Κόσμος

Κωνσταντινουπολίτες για Αγ. Σοφία: Καταγγέλλουμε την πολιτική της «σπάθης και κατάκτησης»

Μετά την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, το Δ.Σ της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει την απογοήτευσή της για την απόφαση του Ερντογάν, καθώς επίσης κάνει λόγο για αθέτηση δεσμεύσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι είναι καταδικαστέα η επίκληση από κάποιους του δικαιώματος της «σπάθης και κατάκτησης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:  

Το Δ.Σ. της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, που αποτελεί τον παγκόσμιο ενωτικό φορέα των εκπατρισμένων Ρωμιών της Πόλης, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την απόφαση της αλλαγής καθεστώτος της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, που βέβαια αναμενόταν να συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Η αλλαγή του καθεστώτος μετά από 85 χρόνια, αποτελεί μια πράξη που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προσπάθεια της «Συμμαχίας Πολιτισμών» που είχε οργανωθεί το 2005 με πρωτοβουλία των ηγεσιών της Ισπανίας και της Τουρκίας.  

Η προσπάθεια αυτή οδήγησε στην ίδρυση του Οργανισμού της Συμμαχίας των Πολιτισμών στα πλαίσια του ΟΗΕ. Στην ιδρυτική της πράξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναφέρεται ρητά η ανάγκη της αποφυγής χρήσης για πολιτικούς σκοπούς ιστορικών μνημείων με σημαδιακό χαρακτήρα. Το διάστημα που κύλησε από τότε,  η ανθρωπότητα έζησε πολλές τραγωδίες συγκρούσεων κατά τις οποίες οι βιαιοπραγούντες εκμεταλλεύτηκαν την πρόκληση θρησκευτικών και πολιτισμικών φανατισμών και πολλές φορές τα μνημεία διαφόρων πολιτισμών που αποτελούν κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Η απόφαση αυτή δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα και βάση, αφού τρεις φορές το ίδιο δικαστήριο είχε αποφασίσει τελεσίδικα το αντίθετο.  Όπως οι αρχές περί Κοσμικού κράτους, καθ’ όλη την  διάρκεια της Ρεπουμπλικανικής περιόδου, εφαρμόστηκαν επιλεκτικά και κατά το δοκούν και στην περίπτωση αυτή το Ανώτατο Δικαστήριο στηρίχθηκε σε νομική αρχή που ίσχυε επί της  Οθωμανικής περιόδου. Είναι σαφές ότι καταργούνται ακόμα και τα ίχνη αρχών περί κοσμικού κράτους με την σιωπή της μείζονος αντιπολίτευσης που υπήρξε το κόμμα που ίδρυσε το Ρεπουμπλικανικό κράτος. Η απόφαση αυτή θα είχε νομική βάση,  εάν το όλο νομικό καθεστώς της Τουρκίας επανερχόταν στο προ του 1923 σύστημα  και η διοίκηση των Ευαγών Ιδρυμάτων – Μουσουλμανικών (52.000) και  μη-Μουσουλμανικών επανερχόταν στους νόμιμους κληρονόμους τους και αναγνωριζόταν η νομική προσωπικότητα των επί μέρους εθνοθρησκευτικών Κοινοτήτων.

Πέρα από τον πολύ αρνητικό συμβολικό χαρακτήρα αυτής της αλλαγής καθεστώτος,  είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και καταδικαστέα  η επίκληση από κάποιους  κύκλους οπαδών της πράξης αυτής,  ο συλλογισμός περί της ύπαρξης του  δικαιώματος της «σπάθης και κατάκτησης».

Το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω καλεί όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στην υπόθεση  να συμβάλουν με έργα και λόγια στην επικράτηση της ειρήνης, της λογικής και της σύμπνοιας  των πολιτισμών αντίθετα σε φανατισμούς και μισαλλοδοξίες.

Μετά τιμής Το Διοικητικό Συμβούλιο της » Ένωσις Ομογενών Εκ Κωνσταντινουπόλεως Β.Ε».

Το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί αύριο, Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και η Ελλάδα θα ζητήσει μέτρα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει αδρανής και ότι θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Επιπλέον, αύριο ο υπουργός θα μεταβεί μαζί με τον κ. Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες για σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ. «Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο της Ελλάδας», τόνισε. «Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της», είπε ο υπουργός.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής. Επίσης, «δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας «ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ελληνοτουρκικό αλλά παγκόσμιο. Είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού τους που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα», είπε ο υπουργός για την επιστολή της επικεφαλής της UNESCO προς την Τουρκία. «Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της. Η UNESCO έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου», πρόσθεσε. Για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την παραβίασή τους ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η  Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. Έχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς», και κατέληξε ότι η Ελλάδα έχει πολύ ικανές ένοπλες δυνάμεις....

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ