους τρόπους εργασίας στη στρατιωτική νοημοσύνη και να παρακολουθούμε πτυχές και διαστάσεις που έχουμε παραμελήσει μέχρι τώρα. Η πανδημία SARS COVID-19 μας έχει ήδη δώσει κάποιες ενδείξεις ως προς αυτό”.

Εκτός από την αλλαγή στις ισορροπίες της στρατιωτικής δύναμης και στην παγκόσμια ή περιφερειακή γεωπολιτική δυναμική, θα υπάρξουν επίσης αλλαγές στην τυπολογία των συγκρούσεων για τις οποίες πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Ορισμένοι τύποι συγκρούσεων που έχουν ξεχαστεί εδώ και δεκαετίες, όπως η συμμετρική αντιπαράθεση υψηλής έντασης (peer-to-peer) βρίσκονται και πάλι στον γεωπολιτικό ορίζοντα. Και οι δύο αλλαγές που εξετάστηκαν μαζί με νέα σενάρια δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων, σε λειτουργίες πολιτικής προστασίας για την υποστήριξη των πολιτικών αρχών, αποτελούν έναν ποικίλο κατάλογο επιχειρησιακών πλαισίων. Αυτές οι διάφορες θα περιλαμβάνουν νέες απαιτήσεις πληροφοριών και θα απαιτήσουν μια προσπάθεια προσαρμογής από τη στρατιωτική μας νοημοσύνη που θα είναι τεράστια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Θα υπάρξουν επίσης σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τους ανθρώπινους πόρους και το κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο. Οι άνθρωποι ήταν και θα συνεχίσουν να είναι το βασικό στοιχείο.. Εκτός από τη δημογραφία και τον ποσοτικό αντίκτυπό της στο πρόβλημα της δημιουργίας και της διατήρησης στρατιωτικών δυνάμεων, πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η ποιοτική πτυχή. Οι νέες γενιές, οι ψηφιακοί ιθαγενείς, θα έχουν δυσκολίες στην κατανόηση του φυσικού κόσμου. Ωστόσο, ο φυσικός κόσμος και η θανατηφόρα αντιπαράθεση θα συνεχίσουν να υπάρχουν παρά την υπεροχή του ελιγμού των πληροφοριών. Σε ακραίες περιπτώσεις στρατιωτικής αντιπαράθεσης, ο αγώνας στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα θα είναι το αποφασιστικό στοιχείο στην έκβαση της σύγκρουσης, υποστηρίζει ο Ισπανός στρατιωτικός.

 

Στρατιωτική νοημοσύνη 2040

 

Στο πρόσφατο έγγραφο Science & Technology Trends 2020-2040, το ΝΑΤΟ διεξάγει μια ενδιαφέρουσα μελέτη προοπτικής τεχνολογίας που παρέχει καθοδήγηση για το τι μπορούμε να περιμένουμε από την τεχνολογία τις επόμενες δεκαετίες.

Υπάρχουν ορισμένοι τομείς όπου αναμένεται εκθετική ανάπτυξη. Πολλοί από αυτούς θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη στρατιωτική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια και θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν, βάσει της φύσης τους, σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες: έξυπνες τεχνολογίες, ψηφιακές τεχνολογίες, κατανεμημένες τεχνολογίες και διασυνδεδεμένες τεχνολογίες .

Ο συνδυασμός των εξελίξεων στα ευφυή και ψηφιακά συστήματα θα μας οδηγήσει σε εκπληκτική πρόοδο στη «μάχη της ακρίβειας», τόσο στον τομέα της απόκτησης όσο και στον τομέα της τοποθέτησης και της πλοήγησης. Τα μελλοντικά δίκτυα θα είναι ψηφιακά και διασυνδεδεμένα, με τα στοιχεία του δικτύου να διανέμονται και να επεκτείνονται για να συνδέουν τους τομείς του κυβερνοχώρου, των γνωστικών και των φυσικών τομέων. Σε αυτήν την τελευταία διάσταση, η εφαρμογή του IoMT (Διαδίκτυο των στρατιωτικών πραγμάτων) και του D2D (επικοινωνία από συσκευή σε συσκευή) θα είναι σημαντική.

Ο συνδυασμός έξυπνων και κατανεμημένων τεχνολογιών θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου επέκταση των αυτόνομων συστημάτων. μια αυτονομία που θα βρει τα όριά της στους νόμους ή την ηθική παρά στις συνεχώς μειούμενες ελλείψεις της τεχνολογίας.

Θα υπάρξουν πολλοί κλάδοι που θα βιώσουν μια αξιοσημείωτη πρόοδο: επιστήμη δεδομένων, κβαντική πληροφορική, τεχνητή νοημοσύνη, βιοτεχνολογία, αυτόνομα συστήματα, διάστημα, υπερηχητική ταχύτητα και νέα υλικά. Οι συνδυασμοί προόδου σε ορισμένους από αυτούς τους τομείς θα επιφέρουν πραγματικά διαταραχές στη στρατιωτική νοημοσύνη και θα οδηγήσουν ή ακόμα και θα επιβάλουν, σημαντικές αλλαγές στις διαδικασίες και τους οργανισμούς τους.

Όσο για τον παράγοντα ΑΝΘΡΩΠΟΣ θα συνεχίσει να υπάρχει όπως το ξέρουμε, αλλά θα επεκταθεί η απομακρυσμένη ανθρώπινη αλληλεπίδραση (cyberHUMINT), η αυτοματοποιημένη γλωσσική μετάφραση, η ανίχνευση ψεμάτων με την επεξεργασία βιομετρικών στοιχείων ή με έμμεσο προφίλ της προσωπικότητας των ανθρώπινων πηγών μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης.

 

JADC2ISR , ευκινησία και εγκαρσιότητα πολλαπλών τομέων

 

Η πρωτοβουλία JISR της Ατλαντικής Συμμαχίας (που ξεκίνησε στη Σύνοδο Κορυφής του Σικάγου το 2012) ενίσχυσε τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ στην υποστήριξη πληροφοριών για επιχειρήσεις, ειδικά σε σχέση με γεγονότα που απαιτούν επείγουσα ανταπόκριση και μεγάλη ευελιξία. Αυτό είναι ιδιαίτερα ορατό στον τομέα της συνεισφοράς στην επίγνωση της κατάστασης σε συνεχιζόμενες λειτουργίες και στόχευση, ιδιαίτερα στοχοθεσία στο χρόνο. Ο εκσυγχρονισμός του στην αποτελεσματικότητα και τη διαλειτουργικότητα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο ρυθμός των επιχειρήσεων προβλέπεται πως θα συνεχίσει να αυξάνεται και η ανάγκη για άμεση ανταπόκριση θα απαιτήσει όλο και περισσότερη αποτελεσματικότητα και ευελιξία από τη νοημοσύνη και το JISR, τους οργανισμούς τους, τις διαδικασίες τους, τα δίκτυα, τις υπηρεσίες και τα λειτουργικά συστήματα, λέει ο ειδικός. Προσθέτει δε, πως η προσέγγιση πολλαπλών τομέων στις λειτουργίες και η σχέση μεταξύ φυσικών και μη φυσικών τομέων θα προσθέσει πολυπλοκότητα στην πρόκληση και θα απαιτήσει την επανεφεύρεση του JISR .

 

Νέα επιχειρησιακά πλαίσια. Νέες απειλές

 

Οι αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον θα αναγκάσουν τη στρατιωτική νοημοσύνη να διατηρήσει την ικανότητα αντιμετώπισης μιας μεγάλης ποικιλίας απειλών και στρατιωτικών διεκδικήσεων. Η αντιπαράθεση θα πραγματοποιηθεί στους διάφορους φυσικούς και μη φυσικούς τομείς και σε όλο το φάσμα των συγκρούσεων, σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς να εγκαταλείψει τη λεγόμενη γκρίζα περιοχή.

 

Ορισμένες από τις απειλές θα αδράξουν τις ευκαιρίες των τεράστιων, σχεδόν κενών χώρων διακυβέρνησης και πληθυσμού στο Μαγκρέμπ, τη Σαχάρα και το Σαχέλ. Η ικανότητα παρακολούθησης αυτών των “άχρηστων” περιοχών ή περιοχών με πολύ χαμηλή πυκνότητα στρατιωτικής κατοχής, εάν είναι δυνατόν, θα δώσει μεγαλύτερη σημασία στις δραστηριότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης. Σε αυτόν τον τομέα, μεταξύ άλλων συστημάτων απόκτησης και πειθαρχίας, οι αισθητήρες παρακολούθησης ευρείας περιοχής (WAS), ιδίως το GMTI 11, και οι αισθητήρες που λαμβάνουν οπτικά μηνύματα, υπέρυθρες ή εικόνες από ραντάρ , επί του αεροσκάφους , θα έχουν υπεροχή, πιλοτικά ή αυτόνομα, καθώς και χωρίς επίβλεψη από αισθητήρες εδάφους.

Το επιχειρησιακό πλαίσιο της μάχης σε αστικές και προαστιακές περιοχές, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σε μεγάλες πόλεις, θα αναγκάσει σε νέες τεχνικές, τακτικές και διαδικασίες, καθώς και θα εξετάσει ορισμένες πτυχές με ανανεωμένη εστίαση. Για να δώσουμε ένα μόνο παράδειγμα, οι γεωγραφικές πληροφορίες και οι πληροφορίες υποδομής θα απαιτήσουν ενημέρωση σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να πλοηγηθείτε μεταξύ εμποδίων και καταστροφών σε αστικό έδαφος, καθώς και να εντοπίσετε ημι-μόνιμα εμπόδια. Η μικρογραφία των τεχνολογιών σάρωσης με λέιζερ (LIDAR) που είναι ενσωματωμένη σε μικρά RPAS θα είναι η λύση σε αυτήν την πρόκληση και θα είναι ήδη διαθέσιμη στον πιο άμεσο χρονικό ορίζοντα. Αυτά τα συστήματα θα επιτρέψουν επίσης την τρισδιάστατη μοντελοποίηση των υποδομών εντός των οποίων θα πραγματοποιούνται οι λειτουργίες.

 

Ο χάρτης κατάστασης. Η συμβολή πληροφοριών στη COP

 

 

Το Common Operational Picture (COP) θα αποκτήσει μια ασυνήθιστη πολυπλοκότητα στις λειτουργίες πολλαπλών τομέων. Ο πρόσφατα επινοημένος όρος DATA BASED COP αναφέρεται σε έναν πολυστρωματικό ψηφιακό "χάρτη κατάστασης", διαμορφώσιμο κατά παραγγελία και ικανό να απορροφήσει και να παρουσιάσει έναν τεράστιο όγκο ανεπεξέργαστων, δομημένων ή μη δομημένων δεδομένων, με αυτοματοποιημένη παρουσίαση infographic και επίσης ήδη επεξεργασμένων αντικειμένων. Τα δίκτυα υψηλής χωρητικότητας θα παρέχουν συνδεσιμότητα σε όλους τους τύπους αισθητήρων που παρακολουθούνται.

 

Η μετάδοση και αποθήκευση δεδομένων και η εκμετάλλευσή τους

 

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η κυκλοφορία δεδομένων που θα υποστηρίξουν τα μελλοντικά στρατιωτικά δίκτυα. Η μελλοντική νοημοσύνη, όπως και η παρούσα, θα είναι η λειτουργική κοινότητα που απαιτείται από τα περισσότερα από τα δίκτυα επικοινωνιών όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών και την αποθήκευση. Ανεπιτήρητες, αυτόνομες ή χωρίς επίβλεψη πλατφόρμες που βασίζονται σε πιλότους ή χωρίς πιλότους (π.χ. RPAS-ψευδο-δορυφόροι), ανεπιτήρητοι αισθητήρες ξηράς ή θάλασσας και πολλοί άλλοι πόροι συλλογής σε όλους τους τομείς θα παράγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Η ικανότητα συγκέντρωσης και συγχώνευσης θα αντιμετωπίσει μια πρόκληση. Η διατήρηση της ικανότητας απορρόφησης και εκμετάλλευσης στο ύψος της αυξανόμενης ζήτησης που δημιουργείται από την τεράστια συλλογή θα είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας στη μελλοντική ευφυΐα πολλαπλών τομέων.

Στο πρόσφατο πρωτοποριακό έγγραφο-Οδηγό του ΝΑΤΟ για τη συλλογή δεδομένων και τη διαχείριση για την υποστήριξη ανάλυσης στις επιχειρήσεις , το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι τα δεδομένα δεν λήγουν ποτέ. Αυτό το αδιαμφισβήτητο αξίωμα θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση και για την αποθήκευση ακατέργαστων ή εκμεταλλευόμενων δεδομένων στα αποθετήρια μας. Η χωρητικότητά του πρέπει να είναι πάντα επαρκής για να εξυπηρετεί αυτήν την αδιάκοπη και συνεχώς αυξανόμενη ροή εισερχόμενων δεδομένων και πληροφοριών από όλους τους τομείς και περιοχές του λειτουργικού περιβάλλοντος.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή είναι η προοδευτική διάλυση των ορίων, που κάποτε ήταν άκαμπτα, μεταξύ των επιπέδων συμπεριφοράς των επιχειρήσεων: στρατηγική, επιχειρησιακή, τακτική. Αυτή η εξέλιξη θα πραγματοποιηθεί με σαφήνεια στη στρατιωτική νοημοσύνη και θα επιβάλει την πλήρη σύνδεση μεταξύ δικτύων και την πλήρη πρόσβαση σε αποθετήρια (με εξαιρέσεις ασφαλείας και λειτουργικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί) από όλα τα επίπεδα .

 

Πεδία πληροφοριών και ενοποίηση τομέα ασφάλειας

 

Στο παρελθόν, τόσο η πρόσβαση σε πληροφορίες όσο και οι γνώσεις εμπειρογνωμόνων σε θέματα ενδιαφέροντος για τη στρατιωτική νοημοσύνη ήταν κατά κύριο λόγο στο πεδίο των ενόπλων δυνάμεων. Σήμερα δεν είναι πλέον έτσι και στο μέλλον θα είναι ακόμη λιγότερο. Η στρατιωτική νοημοσύνη θα πρέπει να ενσωματώσει τις υπάρχουσες δυνατότητες σε άλλους οργανισμούς (τις λεγόμενες ομάδες πληροφοριών) και ακόμη και τη γνώση και τα ταλέντα των ατόμων που εργάζονται εντός ή εκτός της διοίκησης.

 

Αυτό θα απαιτήσει ασφαλείς λύσεις για τη διασύνδεση μεταξύ διαβαθμισμένων δικτύων και τομέων (με διαφορετικά επίπεδα) και μη ταξινομημένων δικτύων, ακόμη και του Διαδικτύου.

Υπάρχει μια συνεχής τάση να προσπαθούμε να μειώσουμε το αποτύπωμά μας στο θέατρο των επιχειρήσεων, τη φυσική μας παρουσία σε αυτό. Κατά την εφαρμογή της έννοιας REACHBACK, πολλά στοιχεία ανάλυσης και διαχείρισης διεργασιών και επιμέρους διεργασιών του κύκλου πληροφοριών και της διαδικασίας JISR έχουν ήδη μετακινηθεί εκτός των περιοχών λειτουργίας. Αυτή η τάση θα αναπτυχθεί στο μέλλον με μονάδες διαχείρισης προμηθειών, καθώς και μονάδες επεξεργασίας, εκμετάλλευσης JISR και σύντηξης πληροφοριών, που χωρίζονται φυσικά από τις μονάδες προμηθειών που αναπτύσσονται στον τομέα των δραστηριοτήτων. Για αυτό, απαιτούνται ισχυρές τεχνικές λύσεις για να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα υποστήριξης και η συνέχεια της ροής δεδομένων.

 

Νοημοσύνη και επιρροή

 

Σε νέες μάχες στον γνωστικό τομέα, που είναι απαραίτητα συγχρονισμένες με ενέργειες στον φυσικό κόσμο, η στρατιωτική νοημοσύνη θα πρέπει να συμβάλλει σημαντικά στη νέα λειτουργία κοινών πληροφοριών. Στην πραγματικότητα, ήταν πάντα, αν και κανείς στο παρελθόν δεν είχε καθορίσει την κοινή λειτουργία της πληροφορίας ή του γνωστικού πεδίου των λειτουργιών. Όπως αναφέρει η RAND Corporation σε ένα πρόσφατο έγγραφο ανάλυσης , οι επιχειρήσεις πληροφοριών ήταν ανέκαθεν ουσιαστικό μέρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων και η «πληροφορία» στη γενική σημασιολογική αποδοχή της υπήρξε και είναι η ουσία και των δύο κοινοτήτων.

Η ανάπτυξη ικανοτήτων συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων πληροφοριών και επιρροών θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια δημιουργικού εκσυγχρονισμού. Οι διαδικασίες νοημοσύνης και ο συγχρονισμός τους με τη νέα λειτουργική κοινότητα επιρροής θα πρέπει να επανεξεταστούν επιδιώκοντας αποτελεσματική συνέργεια μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως γενικά συμβαίνει μεταξύ περιορισμένων περιοχών και διαδικασιών, τα θολά και ανακριβή όριά τους αποτελούν μεγάλη πρόκληση.

 

Η εκμετάλλευση, η σύντηξη και η παραγωγή πληροφοριών

 

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η κβαντική πληροφορική και η τεχνητή νοημοσύνη θα επωφεληθούν από τη μαζική ροή δεδομένων από το JISR και πολλές άλλες πηγές. Οι διαδικασίες συσχέτισης, σύντηξης και ανάλυσης θα μετατραπούν σε αυτοματοποιημένες. Οι προηγμένες λειτουργικές υπηρεσίες για την υποστήριξη αναλυτικών διαδικασιών και της νέας σχέσης, που πλησιάζουν όλο και περισσότερο τη φυσική γλώσσα, μεταξύ του αναλυτή και των αποθετηρίων πληροφοριών θα οδηγήσουν σε έναν νέο τρόπο παραγωγής νοημοσύνης. Οι πραγματικές ομάδες ανθρώπου-μηχανής που θα διαμορφωθούν και η βάση δεδομένων θα είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό εργαλείο.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή από αυτή την άποψη έχει να κάνει με την προγνωστική λειτουργία της νοημοσύνης και την ικανότητα πρόβλεψης. Οι αλγόριθμοί μας θα είναι σε θέση να προβλέψουν τη δράση του εχθρού καλύτερα από τις αναλογικές αναλυτικές μεθόδους που γνωρίζουμε. Σε αντάλλαγμα, οι αντίπαλοί μας και εμείς οι ίδιοι θα αναπτύξουμε μηχανισμούς «αλγοριθμικής απόκρυψης».

Η έκπληξη θα αναζητηθεί μέσω ενεργειών τόσο παράλογων ή μακριά από τα συνηθισμένα μοτίβα που είναι προβλέψιμα για τον αλγόριθμο.

 

Διάχυση

 

Η διάχυση είναι και θα είναι ένας από τους μεγάλους δικαιούχους των εξελίξεων στα συστήματα πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών.

Η διάχυση εξελίσσεται προς ένα νέο παράδειγμα. Η διανομή δεδομένων, εκμεταλλευόμενων πληροφοριών, προϊόντων πληροφοριών και αντικειμένων για τον εμπλουτισμό της αναπαράστασης του λειτουργικού περιβάλλοντος σε COPs και σε συστήματα εντολών και ελέγχου, τα λεγόμενα διαστημικά αντικείμενα μάχης (BSO), θα αποτελέσουν αντικείμενο προσοχής και αυτόματη επεξεργασία. Η διάδοση θα προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στις μοναδικές ανάγκες κάθε χρήστη και κάθε διαδικασίας κατανάλωσης και θα διέπεται από προφίλ που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες τους (όχι μόνο τη γενική τους ανάγκη να γνωρίζουν), καθώς και την ικανότητά τους να απορροφούν πληροφορίες ή πληροφορίες που αξιοποιούνται από Διαδικασία JISR.

Στο μέλλον, μικρές μονάδες σε επίπεδο τακτικής θα έχουν πρόσβαση σε πολλά από τα αποθετήρια δεδομένων και στο τμήμα της COP που σχετίζεται με την εκτέλεση της λειτουργίας τους. Τα γυαλιά με ολογραφική οθόνη και άλλες τεχνολογικές συσκευές θα επιτρέψουν την πρόσβαση με μια ματιά στο πραγματικό έδαφος, τα στοιχεία σχεδιασμού και τη νοημοσύνη που σχετίζονται με τη λειτουργία, καθώς και επείγουσες ειδοποιήσεις που λαμβάνονται κατά την οδήγηση, συμπεριλαμβανομένης της χρονικής κλήσης.

Η νέα κουλτούρα συντομίας και αμεσότητας που διαμορφώνει τη διάνοια των νέων γενεών θα υπογραμμίσει περαιτέρω, εάν είναι δυνατόν, αυτήν την νέα ανάγκη. Τα γραφήματα, η επαυξημένη πραγματικότητα ή τα ολογράμματα θα δώσουν αδιανόητες δυνατότητες στη φάση διάδοσης του κύκλου πληροφοριών και της διαδικασίας JISR.

 

Το παλιό sandbox θα αντικατασταθεί από εξαιρετικά συναρπαστικές εικονικές πραγματικότητες για πρόβες αποστολής. Οι εκπλήξεις και η αβεβαιότητα κατά την είσοδο σε άγνωστο εδαφος ή υποδομή θα ελαχιστοποιηθούν.

 

Ποιοτικός έλεγχος και ανάλυση αποτελεσμάτων

 

Οι διαδικασίες πληροφοριών και JISR πρέπει να καθιερώσουν μηχανισμούς για την αξιολόγηση της ποιότητας της παραγωγής και του αντίκτυπου της στις διαδικασίες που την καταναλώνουν. Η αξιολόγηση της «στρατηγικής» στην Intel και στο JISR - των σκοπών, των τρόπων και των μέσων - θα πρέπει να επιτρέψει τη βελτίωση της συμβολής τους στις υποστηριζόμενες επιχειρησιακές διαδικασίες, στις αρχές που αποφασίζουν με βάση την εν λόγω ευφυΐα και τελικά την επιτυχία των στρατιωτικών δράσεων. Αυτή η αξιολόγηση πρέπει να είναι συνεχής και να τροφοδοτεί πολλούς δείκτες που θα υποβληθούν σε επεξεργασία με τα νέα εργαλεία που παρέχονται από την επιστήμη δεδομένων, την προηγμένη πληροφορική και την τεχνητή νοημοσύνη.

 

Αντιμετώπιση της νομικής και ηθικής ασυμμετρίας

 

Με την επιφύλαξη του σεβασμού του κράτους δικαίου και, μεμονωμένα, της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, της κοινωνίας μας, η στρατιωτική μας νοημοσύνη πρέπει να εξοπλιστεί με το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο για συγκρούσεις πολλών τομέων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη διαχείριση των δεδομένων και στη δράση των διανυσμάτων του γνωστικού τομέα, οι προβλέψιμοι εχθροί μας θα έχουν λιγότερους ηθικούς και νομικούς περιορισμούς από εμάς. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια των μαχών πριν τις πολεμήσουμε αν δεν εφοδιαζόμαστε με τα κατάλληλα νομικά εργαλεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ