Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

ΗΠΑ: Πέρασαν απο τη Γερουσία οι κυρώσεις στην Άγκυρα για τους S-400

Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, το οποίο –μεταξύ άλλων- ανοίγει και τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αναφορικά με την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η Γερουσία των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νομοσχέδιο ύψους 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιέχει επίσης ένα σχέδιο απόσυρσης 12.000 αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και προβλέπει περαιτέρω πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία, καθώς και απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 75 νομοθέτες στη Γερουσία από τους Ρεπουμπλικάνους υποστήριξαν τη νομοθεσία, παρά την έκκληση Τραμπ να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο απειλώντας να αρνηθεί να το υπογράψει.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νωρίτερα το αμυντικό νομοσχέδιο με ψηφοφορία 335 έναντι 78, με τους υποστηρικτές της νομοθεσίας να εκφράζουν την ελπίδα ότι ο μεγάλος αριθμός ψήφων «ναι» θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στον Πρόεδρο Τραμπ και θα αλλάξει τη στάση του.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα για να καθυστερήσει ή να εμποδιστεί η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας επίσης τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Οι νομοθέτες συμπεριέλαβαν επίσης αναφορές που θα υποχρέωναν τον πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400, ένα βήμα που ο Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν απρόθυμος να κάνει, παρά την παρότρυνση νομοθετών και στα δύο κόμματα.

Λίγη ώρα νωρίτερα όπως σας αναφέραμε σε προηγούμενη δημοσίευση, το Bloomberg ανέφερε ότι o Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μια δέσμη μέτρων, που κατέθεσε ενώπιον του ο ΥΠΕΞ Μάικλ Πομπέο, στο πλαίσιο της απόφασης να τιμωρηθεί η Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. 

Την πληροφορία επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο Bloomberg δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, όπως γράφει, και οι οποίοι όμως δεν γνώριζαν τι θα περιλαμβάνουν οι κυρώσεις. Tην είδηση επιβεβαιώνουν και οι Financial Times. 

Τι προβλέπει ο αμυντικός προϋπολογισμός για την Τουρκία & Α. Μεσόγειο

Το σχέδιο προβλέπει την υποχρέωση επιβολής κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, όπως και χρηματοδότηση έργων στη Σούδα αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, προβλέπεται και η ανάδειξη της σημασίας της Ανατολικής Μεσογείου.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την επιβολή κυρώσεων εντός 30 ημερών από την ψήφιση του κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Η εν λόγω διάταξη ουσιαστικά αφαιρεί από τον πρόεδρο της χώρας τη δυνατότητα να αποφασίσει εκείνος τη χρονική στιγμή επιβολής των κυρώσεων αυτών.

Τέλος συγκρατείται το λεκτικό για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, με το οποίο καλείται ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ να καταθέσει έκθεση στις αρμόδιες Επιτροπές του Κογκρέσου περιέχοντας εκτίμηση αναφορικά με την αύξηση της Αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η αναφορά προφανώς σχετίζεται με ανησυχίες στην Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία δεν προωθεί πλέον τα «συμμαχικά συμφέροντα» και υποδηλώνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Το Κογκρέσο έχει εμποδίσει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

Το Πεντάγωνο παραδέχεται ότι το Κογκρέσο έχει "βάλειστον πάγο" τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία, αναφέρει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA).

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης πολιτείας / άμυνας σχετικά με τα στοιχεία μεταφοράς όπλων του FY20, ο Βοηθός Γραμματέας Άμυνας R. Clarke Cooper - όταν πιέστηκε δημόσια για την αντίθεση του Κογκρέσου στις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία - απρόθυμα παραδέχτηκε ότι ανώτεροι νομοθέτες των ΗΠΑ έχουν εμποδίσει αποτελεσματικά τις στρατιωτικές πωλήσεις στην Άγκυρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ευχαριστώ. Μπορείτε να πείτε εάν υπάρχει εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, εάν έχουν παρεμποδιστεί αποτελεσματικά, προς το παρόν;

ΒΟΗΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΜΥΝΑΣ R. CLARK COOPER: Υπάρχουν - εννοώ - υπάρχουν - στον δημόσιο χώρο, υπάρχει παρεμπόδιση για τις τουρκικές πωλήσεις από το Κογκρέσο, ναι.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επιστήμη 0

Κβαντική Επανάσταση! «Σημαντική ανακάλυψη» από Κινέζους επιστήμονες θα μπορούσε να ξαναγράψει τη θεωρία του Αϊνστάιν που πήρε βραβείο Νόμπελ

Μια ομάδα επιστημόνων υπό την ηγεσία της Κίνας ισχυρίστηκε ότι πέτυχε μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να...