ΜΙΤ ΤΟΥΡΚΙΑ
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τζιχαντιστής-στέλεχος της Αλ Κάιντα αρχιπράκτορας της Τουρκίας στη Λιβύη

Η Ρωσία φαίνεται ότι έχει θέσει τις κινήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη υπό στενή, καθημερινή παρακολούθηση. 

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτή του Open TV στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός, «το μήνυμα της Ρωσίας στην Άγκυρα είναι ότι "κάθε κίνησή της βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση".

Ο άσσος της Ρωσίας είναι ο Χαλίντ Αλ Σαρίντ, που περιγράφεται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ως βετεράνος της Αλ Κάιντα. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι όπως φαίνεται το πρόσωπο που προωθείται από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρ.Τ. Ερντογάν ως υποψήφιος αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Ήδη κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με το πρόσωπό του ενώ από το 2017 έζησε στην Κωνσταντινούπολη και επέστρεψε στη Λιβύη το 2020».

«Στη Μόσχα θεωρούν ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο στρατολογήθηκε από την τουρκική MIT, έχοντας μία φιλόδοξη αποστολή. Δηλαδή να ηγηθεί της τουρκικής αντεπίθεσης. Ξεκίνησε την καριέρα του ως κλασσικός τζιχαντιστής, κατά των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν στα τέλη του '80. Στη συνέχεια έγινε στέλεχος του παραρτήματος της Αλ Κάιντα στη Λιβύη. Μάλιστα, το όνομά του έχει συνδεθεί με ποικίλες τρομοκρατικές ενέργειες, μεταξύ των οποίων και η επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη. Ακόμη έχει συνδεθεί με εμπόριο όπλων, καθώς και με μισθοφόρους για συγκρούσεις σε Ιράκ και Συρία. Με άλλα λόγια θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα "μπουμπούκι"», συμπλήρωσε ο Θανάσης Αυγερινός. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ