Κόσμος

Ρώσος αναλυτής: Ο τουρκικός κίνδυνος υπό τον Ερντογάν και το Ισλάμ

Η φιλοδοξία της Τουρκίας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο είναι γεμάτη με απρόβλεπτες συνέπειες για την Τουρκία, δήλωσε ο ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής Alexey Malashenko, ο οποίος έχει διδακτορικό στην ιστορία.

"Οι Τούρκοι θέλουν να παίξουν, αν όχι τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο, τότε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουν ορισμένες διαφωνίες με αραβικά κράτη, κυρίως χώρες του Περσικού Κόλπου", δήλωσε ο Μαλασένκο σε συνάντηση εμπειρογνωμόνων με θέμα «Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν: Παγκόσμια ενδιαφέροντα στον πολυκεντρικό κόσμο» στο πλαίσιο του προγράμματος IMEMO-Interfax με τίτλο «Η Ρωσία και ο κόσμος: μια επαγγελματική συνομιλία».

"Κατά τη γνώμη μου, είναι όλο και πιο επικίνδυνο για τους Τούρκους να διαδραματίσουν τον ρόλο του ισλαμικού ηγέτη ή ενός από τους ηγέτες του Ισλάμ, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες. Αν και, φυσικά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναλαμβάνει ρίσκα, και το βλέπουμε ξεκάθαρα", είπε.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί το Ισλάμ στις σχέσεις της με ριζοσπαστικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις, μια κατάσταση που «προκαλεί κάποια έλλειψη κατανόησης και ακόμη και απόρριψη», υπογράμμισε ο αναλυτής.

"Φυσικά, ο Ερντογάν θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του στο ισλαμικό πεδίο. Είναι ευεργετικό και βολικό για αυτόν, αλλά είναι επίσης γεμάτο με τις πιο απρόβλεπτες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Τουρκίας", δήλωσε ο Μαλασένκο.

Τέλος είπε ότι "δεν θα υπερεκτιμήσει τον ισλαμικό παράγοντα στη διεθνή πολιτική της Τουρκίας".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ