Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Toυρκία: Το σχέδιο εξαγωγών του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V

«Η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει μονάδες παραγωγής του ρωσικού εμβολίου, «Sputnik V», τόσο για τις δικές της ανάγκες, όσο και για εξαγωγές», δήλωσε στο ρωσικό, ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ria Novosti, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, VisCoran, Οζτούρκ Οράν.

Στο μεταξύ, σήμερα σε μερίδα ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης αναφέρθηκε ότι η Ρωσία προτείνει και στην Ελλάδα συμπαραγωγή του ίδιου εμβολίου. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Μόσχα, κάτι τέτοιο δεν προτάθηκε, όπως υποστηρίζουν τα ελληνικά δημοσιεύματα, από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ, προς τη χώρα μας. Κάτι που επισημαίνει και σε επίσημη ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το Ria Novosti, «τον Ρωσικό Οργανισμό Άμεσων Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την μεγαλύτερη τουρκική εταιρεία παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων για την κατασκευή εμβολίων κατά του κορονοϊού “Sputnik V” και ξεκίνησε τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Τουρκία».

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο, DHA, συνεχίζει το Ria Novosti, «ο Οράν δήλωσε ότι η εταιρεία του υπέγραψε τη συμφωνία με τον ρωσικό Οργανισμό τον περασμένο Αύγουστο».

Και πρόσθεσε: «Το μέγεθος της παραγωγής θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και από τη ζήτηση των άλλων χωρών που θέλουν να εισάγουν το εμβόλιο από εμάς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι δύσκολο να καθορίσουμε πότε θα αρχίσει η παραγωγή του εμβολίου. Πρέπει αφενός να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς τεχνογνωσίας και αφετέρου να ολοκληρώσουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες στο υπουργείο Υγείας που αφορούν στην καταχώρηση του ρωσικού εμβολίου. Ήδη έχουμε φτάσει στην τελευταία φάση. Η έγκριση του υπουργείου, όμως, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη παραγωγής εμβολίου».

Πρόσφατα, αναφέρει το Ria Novosti, η επιστημονική έκδοση, The Lancet, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών του εμβολίου «Sputnik V», που πιστοποιούν την υψηλή του αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, το εμβόλιο έδειξε ότι έχει υψηλούς δείκτες αποτελεσματικότητας, ανοσογονικότητας και ασφάλειας. Συγκεκριμένα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει στο 91,6%. Το εμβόλιο έδειξε ότι παρέχει πλήρη προστασία σε σοβαρές περιπτώσεις του νέου κορονοϊού.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...