Κόσμος

Βίντεο καταγράφουν το μέγεθος της παρακολούθησης του Τζούλιαν Ασάνζ

Οι αμερικανικές αρχές, μέσω ισπανικής εταιρίας ασφάλειας, είχαν στο μικροσκόπιο τους τον Τζούλιαν Ασάνζ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο.

Το μέγεθος της παρακολούθησης των ΗΠΑ, υπό την οποία βρισκόταν ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής των Wikileaks, κατά την παραμονή του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, παρουσιάζει το πρακτορείο Sputnik, μέσα από διάφορα βίντεο που έχει στην κατοχή του.

Υπενθυμίζεται πως ο Τζούλιαν Ασάνζ θεωρούταν καταζητούμενος από τις αμερικανικές αρχές, επειδή είχε δημοσιοποιήσει μέσω της ιστοσελίδας Wikileaks απόρρητα έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό από στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και απόρρητο υλικό του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τα συγκεκριμένα βίντεο μαγνητοσκοπήθηκαν από κάμερες που τοποθετήθηκαν από την ισπανική εταιρία ασφάλειας Undercover Global, η οποία έδινε αναφορά στις αμερικανικές αρχές και στις μυστικές υπηρεσίες του Εκουαδόρ, SENAIN.

Σε ένα από τα βίντεο, φαίνεται ο Τζούλιαν Ασάνζ να μιλά στον πρώην πρόξενο του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, Φιντέλ Ναρβάεζ, σε έναν από τους διαδρόμους της πρεσβείας.

Πέραν των κρυφών καμερών, εξελιγμένα μικρόφωνα μαγνητοφωνούσαν και τις συζητήσεις του Ασάνζ με μέλη του προσωπικού της πρεσβείας.

Ένα από αυτά τα μικρόφωνα είχε τοποθετηθεί από την Undercover Global στη βάση ενός πυροσβεστήρα, στο δωμάτιο συναντήσεων.

Άλλο μικρόφωνο ήταν κρυμμένο στις γυναικείες τουαλέτες, που τις χρησιμοποιούσε ο Ασάνζ για να έχει προσωπικές συνομιλίες και να αποφεύγει την παρακολούθηση.

Μέσω της στενής παρακολούθησης, η Undercover Global κατάφερε να μάθει για τα σχέδια του Ασάνζ να αποδράσει από το Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας διπλωματικό διαβατήριο, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους του.

Η εταιρία ασφάλειας φέρεται πως διαβίβασε την συγκεκριμένη πληροφορία στις αμερικανικές αρχές, οι οποίες εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Ασάνζ αμέσως μετά, ακυρώνοντας έτσι τα σχέδια του να φύγει από τη Μεγάλη Βρετανία.

Όλα τα άτομα που επισκέπτονταν τον Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, άρχισαν να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους, οι οποίοι πραγματοποιούνταν στην ουσία από την Undercover Global.

Σε ένα από τα βίντεο, παρουσιάζεται πως ο προσωπικός γιατρός του Ασάνζ, Δρ. Τιμ Λαντμπρουκ, παραδίδει όλα τα πράγματά του σε έναν φύλακα ασφαλείας.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ, Αϊτόρ Μαρτίνεζ και Γκάρεθ Πιρς, υποβλήθηκαν σε παρόμοιους ελέγχους, όπως φαίνεται σε άλλο υλικό. Οι συγκεκριμένοι δικηγόροι άσκησαν αγωγή κατά της Undercover Global για παραβίαση των δικαιωμάτων του Τζούλιαν Ασάνζ καθώς και για παράνομη μαγνητοφώνηση των εμπιστευτικών διαπραγματεύσεων και συνομιλιών μεταξύ δικηγόρου και πελάτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...