Ουγγαρία και Πολωνία
Κόσμος

Πολωνο-ουγγρικό ινστιτούτο δικαίου για να μην «πιάνονται κορόιδα»

Η Ουγγαρία και η Πολωνία θα ιδρύσουν κοινό ινστιτούτο που θα αξιολογεί την κατάσταση του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε «να μην πιάνονται κορόιδα» όταν τις κατηγορούν για παραβίαση των νόμων, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.

Αφού συναντήθηκε με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιεφ Ράου στην Βουδαπέστη, ο Πίτερ Σιγιάρτο δήλωσε ότι μία έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κράτους δικαίου, η οποία πρόκειται να συζητηθεί στις Βρυξέλλες, αποτελεί πολιτική διακήρυξη παρά θεμελιωμένη αξιολόγηση.

«Σκοπός του ινστιτούτου συγκριτικού δικαίου θα είναι να μην πιανόμαστε κορόιδα», είπε ο Σιγιάρτο προσθέτοντας ότι «βαρέθηκε ορισμένοι δυτικοευρωπαίοι πολιτικοί να μας χρησιμοποιούν ως σάκο του μποξ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ινστιτούτο, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, θα εξετάσει πώς εφαρμόζεται το κράτος δικαίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αποφευχθεί η εφαρμογή «δύο μέτρων και δύο σταθμών» στην Ουγγαρία και την Πολωνία. Το κυβερνών υπερσυντηρητικό Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) στην Πολωνία και ο σύμμαχός του, η εθνικιστική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, κατηγορούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για συστηματική παραβίαση των δημοκρατικών αρχών.

Αν και οι δύο μετακομμουνιστικές χώρες επωφελούνται από τις γενναιόδωρες παροχές της Ένωσης, οι ηγεσίες τους δέχονται πιέσεις για την επιβολή του κυβερνητικού ελέγχου επί των δικαστηρίων και των δικαστών, των μέσων ενημέρωσης και των πανεπιστημιακών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων.

Κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Ιουλίου συμφωνήθηκε ότι για την πρόσβαση τόσο στα κονδύλια του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2021-27, όσο και του ευρωπαϊκού πακέτου ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας θα πρέπει να τηρείται ο όρος του σεβασμού του κράτους δικαίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέζει μάλιστα για την θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων, ενώ Βαρσοβία και Βουδαπέστη απειλούν να θέσουν βέτο σε ό,τι θα απειλήσει τις ευρωπαϊκές απολαβές τους.

Ο Ζμπίγκνιεφ Ράου θεωρεί ότι το πολωνο/ουγγρικό ινστιτούτο «θα προωθήσει τον διάλογο και την διαφάνεια» στην ΕΕ. «Μια νομική συζήτηση δεν μπορεί να αντικατασταθεί από πολιτική συζήτηση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ