Κόσμος

Θα στραφεί στην Κίνα η Τουρκία για αγορά μαχητικών αεροσκαφών;

Η τουρκική ηγεσία έχει να αντιμετωπίσει ένα ζωτικό θέμα που αφορά την γήρανση της αεροπορικής της δύναμης, που έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα λόγω των τεταμένων σχέσεών της με πολλές χώρες, ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ειδικός αμυντικός αναλυτής του Forbes.

Ο στόλος των μαχητικών αεροσκαφών της τουρκικής ΠΑ αποτελείται εξ ολοκλήρου από αεροσκάφη F-16 Fighting Falcons τέταρτης γενιάς και πεπαλαιωμένα F-4 Phantom II, τόνισε ο αναλυτής άμυνας Paul Iddon.

Αυτά τα αεροσκάφη πιθανότατα θα είναι τουλάχιστον για μια ακόμη δεκαετία στον αέρα έως ότου η Τουρκία μπορέσει να αναπτύξει είτε το δικό της μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς (πράγμα πολύ δύσκολο λόγω διεθνούς ανταγωνισμού) είτε να αγοράσει καινούργια.

Η Τουρκία εκτοπίστηκε από το πρόγραμμα παραλαβής μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς μετά την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, ενώ είχε παραγγείλει τουλάχιστον 100 από αυτά τα αεροσκάφη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τώρα η τουρκική αμυντική βιομηχανία προσπαθεί να κατασκευάσει το δικό της πολεμικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, TAI TF-X, αλλά αυτό πιθανότατα δεν θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2030, τόνισε ο Iddon.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική πολεμική αεροπορία αναζητά εναγωνίως ακόμα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη 4,5 γενιάς για τη σταδιακή αντικατάσταση των παλαιότερων F-16 και F-4.

«Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί αρκετά δύσκολο για την Τουρκία, δεδομένης της τεταμένης σχέσης της με τις διάφορες χώρες που μπορούν να της πουλήσουν αυτού του τύπου τα εξελιγμένα αεροσκάφη», δήλωσε ο Iddon.

Λόγω της αντιπαλότητας της Τουρκίας με τη Γαλλία, το Παρίσι πιθανότατα δεν θα πουλήσει στην Άγκυρα γαλλικά μαχητικά. Η Τουρκία θα μπορούσε να επιλέξει Eurofighter Typhons από τη Βρετανία.

Στην Τουρκία όμως προσανατολίζονται να αγοράσουν είτε ρωσικά μαχητικά Su-35s , Su-57 πέμπτης γενιάς είτε κινεζικά.

Αλλά εάν η Τουρκία επιλέξει τα αεροσκάφη Su-35, ή αν επιδιώξει να αγοράσει αεροσκάφη από την Κίνα, αυτό θα προκαλούσε περαιτέρω επιδείνωση στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και θα αύξανε τον κίνδυνο κυρώσεων των ΗΠΑ, αλλά αυτό το ξεπέρασαν οι Τούρκοι με τους S-400.

«Η Τουρκία υπαινίχθηκε, σε πολλές περιπτώσεις, ότι θα κοιτάξει προς τη Ρωσία», δήλωσε Aaron Stein, Διευθυντής Έρευνας στο Πρόγραμμα της Μέσης Ανατολής του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής.

«Οι Ρώσοι δήλωσαν ότι έχουν γίνει προκαταρκτικές συνομιλίες για το Su-35, αλλά αυτές οι συνομιλίες δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει ποτέ, ούτε φαίνεται να είναι ενεργές αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Στάιν.

Έτσι πολύ πιθανό οι Τούρκοι να έχουν ήδη στραφεί στην Κίνα η οποία έχει διπλασιάσει την κατασκευή αεροσκαφών J-20 για να καλύψει εγχώριες και ξένες ανάγκες.

Αν κάποιοι αναρωτιούνται το εάν η Τουρκία θα τολμούσε να αγοράσει κινεζικά εξελιγμένα αεροσκάφη, τους υπενθυμίζουμε πριν μερικά χρόνια η Άγκυρα είχε συμφωνήσει για την αγορά κινεζικών αντιαεροπορικών πυραύλων FD-2000.

Τότε επενέβησαν οι ΗΠΑ και ακύρωσαν την παραγγελία με ανταλλάγματα, τώρα δεν νομίζουμε να μπορέσουν να κάνουν κάτι αντίστοιχο.

Ένας ακόμη λόγος που συντείνει σε αυτό το σενάριο είναι η “σιγή ιχθύος” των Τούρκων για το ζήτημα των Ουιγούρων εδώ και μεγάλο διάστημα, γεγονός που μπορεί να σημαίνει πολλά στο ζήτημα αυτό.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι όλοι οι τουρκικοί πύραυλοι κατασκευάστηκαν με κινεζική βοήθεια και αυτό τα λέει όλα για το τι ετοιμάζει ο Ερντογάν που βιάζεται να επεκτείνει τα σύνορα της χώρας του σε κάθε κατεύθυνση όπως δείχνουν και οι πρόσφατες κινήσεις του στην Μεσόγειο.     

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...