Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικά ΜΜΕ: "Η Τουρκία έθεσε σε επιχειρησιακή λειτουργία τους S-400"

Ο τουρκικός στρατός έθεσε τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, όπως προκύπτει και από τη δρομολόγηση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 "Triumph" ανέλαβαν πολεμικά καθήκοντα στην Τουρκία και μπορούν τώρα να χρησιμοποιηθούν από τον τουρκικό στρατό σε οποιοδήποτε μέτωπο, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Σύμφωνα τη ρωσική ιστοσελίδα, οι πληροφορίες αυτές βασίζονται στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, κίνηση η οποία είχε ως προϋπόθεση την ενεργοποίηση του ρωσικού συστήματος από την Άγκυρα.

Ένας εκπρόσωπος του Κογκρέσου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί σε απειλές τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για τους εταίρους του ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την ενεργοποίηση των ρωσικών συστημάτων S-400 για τον εξοπλισμό της χώρας, ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό είναι σκόπιμο για να αποφευχθούν πιθανά νέα μέτρα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Τουρκίας.

Τρία μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, οι Ανταμ Κίνζινγκερ (Ρεπουμπλικανός), Αμπιγκέιλ Σπανμπέργκερ (Δημοκρατική) και Μάικλ ΜακΚολ (επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσων της Βουλής) εισήγαγαν χθες Παρασκευή νομοθεσία που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Το διακομματικό νομοσχέδιο για την «Αντιμετώπιση της Ρωσικής Εξαγωγής Οπλων», χαρακτηρίζει την εξαγορά των S-400 από την Τουρκία ως σημαντική συναλλαγή που εμπίπτει στο άρθρο 231 του Νόμου Περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – CAATSA). 

«Η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι κρίσιμης σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας, αλλά για να διατηρηθεί ισχυρή εταιρική σχέση, τα μέλη του ΝΑΤΟ οφείλουν να τηρούν τις αρχές, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της συμμαχίας μας», τονίζει σε ανάρτησή του ο Ανταμ Κίνζινγκερ.

«Η Τουρκία συνεχίζει να λαμβάνει αμφισβητήσιμες αποφάσεις που δεν ανταποκρίνονται στην ηγεσία ενός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ. Και πριν ένα χρόνο, η Τουρκία αγνόησε τις προειδοποιήσεις των μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με αυτήν την εξοπλιστική συμφωνία με τη Ρωσία και δέχτηκε την εγκατάσταση της πρώτης παρτίδας του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές ότι οι ενέργειές τους δεν θα γίνουν ανεκτές και θα έχουν σοβαρές συνέπειες. Η νομοθεσία μας το κάνει αυτό και καθιστά κατηγορηματικώς ως επιδεχόμενες κυρώσεων τις ενέργειες της Τουρκίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας είναι ασυμβίβαστες με την ασφάλεια του έθνους μας και τα συμφέροντα των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ. Σε μια στιγμή που το Κρεμλίνο διατάσσει τους οργανισμούς άμυνας και μυστικών υπηρεσιών του να εμπλακούν σε αποσταθεροποιητικές και επιθετικές συμπεριφορές εναντίον δημοκρατιών σε όλο τον κόσμο, πρέπει να είμαστε σε θέση να θεωρούμε την Τουρκία υπεύθυνη για συνεργασία με τη Ρωσία που αντιβαίνει στα κοινά συμφέροντα ασφάλειας από κοινού των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ », τονίζει από την πλευρά της η Αμπιγκέιλ Σπανμπέργκερ.

«Είμαι περήφανη που βρίσκομαι δίπλα στον συνάδελφό μου Ανταμ Κίνζινγκερ σε αυτήν την εισαγωγή νομοθεσίας η οποία στέλνει ισχυρό, ενωτικό μήνυμα στην Τουρκία και τη Ρωσία. Μαζί, ο Ανταμ Κίνζινγκερ και εγώ μοιραζόμαστε τη δέσμευση για την εθνική μας ασφάλεια, την ασφάλεια των μελών μας στο εξωτερικό και την ασφάλεια των κοινοτήτων μας, και ανυπομονώ να προωθήσω γρήγορα αυτήν τη νομοθεσία» προσθέτει.

«Σύμμαχος του ΝΑΤΟ που αγοράζει ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας αποτελεί απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει τις κυρώσεις που απαιτούνται από τον νόμο ως απάντηση στην απόκτηση του S-400 από την Τουρκία, εκτός εάν και έως ότου η Τουρκία λάβει τα μέτρα που αναφέρονται σε αυτό το νομοσχέδιο για να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκάλεσε αυτή η αγορά. Ελπίζω ειλικρινά ότι η Τουρκία θα επιλέξει τις Η.Π.Α. και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας », δήλωσε ο Μάικλ ΜακΚολ.

Δείτε εδώ το νομοσχέδιο για τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ