Κόσμος

Nτοκουμέντο: Αντιστασιακός ο Όρμπαν- Δριμεία απάντηση στον Σόρος για την σύγκριση με Λουκασένκο

Την Τρίτη το απόγευμα, ο φιλελεύθερος Μαγκάρ Νάρανκς δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον δισεκατομμυριούχο ΟυγγροΑμερικανό χρηματοδότη Τζορτζ Σόρος, στην οποία εκείνος και πάλι επιτέθηκε στον Βίκτορ Ορμπάν. Αντιδρώντας σε αυτό, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Όρμπαν Fidesz, δημοσίευσε μια φωτογραφία από την εποχή του Kádár (Ο Γιάνος Κάνταρ ήταν Ούγγρος κομμουνιστής πολιτικός. Από το 1956 έως το 1988 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος) για να αποδείξει τη δέσμευση του πρωθυπουργού στη δημοκρατία και τη στάση του κατά των δικτατορικών καθεστώτων.

Το ακόλουθο απόσπασμα είναι από μια συνέντευξη του Magyar Narancs με την ευκαιρία των 90ων γενεθλίων του George Soros. Σε απάντηση σε μια ερώτηση σχετικά με τους λόγους πίσω από την απέλαση του πανεπιστημίου CEU και του Ιδρύματος Open Society που έπρεπε να εγκαταλείψει τη Βουδαπέστη, η απάντηση του Soros περιελάμβανε μια σύγκριση μεταξύ Lukashenko και Orbán.

“Όταν απέλασε το Ίδρυμα και το Πανεπιστήμιο, ο Ορμπάν δεν έκανε τίποτα άλλο, απλώς ακολούθησε το παράδειγμα του Λουκασένκο. Συνέβη για πρώτη φορά στη Λευκορωσία να απαγορευτεί το ίδρυμα και ο Λουκασένκο ήταν αυτός που απέλασε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών από το Μινσκ. Φαίνεται ότι ο Orbán είναι ο καλύτερος μαθητής του" δήλωσε ο πολυεκατομμυριούχος.

Ο Máté Kocsis, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Fidesz απάντησε σε αυτήν τη σύγκριση στην επίσημη σελίδα του στο FB. 

“Ο παλιός Αμερικανός κερδοσκόπος, ο Τζορτζ Σόρος πιστεύει ότι ο Βίκτορ Ορμπάν είναι ο «καλύτερος μαθητής του Λουκασένκο». Σε αυτήν την εικόνα, η σχέση του Βίκτορ Ορμπάν με τη δικτατορία μπορεί να παρατηρηθεί πολύ καθαρά. Αυτή είναι η απάντηση του Fidesz στο ψέμα του George Soros". 

Η φωτογραφία δείχνει τον Βίκτορ Ορμπάν μετά από διαμαρτυρία ενάντια στη δικτατορία του Κάνταρ. Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε κατά την επέτειο της εκτέλεσης του μάρτυρα πρωθυπουργού Ίμρε Ναγκί στις 16 Ιουνίου 1988 και η εικόνα δείχνει ότι ο Ορμπάν εξαναγκάστηκε να μπει σε αυτοκίνητο της αστυνομίας με κλομπ. Η διαμαρτυρία είναι σημαντική λόγω του ρόλου που έπαιξε ο Imre Nagy στην ιστορία του 20ου αιώνα της Ουγγαρίας. Στην επόμενη εποχή του Kádár, απαγορεύτηκε να αναφερθεί καν το όνομά του - από την άλλη πλευρά, ο Nagy έγινε σύμβολο αντίστασης. Έτσι, η διαμαρτυρία και ο εορτασμός του θανάτου του πριν αλλάξει το καθεστώς σήμαινε δέσμευση εναντίον των Σοβιετικών και κατά της δικτατορίας.

Δείτε την αποκαλυπτική φωτογραφία ντοκουμέντο: 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ