Κόσμος

Μεγάλο σκάνδαλο στην Ε.Ε.: Γερμανικές πιέσεις τις Βρυξέλλες για μπλοκάρισμα εξαγωγής των εμβολίων

Η Γερμανία πιέζει ασφυκτικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει στα κράτη μέλη την εξουσία να μπλοκάρουν την εξαγωγή εμβολίων για τον κορονοϊό που παράγονται στο έδαφος της ΕΕ καθώς οι εντάσεις αυξάνονται λόγω ελλείψεων στον εφοδιασμό.

Ο Jens Spahn, υπουργός Υγείας της Γερμανίας, προέτρεψε τις Βρυξέλλες να υποχρεώσουν τις εταιρείες να λάβουν άδεια πριν από την αποστολή εμβολίων εκτός ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι προτάσεις ήρθαν καθώς οι Βρυξέλλες επεξεργάστηκαν νέους κανόνες για τις εξαγωγές, που πρόκειται να παρουσιαστούν την Παρασκευή, με τους αξιωματούχους να είναι διαιρεμένους σχετικά με το πόσο αυστηρό πρέπει να είναι το καθεστώς στην Ένωση.

Η Γερμανία, η οποία φιλοξενεί έναν αριθμό εργοστασίων παρασκευής εμβολίων, έχει γίνει ο πιο φανατικός υποστηρικτής  των αυστηρότερων περιορισμών στις εξαγωγές.

«Δεν αφορά την ΕΕ πρώτα. Πρόκειται για το δίκαιο μερίδιο που ανήκει στην Ευρώπη», είπε ο κ. Spahn. «Γι 'αυτό πιστεύω ότι θα ήταν λογικό να έχουμε περιορισμό στις εξαγωγές. Αυτό θα σήμαινε ότι τα εμβόλια που αποστέλλονται εκτός  ΕΕ χρειάζονται άδεια, έτσι ώστε τουλάχιστον να γνωρίζουμε τι παράγεται στην Ευρώπη, και τι μένει στην Ευρώπη, για να  έχουμε μια δίκαιη διανομή", κατέληξε ο ίδιος.

Ωστόσο, ο Valdis Dombrovskis, ο επίτροπος εμπορίου της ΕΕ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι Βρυξέλλες δεν ήθελαν να επιβάλουν περιορισμούς στις αποστολές, αλλά αντ 'αυτού ανέφεραν ότι οι εταιρείες πρέπει να υποχρεωθούν να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πού στέλνουν προμήθειες εμβολίων. Η επιτροπή ελπίζει να καταθέσει ένα «μέσο κοινοποίησης εξαγωγής» έως το τέλος της εβδομάδας.

"Η δημιουργία αυτών των εμβολίων υπήρξε ένα θαυμάσιο παράδειγμα πολυεθνικής συνεργασίας και ένα από τα μαθήματα που πρέπει να μάθει ο κόσμος από την πανδημία είναι να συνεργαστεί», δήλωσε ο κ. Johnson. «Επομένως, δεν θέλω να δω περιορισμούς στην προμήθεια  εμβολίων ή των συστατικών τους διασυνοριακά».

Η ΕΕ αγωνίζεται να επαναφέρει τη στρατηγική της για τα εμβόλια, αφού η AstraZeneca ενημέρωσε τους αξιωματούχους στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι η παραγωγή της θα έπεφτε πολύ κάτω από τις προσδοκίες της ΕΕ.

Στη Γερμανία, ο κ. Spahn δέχεται μεγάλη πίεση για την αργή έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στην χώρα και την έλλειψη δόσεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν την κυβέρνηση για την ανάθεση της ευθύνης για την προμήθεια εμβολίων στην ΕΕ.

Η ΕΕ έχει μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στο ρυθμό των εμβολιασμών Covid-19, καθώς αναμένει απόφαση από την ιατρική ρυθμιστική αρχή της ένωσης σχετικά με το εάν θα εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca.

Εν μέσω της κρίσης μεταξύ της Ιταλίας και της AstraZeneca, οι Βρυξέλλες διερευνούν πολλές επιλογές, συμπεριλαμβανομένου ενός προσωρινού καθεστώτος που θεσπίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, το οποίο διέπει τις εξαγωγές προσωπικού εξοπλισμού προστασίας. Αυτό έκανε την εξαγωγή ορισμένων προϊόντων να υπόκειται σε έγκριση από το σχετικό κράτος μέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη σύγκρουση όμως και με άλλες χώρες και να προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το εάν η ΕΕ παραιτείται από δημόσιες δεσμεύσεις για να εξασφαλίσει ότι τα εμβόλια κατανέμονται ισότιμα ​​σε όλες τις χώρες.

Την ίδια ημέρα που ο κ. Spahn μιλούσε για περιορισμούς στις εξαγωγές, η Angela Merkel, καγκελάριος της Γερμανίας, μίλησε για τους κινδύνους της «απομόνωσης» και του «διαχωρισμού» της Ευρώπης από τον υπόλοιπο κόσμο.

Οπως και να έχει όμως ο πόλεμος των εμβολίων και των πολυεθνικών που κοιτούν το κέρδος τους μόλις ξεκίνησε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ