Ερντογάν, Γκρίζοι Λύκοι
Κόσμος

Τουρκία: «Θα αντιδράσουμε τον ισχυρότερο τρόπο» στην απαγόρευση των υπερεθνικιστικών "Γκρίζων Λύκων" στη Γαλλία

Η Άγκυρα δεσμεύτηκε να ανταποκριθεί «με τον ισχυρότερο τρόπο» στη γαλλική απόφαση για την απαγόρευση της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», την οποία η Τουρκία χαρακτήρισε ως «απίστευτη», θεωρώντας ότι οι γαλλικές αρχές έχουν «αιχμαλωτιστεί» από Αρμενικούς κύκλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το απόγευμα:

«Η απουσία της ένωσης που ονομάζεται "Γκρίζοι Λύκοι", της οποίας ανακοινώθηκε η απαγόρευσή της από τη γαλλική κυβέρνηση είναι ήδη γνωστή σε όλους. Το καταφύγιο της Γαλλίας σε τέτοιες απίστευτες αποφάσεις και η υπόθεση της ύπαρξης μιας τέτοιας οντότητας που βασίζεται στις ατομικές κινήσεις και ενέργειες ορισμένων ανθρώπων είναι μια άλλη εκδήλωση του ψυχολογικού παράδοξου της».

Το Υπουργείο ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να απαγορεύονται τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες του κόσμου που δεν έχουν παράνομες διαστάσεις και είπε:

«Δυστυχώς, όσοι ισχυρίζονται ότι είναι αδύνατο να περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασης με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν εύκολα, όταν τους επηρεάζει το θέμα, να επιβάλουν περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης. Για άλλους, αυτή η υποκριτική έννοια είναι το τελευταίο παράδειγμα της προσέγγισης διπλού προτύπου που έχουμε συνηθίσει".

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θεώρησε ότι «αυτή η απόφαση δείχνει επίσης ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει εντελώς αιχμαλωτιστεί από αρμενικούς κύκλους».

Συνέχισαν: «Η γαλλική κυβέρνηση ανέχεται τις ενώσεις που συνδέονται με το PKK και το βέτο που λειτουργούν ανοιχτά σε όλα τα μέρη της χώρας εδώ και χρόνια και άφησαν τη βία ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας και της κοινότητάς της χωρίς τιμωρία με το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης».

Η Τουρκία δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση δείχνει για άλλη μια φορά την απόφασή της να συνεχίσει να αγνοεί την υποκίνηση, τις απειλές και τις επιθέσεις της «φανατικής διασποράς της Αρμενίας» στη χώρα εναντίον των πολιτών της Τουρκίας και των διπλωματικών της αποστολών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αυτή η υποκριτική θέση και η προκλητική απόφαση που ελήφθη με το πρόσχημα της πρόληψης της βίας, μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά το αρνητικό ιστορικό της Γαλλίας στην καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων, με επικεφαλής τον Οργανισμό Asala που στοχεύει τη ζωή των διπλωματών μας, και το PKK και το βέτο, τα οποία υποστηρίζει και προστατεύει η Γαλλία».

Το υπουργείο τόνισε «την ανάγκη διατήρησης της ελευθερίας έκφρασης και επίδειξης για την τουρκική κοινότητα στη Γαλλία στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών κανονισμών» και κατέληξε λέγοντας: «Επιβεβαιώνουμε ότι θα ανταποκριθούμε σε αυτήν την απόφαση με τον ισχυρότερο τρόπο».

Την Τετάρτη, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα την ένταξη της τουρκικής ακροδεξιάς οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" στον κατάλογο των απαγορευμένων ομάδων στην επικράτειά της.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβς Λε Ντριάν, έκρινε αυτόν τον οργανισμό υπεύθυνο για την τροφοδότηση των διακρίσεων, του μίσους και της εμπλοκής στη βία.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας βιώνουν μεγάλη ένταση στο πλαίσιο πολλών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της κρίσης στη Λιβύη, της σύγκρουσης στο Καραμπάχ και του ζητήματος των γελοιογραφιών με τον Προφήτη Μωάμεθ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ