Κόσμος

Δέκα γεωπολιτικοί κίνδυνοι για το 2021 στην...ουρά του COVID-19

Στις αρχές της περασμένης χρονιάς ελάχιστοι είχαν καταγράψει μια παγκόσμια ιογενή εστία ως έναν από τους κορυφαίους γεωπολιτικούς κινδύνους του 2020. Αλλά με τις εξελίξεις της πανδημίας του κορονοϊού υπήρξαν ανατροπές... Ο COVID-19 έχει αποσταθεροποιήσει τον κόσμο, και καθώς οι οικονομίες θα παλέψουν για ανάκαμψη, πιθανότατα θα ενταθεί και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για εξουσία, πόρους και επιρροή.

Ο Economist κατέγραψε μια λίστα με τους γεωπολιτικούς κινδύνους που ενδέχεται να περιμένουν τους Αμερικανούς-και όχι μόνο- μετά το COVID-19.

Αναλυτικά:

 

1. Οι μάχες για τα εμβόλια. Καθώς τα πρώτα εμβόλια διατίθενται, το επίκεντρο θα αλλάξει από την ηρωική προσπάθεια ανάπτυξής τους στο εξίσου τρομακτικό έργο της διανομής τους. Η διπλωματία των εμβολίων θα συνοδεύει τις μάχες εντός και μεταξύ των χωρών σχετικά με το ποιος θα τα πάρει και πότε. Μπαλαντέρ: πόσοι άνθρωποι θα αρνηθούν ένα εμβόλιο όταν τους προσφερθεί;

 

2. Μικτή οικονομική ανάκαμψη. Καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, η ανάκαμψη θα είναι ανομοιογενής, καθώς τα τοπικά κρούσματα και οι καταστολές έρχονται και φεύγουν - και οι κυβερνήσεις περιστρέφονται γύρω από τη διατήρηση των εταιρειών, στη στήριξη της ζωής για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους που έχουν χάσει τις δουλειές τους. Το χάσμα μεταξύ ισχυρών και αδύναμων επιχειρήσεων θα διευρυνθεί.

3. Αποκατάσταση της νέας παγκόσμιας διαταραχής. Πόσο θα μπορέσει ο Joe Biden να επιδιορθώσει μια διεθνή τάξη που καταρρέει; Η συνθήκη για το κλίμα του Παρισιού και η πυρηνική συμφωνία του Ιράν είναι προφανή μέρη για να ξεκινήσει κανείς.

4. Περισσότερες εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας. Μην περιμένετε από τον κ. Μπάιντεν να διακόψει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Αντ 'αυτού, θα θέλει να επιδιορθώσει τις σχέσεις με άλλους συμμάχους για να το κάνει πιο αποτελεσματικά. Πολλές χώρες από την Αφρική έως τη Νοτιοανατολική Ασία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουν να διαλέξουν στρατόπεδο καθώς αυξάνεται η ένταση.

5. Εταιρείες στην πρώτη γραμμή. Ένα άλλο μέτωπο για τη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας είναι οι εταιρείες και όχι μόνο τα προφανή παραδείγματα των Huawei και TikTok, καθώς οι μπίζνες γίνονται ακόμη περισσότερο ένα γεωπολιτικό πεδίο μάχης. Εκτός από την πίεση από ψηλά, τα αφεντικά αντιμετωπίζουν επίσης πίεση από κάτω, καθώς οι εργαζόμενοι και οι πελάτες απαιτούν να πάρουν θέση για την αλλαγή του κλίματος και την κοινωνική δικαιοσύνη, όπου οι πολιτικοί έχουν κάνει πολύ λίγα.

6. Μετά τον τεχνολογικό διαχωρισμό. Το 2020 η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση πολλών τεχνολογικών συμπεριφορών, από βιντεοδιάσκεψη και διαδικτυακές αγορές έως απομακρυσμένη εργασία και εξ αποστάσεως μάθηση. Το 2021 ο βαθμός στον οποίο θα παραμείνουν αυτές οι αλλαγές ή θα επιστρέψει η κανονικότητα θα γίνει σαφέστερος.

7. Ένας κόσμος με λιγότερη πλήρη ελευθερία κινήσεων. Ο τουρισμός θα συρρικνωθεί και θα αλλάξει μορφή, με μεγαλύτερη έμφαση στα εσωτερικά ταξίδια. Οι αεροπορικές εταιρείες, οι αλυσίδες ξενοδοχείων και οι κατασκευαστές αεροσκαφών θα παλέψουν, όπως και τα πανεπιστήμια που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ξένους φοιτητές. Η πολιτιστική ανταλλαγή θα υποφέρει επίσης.

 

  1. Μια ευκαιρία για την κλιματική αλλαγή. Θεωρείται πως είναι η ευκαιρία να αναλάβουμε δράση για την κλιματική αλλαγή, καθώς οι κυβερνήσεις επενδύουν σε σχέδια πράσινης ανάκαμψης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση των εκπομπών. Πόσο φιλόδοξες θα είναι οι δεσμεύσεις μείωσης εκ μέρους των χωρών στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που έχει καθυστερήσει από το 2020;

9. Το έτος déjà vu. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς μπορεί να παρουσιαστεί η επόμενη χρονιά, από πολλές απόψεις, σαν μια δεύτερη εκδοχή του 2020, καθώς εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Έκθεση του Ντουμπάι και πολλές άλλες πολιτικές, αθλητικές και εμπορικές συγκεντρώσεις κάνουν ό, τι μπορούν για να λειτουργήσουν ένα χρόνο αργότερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί. Δεν θα πετύχουν όλοι.

10. Μια κλήση αφύπνισης για άλλους κινδύνους. Ακαδημαϊκοί και αναλυτές, πολλοί από τους οποίους έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πανδημίας εδώ και χρόνια, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν ένα στενό παράθυρο ευκαιριών για να κάνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση για άλλους παραμελημένους κινδύνους, όπως η αντοχή στα αντιβιοτικά και η πυρηνική τρομοκρατία....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ