Τζούλιαν Ασάνζ
Κόσμος

Λονδίνο: Σε «lockdown» στη φυλακή ο Ασάνζ

Σε απομόνωση στις φυλακές Belmarsh, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο μεταφέρθηκε ο Mr Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ύστερα από ξέσπασμα κορωνοϊού στην πτέρυγά του.

Η πολιτική των συγκεκριμένων φυλακών έχει αλλάξει, καθώς απαγορεύονται πλέον τα ντους, ενώ τα γεύματα πρέπει να παρέχονται απευθείας στους κρατούμενους, στα κελιά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Στη λήψη ειδικών μέτρων για τον κορωνοϊό έχουν προβεί οι φυλακές, ύστερα από πλήθος μολύνσεων σε μία πτέρυγα.

Η βρετανική δικαιοσύνη υπενθυμίζεται ότι θα εκδώσει στις 4 Ιανουαρίου την απόφασή της σχετικά με το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ, την οποία έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ, που θέλουν να τον δικάσουν για τη διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων, έγινε γνωστό σήμερα από τη δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Εν αναμονή αυτής της απόφασης, ο ιδρυτής του WikiLeaks θα παραμείνει στη φυλακή, διευκρίνισε η Βανέσα Μπαράιτσερ μετά το πέρας της ακροαματική διαδικασίας, που διήρκησε σχεδόν 4 εβδομάδες, ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου του Όλντ Μπέιλι, στο Λονδίνο.

Η αμερικανική δικαιοσύνη θέλει να δικάσει τον 49χρονο Αυστραλό κυρίως για την κατηγορία της κατασκοπείας. Βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 175 ετών, διότι δημοσιοποίησε, από το 2010, περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη τον Απρίλιο του 2019, αφού πέρασε 7 χρόνια στη διπλωματική αντιπροσωπεία του Ισημερινού, όπου είχε βρει καταφύγιο, έχοντας παραβιάσει τους όρους της αποφυλάκισής του, υπό τον φόβο της έκδοσης στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ