Κόσμος

Προκαλεί ο Τούρκος με το σπαθί στην Αγιά Σοφιά: Παράδοση και κατάκτηση

Πριν από λίγες μέρες αναλύαμε την προσωπικότητα και τους στόχους του Αλί Έρμπας, επικεφαλής της Diyanet, ο οποίος ηγήθηκε των προσευχών της Παρασκευής στην Αγιά Σοφιά, κραδαίνοντας το σπαθί.

Ο επικεφαλής του κορυφαίου θρησκευτικού σώματος της Τουρκίας, επανήλθε τη Δευτέρα, και απέρριψε τις επικρίσεις για το σπαθί κατά την τελετή ανοίγματος της Αγίας Σοφίας τον περασμένο μήνα.

"Η παράδοση του κηρύγματος με αυτόν τον τρόπο ήταν, κατά κάποιον τρόπο, μια δήλωση ότι η Αγία Σοφία είχε μετατραπεί σε τζαμί και, με άλλο τρόπο, ένα μήνυμα σχετικά με την κατάκτηση (της Κωνσταντινούπολης)", ανέφερε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Ali Erbaş είπε στο Twitter.

 

“Επιπλέον, το πρώτο μουσουλμανικό κήρυγμα της Παρασκευής που έγινε ποτέ στην Αγία Σοφία, όταν ο χώρος μετατράπηκε για πρώτη φορά σε τζαμί μετά την κατάκτησή του το 1453, είχε ένα σπαθί και αυτό είναι μέρος της ιστορίας και της παράδοσης της Τουρκίας”, πρόσθεσε.

Ο Ερμπάς δέχθηκε κριτική από τους κοσμικούς κύκλους της Τουρκίας όταν ανέβηκε στον άμβωνα της Αγίας Σοφίας για τοκήρυγμα με το σπαθί κατά τη διάρκεια της αμφιλεγόμενης μετατροπής του στις 24 Ιουλίου σε τζαμί. «Είμαι έκπληκτος από εκείνους που το βρίσκουν περίεργο, το επικρίνουν ή προσπαθούν να το παρερμηνεύσουν», είπε ο Ερμπάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ