Κόσμος

Διχάζει τον αραβικό κόσμο η απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί 

Τα πολιτιστικά ορόσημα της ανθρωπότητας πρέπει να διατηρηθούν για την αξία και τη λειτουργία τους και δεν πρέπει «ούτε να καταχραστούν ούτε να αλλοιωθούν» για προσωπικούς σκοπούς, δήλωσε η Noura Al Kaabi, Υπουργός Πολιτισμού και Νεότητας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Για την Αλ Κάμπι, η απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει τη Βασιλική της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί «αγγίζει βαθιά την ανθρώπινη ουσία», επειδή η κληρονομιά της UNESCO έχει «εξαιρετική διεθνή αξία» για όλους τους λαούς και πολιτισμούς".

Η αντίδραση των ΗΑΕ είναι μια από τις πιο κρίσιμες στον αραβικό κόσμο. Οι ηγέτες των ΗΑΕ δέσεμυσαν τη χώρα τους στο έγγραφο για την ανθρώπινη αδελφότητα που υπέγραψαν ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Μεγάλος Ιμάμης του al-Azhar, Αχμαντ αλ-Ταϋμπ.

Όσον αφορά την Αγία Σοφία, η Υπουργός Πολιτισμού των ΗΑΕ επικρίνει την αλλαγή του καθεστώτος,  σημειώνοντας πώς χρησίμευσε «ως γέφυρα που συνδέει διαφορετικούς λαούς και εδραιώνει τους δεσμούς τους». Η Αγία Σοφία, εξήγησε, «είναι μια μοναδική μαρτυρία για την αλληλεπίδραση μεταξύ Ασίας και Ευρώπης εδώ και αιώνες. Είναι σύμβολο διαλόγου ».

Εν τω μεταξύ, μια εβδομάδα μετά την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει τη βυζαντινή βασιλική σε τζαμί, συνεχίζονται σχόλια και αντιδράσεις. Όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν, η πρώτη προσευχή έχει οριστεί για τις 24 Ιουλίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Pierbattista Pizzaballa, Αποστολικός Διαχειριστής του Λατινικού Πατριαρχείου, δήλωσε ότι η απόφαση «ανοίγει ξανά πληγές στις σχέσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων», αφού η Αγία Σοφία είναι σύμβολο για όλους, όχι μόνο για τους Ορθόδοξους. «Ακριβώς όπως το τζαμί Al-Azhar διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο», πρόσθεσε. «Πρέπει να είμαστε σταθεροί στη στάση μας με τους μουσουλμάνους αδελφούς και τους φίλους μας».

Αντίθετα, το ριζοσπαστικό παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς συγκαταλέγεται μεταξύ των ομάδων υπέρ της απόφασης του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας, χαρακτηρίζοντάς το «μια περήφανη στιγμή για όλους τους μουσουλμάνους», ενώ επικρίνει τους Άραβες ηγέτες που εκφράζουν «θλίψη και κλάμα» για την απόφαση του δικαστηρίου.

Η απόφαση έγινε επίσης δεκτή από τον Σεΐχη Ekrima Sa’id Sabri, ιεροκήρυκα του Τζαμιού Al-Aqsa και πρώην Μεγάλο Μουφτή της Ιερουσαλήμ, ο οποίος συγχαίρει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ