Τουρκία Ευρώπη
Κόσμος

Γερμανία, Ουγγαρία, Ισπανία, Ιταλία & Μάλτα μπλόκαραν τις κυρώσεις στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησε, αλλά απέτυχε να συμφωνήσει για εμπάργκο όπλων για να τιμωρήσει την Τουρκία για τις παραβάσεις των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Μάλτα μπλόκαραν την πρόταση, διατηρώντας τη διαχρονικά φιλοτουρκική τους στάση για τα δικά τους εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα, αγνοώντας το γεγονός ότι η Άγκυρα απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη μέσω του μεταναστευτικού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε την πρόταση σε σύνοδο κορυφής της πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, παρομοίως με την πρόταση που υπέβαλαν η Γερμανία και η Γαλλία μετά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία το 2019.

Το μέτρο απορρίφθηκε από τις πέντε χώρες για οικονομικούς λόγους και λόγω των απειλών της απελευθέρωσης της παράνομης μετανάστευσης από την Άγκυρα, η οποία ελέγχει πλήρως τις μεταναστευτικές και λαθρομεταναστευτικές ροές από τη Συρία (ιδιαίτερα μικρό ποσοστό πλέον), τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η Γαλλία, η Αυστρία και η Σλοβενία υποστήριξαν τον Μητσοτάκη, ενώ τα υπόλοιπα κράτη μέλη απείχαν.

Η ΕΕ πρόκειται να επανεξετάσει την κατάσταση ξανά τον Δεκέμβριο για να συζητήσει πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ