Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

"Μίσος για τους αλλόθρησκους" διδάσκει η Άγκυρα στα σχολεία - "Μονόδρομος" για τον Ερντογάν οι προκλήσεις κρίσεων

Όπως φαίνεται ο Ερντογάν έχει κάνει ακολουθήσει απόλυτα τον δρόμο του ισλαμικού εξτρεμισμού, χωρίς επιστροφή.

Έτσι, το σχολικό πρόγραμμα της Τουρκίας έχει ριζοσπαστικοποιηθεί, αντιστρέφοντας μια προηγούμενη τάση ανοχής και πολιτισμικού ανοίγματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν, εισήγαγε τη Τζιχάντ σε σχολικά δοξάζοντάς το και μετατρέποντάς το σε «νέο φυσιολογικό», ανέφερε το IMPACT-se, το οποίο ερευνά και εκθέτει τα σχολικά εγχειρίδια στη Μέση Ανατολή και αλλού από την έδρα του στο Τελ Αβίβ.

Ο συγγραφέας της μελέτης είναι ο Hay Eytan Cohen Yanarocak, ερευνητής στο Moshe Dayan Center for Middle East and African Studies στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και ειδικός στη σύγχρονη τουρκική πολιτική και κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το Ισλάμ απεικονίζεται ως πολιτικό ζήτημα, με την επιστήμη και την τεχνολογία να χρησιμοποιείται για την προώθηση των στόχων του», δήλωσε ο IMPACT-se στη μελέτη που εκπονήθηκε με το think tank του Ηνωμένου Βασιλείου, Henry Jackson Society.

"Το πρόγραμμα σπουδών υιοθετεί μια αντι-αμερικανική στάση, δείχνοντας συμπάθεια για τα κίνητρα του ISIS και της Αλ Κάιντα, ενώ παραμένει σταθερά αντι-ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν)", ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι η κυβέρνησή του είναι συντηρητική αλλά δημοκρατική και ανεκτική σε άλλες θρησκείες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχει συνδυάσει τη φλογερή, φιλο-ισλαμική ρητορική του με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια καταστολή κατά της πολιτικής διαφωνίας,, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου μεταξύ των ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φιλοδυτικών συμμάχων της Τουρκίας.

«Υπάρχει έμφαση σε έννοιες όπως η «Τουρκική παγκόσμια κυριαρχία»και η τουρκική ή οθωμανική«Ιδανική της Παγκόσμιας Τάξης», δήλωσε το IMPACT-se. «Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, η« τουρκική λεκάνη» εκτείνεται από την Αδριατική Θάλασσα στην Κεντρική Ασία.

Τα σχολικά βιβλία παραμελούν σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα και τις πολιτιστικές ανάγκες της μεγάλης κουρδικής μειονότητας της Τουρκίας. Ενώ αναγνωρίζεται ο κλάδος του Ισλάμ του Αλεβιτών, οι θρησκευτικές μελέτες περιλαμβάνουν αποκλειστικά σουνιτικές διδασκαλίες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η έρευνα, «έχει εισαχθεί κάποιο αντι-χριστιανικό και αντι-εβραϊκό συναίσθημα. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιείται ο εκφοβισμός των απίστων». Παραλείποεται σαφώς και το πογκρόμ κατά των Ελλήνων το 1955.

Ο απολυταρχικός Ερντογάν

Η οικονομία που αντιμετωπίζει η Τουρκία σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πιθανό να γίνει ολοένα και πιο αυταρχικός, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurasia Group, Ίαν Μπρέμερ.

Η αξία της τουρκικής λίρας έπεσε το 2018 καθώς ξένοι επενδυτές αποσύρθηκαν από τη χώρα για ανησυχίες σχετικά με την οικονομική διαχείριση και τις αυξανόμενες εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προς απάντηση σε αυτό, ο Ερντογάν επιδίωξε να αποκαταστήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη, διορίζοντας έναν νέο κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας και μειώνοντας τη ρητορική που έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα οικονομική σκέψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αλλαγές είχαν δημιουργήσει ελπίδες για ευρύτερες μεταρρυθμίσεις μετά από χρόνια δημοκρατικής οπισθοδρόμησης.

Ωστόσο, ο Ερντογάν συνέχισε να κατασκευάζει πολιτικές μάχες για εκτροπή από οικονομικά προβλήματα, ένα πιθανό προάγγελο των μελλοντικών πραγμάτων, δήλωσε ο Μπρέμερ σε άρθρο του περιοδικού Time την Πέμπτη.

Η νέα κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ήδη επικρίνει την κυβέρνηση Ερντογάν για το ότι δεν σέβεται τις δημοκρατικές ελευθερίες. Αντίστοιχα κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χαρακτήρισε την καταστολή ενάντια στις διαμαρτυρίες των φοιτητών ως «βαθιά ανησυχητική».

Αντιμέτωπος με αυξανόμενα προβλήματα, ο Ερντογάν είναι πιθανό να επιμείνει ακόμη περισσότερο στις θέσεις του, είπε ο Μπρέμερ.

«Η ιστορία λέει ότι ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας θα γίνει ακόμη πιο επιθετικός και ακανόνιστος, τόσο εντός όσο και εκτός.», αναφέρει ο ειδικός, προοικονομώντας, κλιμάκωση της έντασης στα μέτωπα που ο τούρκος πρόεδρος έχει ανοίξει, μεταξύ αυτών και σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ