Κόσμος

Σπουδαστές σε βρετανικό πανεπιστήμιο απαιτούν την απαγόρευση της λέξης "μαύρο" από διαλέξεις και βιβλία

Οι σπουδαστές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ζήτησαν να απαγορευτεί η λέξη «μαύρος» όταν χρησιμοποιείται ως αρνητική έκφραση όπως και η λέξη «εκβιασμός» (“blackmail”) επειδή είναι «διχαστική».

Το παράπονο προκλήθηκε από μια πανεπιστημιακή μελέτη που αφορούσε θέματα που αφορούν το προσωπικό και τη σχολή των Μαύρων, Ασιατών και Μειονοτικών Εθνικοτήτων (BAME).

Επικαλούμενη τις ανησυχίες των μαύρων, η έκθεση σημείωσε ότι υπήρχαν «γλωσσικές ανησυχίες σχετικά με το ότι ο Μαύρος συνδέεται με αρνητικές εκφράσεις» όπως «εκβιασμός» (“blackmail”) και «μαύρα πρόβατα».

Αφού η έκθεση επισήμανε τη χρήση λέξεων που περιελάμβαναν το «μαύρο» ως «διχαστικό και όχι περιεκτικό όρο», η φοιτητική ένωση του πανεπιστημίου απαίτησε να «απαγορευτεί οποιαδήποτε άλλη χρήση της λέξης «μαύρο» ως επίθετο για την έκφραση αρνητικών εννοιών» σε εργασίεςς, διαφάνειες διαλέξεων και βιβλία που εκδόθηκαν από καθηγητές.

Οι μαθητές ισχυρίστηκαν ότι τέτοιες λέξεις βασίστηκαν σε μια «αποικιακή ιστορία» και θα έπρεπε να καταργηθούν υπό το φως του κινήματος του BLM.

Ωστόσο, ο Λεξικογράφος Jonathon Green επεσήμανε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί ήταν εντελώς λανθασμένοι δεδομένου ότι το ιστορικό περιβάλλον της «πολιτικής ταυτότητας» «απλά δεν ήταν εκεί τη στιγμή του νεολογισμού».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukranos-stratiotis
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκ έπαθαν Ρώσοι στρατιώτες όταν διαπίστωσαν ότι δεν πολεμούσαν με Ουκρανούς αλλά με Βρετανούς στην Ζαπορίζια -Πώς τους είχαν παγιδεύσει

Βρετανοί μισθοφόροι άφηναν στο έδαφος μετάλλια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κάτω από αυτά είχαν τοποθετήσει νάρκες...