Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Σύνοδος Κορυφής - Μακρόν: Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη

Λίγα δευτερόλεπτα μετά την αναγγελία από τον Σαρλ Μισέλ ότι εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο του Γάλλου προέδρου.
 

Τις πρώτες πρωινές ώρες της πέμπτης ημέρας της Συνόδου, οι 27 ενέκριναν το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση — για πρώτη φορά — κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.

Στη συνέχεια ο κ.Μακρόν δήλωσε «Είναι ένας τέλειος μηχανισμός; Όχι, αλλά καταφέραμε να αλλάξουμε κάτι θεμελιώδες… που είναι να δανειζόμαστε από κοινού».

Η ΕΕ κατέληξε σε ιστορική συμφωνία που θέτει στη διάθεσή της τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να διαχειριστεί τις προκλήσεις από την κρίση του κορωνοϊού, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως τόνισε ο Μακρόν οι διαπραγματεύσεις ήταν χρονοβόρες και δύσκολες και χρειάστηκε να γίνουν υποχωρήσεις ώστε να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις των κρατών-μελών που μπλόκαραν τη συμφωνία. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι υποχωρήσεις ήταν αναλογικές και αναγκαίες, ώστε να έχουμε ένα σχέδιο ανάκαμψης αρκετά μεγάλο ώστε να είναι αποτελεσματικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν υπάρχει τέλειος κόσμος αλλά καταφέραμε να κάνουμε πρόοδο», τόνισε. 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Βάζει "φωτιά" ο Ερντογάν στην Αίγυπτο: Θέλει να ρίξει Σίσι για να ακυρώσει τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου - Με "δάκτυλο" Άγκυρας οι εξεγέρσεις

Μετά την αιγυπτιακή άρνηση στη "λυκοφιλία" της Τουρκίας ξέσπασαν εξεγέρσεις της Μουσουλμανικής αδερφότητας