Κόσμος

Πραξικόπημα στην Μιανμάρ: Μπλόκαραν τα κοινωνικά δίκτυα

Σε σταδιακό μπλοκάρισμα της πρόσβασης των πολιτών της χώρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προχωρούν οι ένοπλες δυνάμεις μετά το πραξικόπημα, σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις διαδηλώσεις των πολιτών.

Το ελεγχόμενο από τον στρατό υπουργείο Επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι η λειτουργία του Facebook θα παραμείνει σε αναστολή έως την Κυριακή, καθώς οι χρήστες του «προκαλούν αναταράξεις στη σταθερότητα της χώρας», χρησιμοποιώντας για να διασπείρουν «παραπληροφόρηση και fake news».

Σύμφωνα πάντως με τα διεθνή ΜΜΕ, οι προσπάθειες για απόλυτο έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι επιτυχείς, καθώς μερικώς λειτουργούν τα μεγάλα, ενώ πολλοί είναι όσοι κατέβασαν ιδιωτικά δίκτυα τύπου VPN για να παρακάμψουν την απαγόρευση.

Οι πολίτες οργανώνουν τις κινητοποιήσεις του μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως μέσω Facebook, που είναι και το πιο δημοφιλές μέσο στη χώρα. Παρά τις απαγορεύσεις και την καταστολή, ήδη σήμερα Πέμπτη προχώρησαν σε νέα κινητοποίηση στην πόλη Μανταλάι, ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα που στόχο είχε να απομακρύνει από την εξουσία τη δημοκρατικά εκλεγμένη και μεγάλη πλειοψηφία πρωθυπουργού Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Η διαδήλωση διαλύθηκε από την αστυνομία.

Γιατροί ενάντια στον στρατό

Μέσω του νεοσύστατου Κινήματος Πολιτικής Ανυπακοής οι υγειονομικοί κατηγορούν τον στρατό ότι «έβαλε τα συμφέροντά του πάνω από αυτά του πληθυσμού που είναι αντιμέτωπος με την πανδημία από την οποία έχουν πεθάνει περισσότεροι από 3.100 άνθρωποι στη Μιανμάρ.

Το Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής πρωτοεμφανίστηκε στο Facebook το οποίο ωστόσο απαγορεύτηκε. “ Ντροπή στον στρατό”, “ οι στρατιωτικοί είναι κλέφτες”, έχουν γράψει διάφοροι χρήστες.

Εξάλλου χθες το βράδυ σε συνοικία της Ρανγκούν, της οικονομικής πρωτεύουσας της Μιανμάρ, οι κάτοικοι χτυπούσαν κατσαρολικά και κόρναραν από τα αυτοκίνητά τους.

Ωστόσο ο φόβος των αντιποίνων είναι ζωντανός στη χώρα η οποία έχει ζήσει σχεδόν επί 50 χρόνια υπό στρατιωτικά καθεστώτα, μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1948.

 

Το υπουργείο Πληροφοριών προειδοποίησε ήδη μέσω του Τύπου ότι «κάποιες οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης διαδίδουν φήμες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και θα πληρώσουν το τίμημα».

Ερωτηθείς σχετικά με τη δίωξη από το στρατιωτικό καθεστώς σε βάρος της de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ, της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκρινε ότι εάν η 75χρονη «θα μπορούσε να κατηγορηθεί για κάτι, αυτό θα ήταν πως βρισκόταν πολύ κοντά στους στρατιωτικούς, ότι τους προστάτευσε υπερβολικά».

«Μετά τις εκλογές που θεωρώ ότι εκτυλίχθηκαν ομαλά κι έπειτα από μακρά περίοδο μετάβασης είναι εντελώς απαράδεκτο να ανατρέπονται τα αποτελέσματα των εκλογών και η λαϊκή βούληση», τόνισε ο κ. Γκουτέρες.

Καταδίκη από τη G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 πιο ανεπτυγμένων χωρών (G7) ανακοίνωσαν ότι “ανησυχούν βαθιά” για το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ αλλά και την τύχη της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ενώ ζήτησαν από τον στρατό να αποκαταστήσει τη δημοκρατία.

“Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 –του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ– καταδικάζουμε το πραξικόπημα στη Μιανμάρ”, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

“Ανησυχούμε βαθιά για την κράτηση πολιτικών ηγετών και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών, περιλαμβανομένης της Συμβούλου του Κράτους Αούνγκ Σαν Σου Τσι και του προέδρου Ουίν Μιντ, και για τη στοχοθέτηση των μέσων ενημέρωσης”, συνέχιζε η ανακοίνωση.

Εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καλούν “τους στρατιωτικούς να τερματίσουν αμέσως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, “να αποκαταστήσουν την εξουσία της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης”, “να αφήσουν ελεύθερους όλους όσοι έχουν συλληφθεί αδίκως” και “να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ