Κόσμος

Αυτός είναι λόγος για...επανάσταση! Νέος “πράσινος” φόρος στο delivery

Η παραλαβή φαγητού μπορεί να γίνει πιο ακριβή στην Σουηδία καθώς νέα έρευνα προτείνει νέο φόρο στις συσκευασίες μιας χρήσης. Η πρόταση συνεπάγεται νέο φόρο έως 5 SEK ανά κούπα και 7 SEK ανά συσκευασία που περιέχει πλαστικό. Οι κατασκευαστές ή οι εισαγωγείς θέλουν να επιβαρυνθεί ο πελάτης με το επιπλέον κόστος.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη, οι περισσότερες εταιρείες, όπως καφετέριες και εστιατόρια που πωλούν τρόφιμα και ποτά για πακέτο, θα πρέπει να μπορούν να στραφούν στην προσφορά επαναχρησιμοποιήσιμων εναλλακτικών λύσεων. Παραδείγματα αυτού πρέπει να είναι κούπες που επιστρέφονται και πλένονται. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι αυτό μπορεί να είναι μια δύσκολη λύση για μικρότερες επιχειρήσεις. Επηρεάζονται επίσης τα παντοπωλεία που πωλούν προσυσκευασμένα τρόφιμα για παραλαβή.

Ο νέος φόρος αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένο κόστος για έναν μέσο καταναλωτή έως 900 SEK ανά έτος. Ταυτόχρονα, θα σήμαινε επιπλέον εισόδημα 3,8 δισεκατομμυρίων ετησίως για το σουηδικό Υπουργείο Οικονομικών.

Η υποτιθέμενη φιλοδοξία της κυβέρνησης με την έρευνα ήταν να υποβάλει προτάσεις που μειώνουν τη χρήση ειδών μιας χρήσης και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της.

Το 2021, θα θεσπιστεί απαγόρευση από την ΕΕ ορισμένων πλαστικών ειδών μίας χρήσης. Ο νέος σουηδικός φόρος απευθύνεται σε προϊόντα που δεν καλύπτονται από αυτήν την απαγόρευση.

Που να γινόταν αυτό στην Ελλάδα....

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ