Κόσμος

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα καλύτερα και χειρότερα μέρη για να ζήσετε-Η θέση της Ελλάδας

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αποκαλύψει τις αδυναμίες του παγκόσμιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, ενώ επίσης αποκαλύπτει πώς οι αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου θα μπορούσαν να δείξουν διαφορετικές αντιδράσεις. Η μικρή Νότια Κορέα κατάφερε να καταστείλει τον ιό με μαζικές δοκιμές και εντοπισμό. Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έχουν καταγράψει τους περισσότερους θανάτους, ενώ η Κίνα έχει ήδη εμβολιάσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους πριν ακόμη εγκριθεί η κορυφαία προσπάθεια εμβολιασμού.

Με τόσες πολλές μεταβλητές στο παιχνίδι, το Bloomberg προσπάθησε να αναπτύξει μια κατάταξη για τις  χώρες που είχαν την καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού. Οι δημοσιογράφοι έκαναν ερωτήσεις όπως «πού ήταν τα καλύτερα μέρη για να είστε κατά την πανδημία του κοροναϊού»; και «πού αντιμετωπίστηκε πιο αποτελεσματικά ο ιός;»

Οι βαθμολογίες βασίστηκαν σε δύο ευρείες κατηγορίες, την κατάσταση του COVID και την ποιότητα ζωής. Επιπλέον, το Bloomberg εισήγαγε αυτό που ονόμαζε «βαθμολογία Covid Resilience Ranking» για τις οικονομίες, η οποία φρόντιζε να μετρήσει πόσο ανθεκτική ήταν μια οικονομία στις διαταραχές που προκλήθηκαν από τον κορονϊό. Υπήρχαν 10 βασικές μετρήσεις: από την αύξηση των περιπτώσεων κρουσμάτων έως το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας, τις δυνατότητες δοκιμών και - το σημαντικότερο - εάν η χώρα είχε καταφέρει να εξασφαλίσει συμφωνίες εφοδιασμού για τα εμβόλια COVID-19.

Δεν προκαλεί έκπληξη πως οι τρεις πρώτοι ήταν η Νέα Ζηλανδία (η χώρα χρησιμοποίησε ένα μαζικά δαπανηρό οικονομικό lockdown για να εξουδετερώσει μερικές ήπιες διαταραχές), η Ιαπωνία στη δεύτερη (η χώρα έχει σημειώσει σημαντικά λίγες περιπτώσεις και θανάτους παρά την αντιληπτή βραδύτητα όσον αφορά την εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού) και, τρίτη η Ταϊβάν, η οποία χαιρετίστηκε ως μια από τις πιο επιτυχημένες προσεγγίσεις για την καταπολέμηση του ιού.

Για να προσπαθήσει να απλοποιήσει τα πράγματα, το Bloomberg κράτησε την κατάταξη στις οικονομίες με ΑΕΠ τουλάχιστον 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δείτε τους σχετικούς πίνακες και στον πρώτο η Ελλάδα βρίσκεται στην 31η Θέση: 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ