Ούρσουλα και Μπόρις
Κόσμος

Φον ντερ Λάιεν για συνομιλίες Brexit: Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσονται οι συζητήσεις πάνω στο Brexit. Ένα 24ωρο, αφότου οι Βρυξέλλες μίλησαν για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες όσον αφορά στα αλιευτικά δικαιώματα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε τα όσα αναφέρει το Λονδίνο, ότι δηλαδή οι διαφορές παραμένουν.

Όπως έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν σε tweet της, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε βασικά σημεία, οπότε θα χρειαστεί η κατάρτιση έκθεσης στην οποία θα παρουσιάζονται τα αγκάθια.

https://twitter.com/vonderleyen/status/1336018905781964803?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1336018905781964803%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1072709%2Fbrexit-fon-der-laien-meta-tin-epikoinonia-me-tzonson-sumfonoume-oti-diafonoume%2F

«Με τον Μπόρις Τζόνσον αξιολογήσαμε τις συνομιλίες. Οι συνθήκες για μια συμφωνία δεν είναι ευνοϊκές λόγω των υφιστάμενων διαφορών σε κρίσιμης σημασίας σημεία. Ζητήσαμε από τους διαπραγματευτές να ετοιμάσουν μια έκθεση στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται οι διαφορές, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν», έγραψε συγκεκριμένα η Φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αγκάθια» για την επίτευξη συμφωνίας αποτελούν τρία κρίσιμα σημεία: τα δικαιώματα αλιείας, οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμοί και η διακυβέρνηση. Άλλωστε το προηγούμενο διάστημα, το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της Εσωτερικής Αγοράς περιείχε διατάξεις που αναφέρουν ότι το δίκαιο της ΕΕ και η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει να παρακαμφθούν, αν το αποφασίσουν οι υπουργοί.

Την ίδια ώρα, η λίρα δέχθηκε νέες πιέσεις, υποχωρώντας κατά 1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, μετά την ανησυχία των επενδυτών για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ανακτώντας λίγο αργότερα μέρος των απωλειών.

Οι Βρυξέλλες επισήμαναν, πριν από λίγες ώρες, ότι με το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σχεδόν οριστικοποιήσει τους όρους σχετικά με το επίπεδο πρόσβασης των πλοίων της ΕΕ σε θάλασσες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των 200 μιλίων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε, ωστόσο, το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στο θέμα των αλιευτικών δικαιωμάτων, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι δεν επιτεύχθηκε τίποτα νέο.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν, από τη μεριά του, δήλωσε ότι οι πιθανότητες επίτευξης εμπορικής συμφωνίας του Brexit είναι 50-50 και ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε πολύ δύσκολο σημείο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ