Κόσμος

Μετατόπιση δυνάμεων-Και η Μολδαβία στο δυτικό μπλοκ

Σε προηγούμενο άρθρο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε προειδοποιήσει πως η Μολδαβία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού στην Μολδαβία με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές. Τα χθεσινά αποτελέσματα δείχνουν μια μετατόπιση δυνάμεων προς το δυτικό μπλοκ.

Το Κισινάου λοιπόν βρίσκεται πλέον σε σημείο καμπής αφού η φιλοδυτική Μάχα Σάντου βγήκε νικήτρια στις προεδρικές εκλογές καταλαμβάνοντας το 53% των ψήφων. Ο απερχόμενος πρόεδρος υποστηρίχθηκε ρητά από τον Πούτιν. Η ψήφος των Μολδαβών στο εξωτερικό ήταν θεμελιώδης. Πάντως σε αντίθεση με τη Λευκορωσία, φαίνεται να υπάρχει μια ειρηνική πολιτική εναλλαγή, αν και αν κέρδιζε ο Ντοντόν πιθανότατα να ήταν αλλιώς τα πράγματα.

Οι φόβοι για συγκρούσεις και διαμαρτυρίες διαλύθηκαν από τη σαφή νίκη της Σάντου και οι...αναλυτές τονίζουν πως “η Μολδαβία κατάφερε να διδάξει ένα μάθημα δημοκρατίας σε πολλές πρώην σοβιετικές χώρες, όπως η γειτονική Ουκρανία πριν και η Λευκορωσία φέτος, όπου φαινόταν αδύνατο μια ειρηνική πολιτική εναλλαγή”.

Ένας σημαντικός ρόλος στη νίκη της Σάντου πρέπει να αποδοθεί στους Μολδαβούς πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό, στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν με πρωτοφανή ποσοστά. Στον πρώτο γύρο περίπου 150.000 Μολδαβοί ψήφισαν από το εξωτερικό και πάνω από 250.000 στην δεύτερη ψηφοφορία, με την συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ίδιας.

Η ήττα του Ντόντον είναι επίσης μια ξεκάθαρη ήττα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είχε υποστηρίξει ρητά τον σύντροφό του, και υφίσταται μια νέα επίδειξη αντι-ρωσικής μετατόπισης στα εδάφη της πρώην σοβιετικής αυτοκρατορίας. Σε μια διαδικτυακή συνομιλία με τον απερχόμενο πρόεδρο στις 28 Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν ευχήθηκε : "επιτυχία στις επόμενες εκλογές, και έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε μαζί για την αποκατάσταση των διακρατικών μας σχέσεων και την ανάπτυξή τους".

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έλαβε πολλές προειδοποιήσεις σχετικά με τις εκλογές της Μολδαβίας, με κατηγορίες πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεμβαίνουν και προετοιμάζουν μια νέα «επανάσταση λουλουδιών». Ο Ντόντον είχε υποσχεθεί να αποκαταστήσει στενότερη σχέση με τη Μόσχα, ακυρώνοντας τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να ανατρέψει την προηγούμενη πολιτική, η Sandu θα πρέπει τώρα να βρει σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, όπου ελέγχει μόνο ένα κομμάτι των βουλευτών. Η Μολδαβία είναι στην πραγματικότητα μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπου ο πρόεδρος δεν έχει όλες τις απαραίτητες εξουσίες για να ενεργήσει αυτόνομα. Η νέα ισορροπία εξουσιών θα είναι το πρώτο καθήκον της νέας προέδρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Ο ρωσικός Στρατός βγάζει τα "γάντια"! Κατέρριψαν MiG-29 & Su-24- Ισοπέδωσαν τον σταθμό ραντάρ των S-300- Ουκρανοί: Καταστρέψαμε ρωσικά Τ/Θ αξίας 20 εκατ. (Βίντεο)

Ουκρανός Υπουργός Αμύνης: Βρήκαμε τον τρόπο και καταστρέφουμε τα ιρανικά drones, μεγάλη επιτυχία! Καντίροφ: Επελαύνουμε...
Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...