Κόσμος

Καραμπάχ: Σε ισχύ κοινή επιτήρηση Ρωσίας-Τουρκίας - Πούτιν: "Απαραίτητη η απόφαση Πασινιάν"

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Άγκυρα και η Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με την ίδρυση κοινού κέντρου παρακολούθησης στο Καραμπάχ, στο μοντέλο της Ιντλίμπ στη Συρία.

Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι «τεχνικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία ενός κέντρου παρακολούθησης κατάπαυσης του πυρός στο Καραμπάχ έχουν ολοκληρωθεί και έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία ετοιμάζονται τώρα να αρχίσουν να εργάζονται σε αυτό το πλαίσιο.

Στις 10 Νοεμβρίου, οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας υπέγραψαν συμφωνία για πλήρη κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Αρμενία δεσμεύθηκε να επιστρέψει τις περιοχές Kilbajar, Lashin και Agdam στο Αζερμπαϊτζάν, και τα δύο μέρη δεσμεύθηκαν επίσης να ανταλλάξουν κρατούμενους και σωρούς στρατιωτών.

Την Τρίτη, η Αρμενία παρέδωσε στο Αζερμπαϊτζάν την τελευταία περιοχή στο Καραμπάχ που ήταν μέρος της συμφωνίας της Μόσχας στις 9 Νοεμβρίου.

Πούτιν: "Θαρραλέος ο Πασινιάν"

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, χαρακτηρίζοντάς τον «θαρραλέο» για την υπογραφή της συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν.

«Η Αρμενία, ο αρμενικός λαός ζούσε σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία τους και η αρμενική ηγεσία, ο πρωθυπουργός έπρεπε να λάβει μια πολύ δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση για τον αρμενικό λαό», δήλωσε ο Πούτιν σε ηλεκτρονική συνάντηση με ηγέτες χωρών-μελών της CSTO.

«Πρέπει να πω, αυτή η απόφαση ήταν σίγουρα οδυνηρή, αλλά απαραίτητη και απαιτούσε μεγάλο θάρρος από τον πρωθυπουργό. Αυτό είναι προφανές. Ο ίδιος ανέλαβε αυτή την ευθύνη», είπε ο Πούτιν.

Ο Πρόεδρος Πούτιν είπε ότι τώρα είναι απαραίτητο να υποστηρίξουμε προσωπικά τον Αρμένιο Πρωθυπουργό και την ομάδα του, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρηνική ζωή στο εσωτερικό της χώρας, και για την εφαρμογή όλων των συμφωνιών, και τα άτομα που πλήττονται από τον πόλεμο να λάβουν βοήθεια.

Η ανακωχή του Καραμπάχ - επίσημα γνωστή ως δήλωση της 10ης Νοεμβρίου του Προέδρου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Αρμενίας και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τερμάτισε τις 44 ημέρες του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ωστόσο, η στάση της Μόσχας απέναντι στη συμμαχική - υποτίθεται - Αρμενία και η το γεγονός ότι το Κρεμλίνο επέτρεψε την είσοδο της Τουρκίας στον Καύκασο και δεν τιμώρησε την Άγκυρα για τη μεταφορά τζιχαντιστών μισθοφόρων, αποδεικνύει πως η Ρωσία δεν αποτελεί έμπιστο σύμμαχο και το μόνο που επετεύχθη από την παρέμβαση αυτή είναι η απώλεια εδαφών της Αρμενίας και ο διχασμός του αρμενικού λαού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ