Κόσμος

Ανάλυση: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να συσφίξει τις σχέσεις της με την Ινδία άμεσα

Η εκλογή Μπάϊντεν προκάλεσε ανακούφιση στην πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών, αφού ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος είναι βαθύς γνώστης της εξωτερικής πολιτικής και σίγουρα περισσότερο «προβλέψιμος» από τον προκάτοχό του Τράμπ.

Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος δηλώνει υποστηρικτής του Διεθνούς Δικαίου και φίλος της χώρας μας, ενώ παράλληλα έχει  δηλώσει ότι δεν θα ανεχθεί τις μονομερείς επιθετικές κινήσεις του Ερντογάν σε βάρος συμμαχικών κρατών στη ΝΑ Μεσόγειο.

Το χρίσμα της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ καταλαμβάνει η Κάμαλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος  στην ιστορία της χώρας.

Γεννημένη τον Οκτώβριο του 1960 στο Όκλαντ ,από Τζαμαϊκανό πατέρα, οικονομολόγο και καθηγητή στο Στάνφορντ και Ινδή μητέρα, η Καμάλα και η αδερφή της μεγάλωσαν πηγαίνοντας στην εκκλησία των βαπτιστών αλλά γνώρισαν και τον ινδουισμό όταν επισκέπτονταν την Ινδία και την οικογένεια της μητέρας τους.

Η Κάμαλα Χάρις σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον και το 2014 παντρεύτηκε τον δικηγόρο, Ντάγκλας Έμχοφ.Η Χάρις που έγινε και Περιφερειακή Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο το 2003, θεωρείται από τους «συντηρητικούς» Δημοκρατικούς.

Εξελέγη Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας,η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη που επιλέγεται για το αξίωμα αυτό - το 2010 - και επανεξελέγη το 2014 με ευρύ προβάδισμα.

Η καριέρα της ως εισαγγελέα είναι αυτή που την έκανε πολιτική αλλά έφερε πολιτικά οφέλη και κινδύνους. Κέρδισε τη φήμη της «σκληρής» και θεωρούνταν ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του Δημοκρατικού κόμματος. Χρησιμοποιώντας αυτή τη δυναμική εξελέγη Γερουσιαστής των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια το 2017.

Απλές σκέψεις διαμόρφωσης Εξωτερικής πολιτικής

Τα μηνύματα από την εκλογή του Μπάϊντεν και της Χάρις είναι ελπιδοφόρα για την Ελλάδα και προϊδεάζουν για θετικές εξελίξεις  αναφορικά σε μία σειρά ζητημάτων με τη χώρα μας

Αναφορικά με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ θα έλεγα ότι η χώρα μας πρέπει να σταθεί σε δύο σημεία του πλούσιου βιογραφικού της.

Το πρώτο είναι η καταγωγή της από την Ινδία και το δεύτερο η καριέρα της, η οποία παραπέμπει σε άτομο το οποίο λειτουργεί με κανόνες, αυτούς της δικαιοσύνης.

Η Ινδία ανήκει στον πυρήνα των χωρών που μαζί με τις ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία συνιστούν μια άτυπη συμμαχία γνωστή ως «Quad»,η οποία έχει ως σκοπό τον περιορισμό της επέκτασης της Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό και την Ασία γενικότερα.

Οι σχέσεις Ινδίας–Κίνας είναι τεταμένες λόγω συνοριακών διαφορών, όπως άλλωστε και οι σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν, αλλά και εσχάτως Ινδίας-Τουρκίας, λόγω της επιχειρούμενης τουρκικής διείσδυσης στους μουσουλμάνους της χώρας.

Η Τουρκία έχει άριστες σχέσεις με το Πακιστάν, με αποτέλεσμα στα πλαίσια αεροναυτικών ασκήσεων, να βλέπουμε πλοία του πακιστανικού πολεμικού ναυτικού στη ΝΑ Μεσόγειο.  

Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουν την εμφάνισή τους στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο Ινδικά πολεμικά πλοία δίπλα από τα αντίστοιχα Ελληνικά;

Η Ινδία παρουσιάζει ενδιαφέρον για τη χώρα μας από πλευράς στρατιωτικών εξοπλισμών ,τουρισμού και εμπορίου, ενώ τυχόν «ανοίγματα» από τη χώρα μας στους τρείς αυτούς τομείς, θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ινδίας-Ελλάδας, με τις ευλογίες  μάλιστα του Προέδρου και της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Κλείνω λέγοντας ότι η Εξωτερική  μας πολιτική θα πρέπει να «επεκταθεί» το επόμενο χρονικό διάστημα με γοργά βήματα στην ενδυνάμωση των Ελληνοινδικών σχέσεων.

Η συγκυρία το ευνοεί άλλωστε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...