Κόσμος

Ο δόλιος ρόλος των ιμάμηδων την Ευρώπη

Στο χθεσινό άρθρο αναφέραμε την δήλωση βόμβα ιμάμη στην Γαλλία πως το Ισλάμ δεν έχει καμία σχέση με τον ισλαμισμό..

Δυστυχώς σε ολόκληρη την Ευρώπη η πρακτική αποδεικνύει πως υπάρχει και η σκοτεινή πελυρά του φεγγαριού.. .

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης εφιστούν την προσοχή στο πώς ένας Τυνήσιος ιμάμης στη Γαλλία λίγες μέρες πριν από την επίθεση την Πέμπτη σε μια εκκλησία στη Νίκαια ζήτησε τον αποκεφαλισμό όποιου προσβάλλει τον Προφήτη Μωάμεθ. Ταυτόχρονα, ο δράστης επιβεβαιώθηκε ότι είναι μετανάστης και συμπατριώτης του εν λόγω Ιμάμη.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο 47χρονος δάσκαλος Samuel Paty αποκεφαλίστηκε από τον 18χρονο μετανάστη Abdulak Anzorov από την Τσετσενία. Και σε εκείνη την περίπτωση υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο μακελάρης ενήργησε αφού ένα ριζοσπαστικό τζαμί υποκίνησε την πράξη του.

Σήμερα, λοιπόν, παρόμοιες πληροφορίες έρχονται στ οφως για την τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης στη Νίκαια. Συγκεκριμένα ένας σαλαφιστής ιμάμης στη Γαλλία λέγεται ότι προέτρεψε τους μουσουλμάνους να ανταποδώσουν όταν κάποιοι προσβάλλουν τον Προφήτη Μωάμεθ.

 

Αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν διαφόρων ειδών κινήσεις ιμάμηδων. Σύμφωνα με τον Ολλανδό ιμάμη Yassin Elforkani, οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο εάν πιστεύουν ότι ο προφήτης τους έχει προσβληθεί. Αυτό αναφέρει η ολλανδική εφημερίδα Het Parool , ως το μήνυμα του ιμάμη του Άμστερνταμ του «Μπλε Τζαμιού».

Ο Elforkani μιλάει για τη συνομιλία του με έναν νεαρό μουσουλμάνο. Σύμφωνα με τον ιμάμη, ο νεαρός έδειξε «κατανόηση» για τις επιθέσεις. Ο Elforkani καταδικάζει τις επιθέσεις, αλλά λέει ότι ήταν σοκαρισμένος όταν το αγόρι του έκανε μια ερώτηση: “Yassin, εξήγησέ μου το: αν επιτεθούν στους Εβραίους γρήγορα γίνεται λόγος για αντισημιτισμό και αυτό δεν επιτρέπεται. Το καταλαβαίνω. Γιατί λοιπόν η προσβολή του προφήτη εμπίπτει στην ελευθερία του λόγου; "

Η ερώτηση του νεαρού πιστού του προκάλεσε αναρώτηση. Πιστεύει ότι «αυτές οι προσβολές κατά του Ισλάμ» δημιουργούν μια αρνητική δυναμική και «μια τοξική ατμόσφαιρα στην κοινωνία». Πιστεύει λοιπόν ότι δεν είναι δυνατές προσβολές με το πρόσχημα της ελεύθερης έκφρασης. «Δεν μπορούμε να το επιλύσουμε εάν συνεχίσουμε να επισημαίνουμε την ελευθερία της έκφρασης και ότι θα πρέπει να μπορεί κανείς να πει οτιδήποτε. Φαίνεται σαν ένας διαγωνισμός ποιος μπορεί να προσβάλει το Ισλάμ περισσότερο», αναφέρει.

Ο ιμάμης υπογραμμίζει επίσης ότι το βλέπει αυτό χωριστά από τις επιθέσεις στη Γαλλία: «Το θέμα είναι ότι στην Ολλανδία συζητάμε τώρα μεταξύ μας. Οι μουσουλμάνοι λένε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ. Και τα δεξιά κόμματα λένε: αυτό είναι τώρα το Ισλάμ». Ο ιμάμης υποστηρίζει λοιπόν τη «νομοθεσία και την πολιτική συζήτηση», διότι σύμφωνα με αυτόν είναι «μια καλή απάντηση στην τρομοκρατία». Πιστεύει επίσης ότι «υπάρχει όλο και λιγότερη προσοχή στην ισλαμοφοβία μεταξύ των αρχών».

Ο Elforkani ανησυχεί για το «συναίσθημα μεταξύ των νεότερων μουσουλμάνων». «Ο Προφήτης προσβάλλεται σε ένα πλαίσιο διακρίσεων εναντίον Μουσουλμάνων στην αγορά εργασίας και αυτό προσβάλλει τους Μουσουλμάνους. Αυτό το καθιστά ακόμη πιο απαίσιο και περίπλοκο». Σε τελική ανάλυση, οι ισλαμικές οργανώσεις πρέπει, σύμφωνα με τον ιμάμη, «να πάνε στο δικαστήριο αν αισθάνονται προσβεβλημένες» . «Δεν έχει νόημα να παραμείνεις σε θυμό», καταλήγει.

 

Κι ενώ ο ιμάμης στην Ολλανδία λέει όλα αυτά, συνελήφθη Μαροκινός με μαχαίρι στο σιδηροδρομικό σταθμό Louvain-la-Neuve!

Το βράδυ της Παρασκευής συνελήφθη στο σιδηροδρομικό σταθμό Louvain-la-Neuve στο Βέλγιο ένας 24χρονος Μαροκινός, ο οποίος είχε στην κατοχή του ένα μαχαίρι. Αυτό αναφέρεται από τη γαλλική εφημερίδα Le Soir . Ο άνδρας ελέγχθηκε από έναν φύλακα ασφαλείας. Αυτό συνέβη επειδή δεν είχε έγκυρο εισιτήριο. Επειδή ο άντρας έδωσε ψευδή ταυτότητα στους αξιωματικούς ασφαλείας, και κατά συνέπειαν κλήθηκε η αστυνομία.

Η αστυνομία διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της έρευνας ασφαλείας ότι ο Μαροκινός μετέφερε μαχαίρι στην τσάντα του, επιβεβαιώνει ο εισαγγελέας Marc Rézette. Ο ύποπτος συνελήφθη αμέσως.

Πάντως το βελγικό όργανο σχετικά με την τρομοκρατία καθησυχάζει πως το επίπεδο απειλής για την χώρα "έχει παραμείνει σχετικά χαμηλό αναφορικά με εξτρεμιστικούς τζιχαντιστικούς κύκλους"

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ