Κόσμος

Στήνουν φιέστες! - Συμπόσιο για το «Τζαμί της Αγίας Σοφίας» και τον τουρκο-ισλαμικό πολιτισμό

Συμπόσιο με θέμα "Η Αγία Σοφία - Kabîr-i-Shérif" θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Η συνάντηση διοργανώνεται από την Προεδρία της Υπηρεσίας των Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας. Για την δράση της εν λόγω υπηρεσίας το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει αφιερώσει πολλά άρθρα (Διαβάστε εδώ & εδώ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το συμπόσιο θα ασχοληθεί με τέσσερα θέματα, μεταξύ των οποίων η ιστορία της Αγίας Σοφίας και η θέση της στον τουρκο-ισλαμικό πολιτισμό.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται λίγο περισσότερο από δύο μήνες μετά την πρώτη ισλαμική προσευχή που πραγματοποιήθηκε στη χριστιανική εκκλησία , μετά την απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να την ανοίξει ξανά ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία μετά από 86 χρόνια.

Η απόφαση να τερματιστεί η χρήση του ως μουσείου - επιλογή του Atatürk - δέχθηκε μεγάλη κριτική. Ο Πάπας Φραγκίσκος , ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος , η Ρωσική Σύνοδος , το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών , η ΟΥΝΕΣΚΟ και διάφορες κυβερνήσεις - συμπεριλαμβανομένων και ισλαμικών, όπως τα Εμιράτα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη χρήση της για μια ενιαία κοινότητα θρησκευτική, παραβιάζοντας την καθολική αξία του κτηρίου.

Ακόμη και χθες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκάλυψε πρώτο για την νέα παρέμβαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει ότι η Αγία Σοφία ανήκει στην τουρκική-ισλαμική κουλτούρα, η Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας έστειλε επιστολή στους εθνικούς και περιφερειακούς διευθυντές της εκπαίδευσης για να καλέσει όλο το προσωπικό τους στο συμπόσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ