Ιταλός ΥΠΑΜ, Τουρκία, Ακάρ
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ιταλός ΥΠΑΜ από Τουρκία: "Διατηρούμε ίσες αποστάσεις από όλες τις πλευρές"

Ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, η ιταλική κυβέρνηση διαμηνύει πως διατηρεί "ίσες αποστάσεις" από τις αντιμαχόμενες πλευρές σε Λιβύη και ανατολική Μεσόγειο, ενώ για την ελληνοτουρκική κρίση ζητάει "ισορροπημένη επίλυση των διαφορών".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στάση της Ρώμης δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς στις χώρες της περιοχής, καθώς η Ιταλία αποτελεί βασικό παίκτη στη Λιβύη και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Απο τις συχνές ιταλοτουρκικές επαφές προκύπτου ανησυχίες, καθώς ουκ ολίγες φορές οι Ιταλοί έχουν υποστηρίξει τις τουρκικές θέσεις, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και εμπράκτως με κοινές επιχειρήσεις και ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ανοικτά της Λιβύης, μαζί με τις τουρκικές φρεγάτες πλέει και μια ιταλική.

Επίσκεψη- αστραπή στην Άγκυρα πραγματοποίησε, την Τρίτη, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι, ο οποίος έστειλε ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη εφαρμογής της ειρήνης στη Λιβύη και τήρησης των κανόνων διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ, ο Ιταλός υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την λιβυκή κρίση», διότι «δεν υπάρχει λύση η οποία να προβλέπει την διχοτόμηση της Λιβύης».

Η Ιταλία παραμένει της άποψης ότι είναι απόλυτα αναγκαία η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός διαρκείας, η οποία να δώσει νέα ώθηση στoν ενδολιβυκό διάλογο, όπως είχε προβλεφθεί από την Σύνοδο του Βερολίνου, τον περασμένο Ιανουάριο.
στην

Σε ότι αφορά την αποστολή «Ειρήνη», για την τήρηση του εμπάργκο όπλων, ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Άμυνας υπογράμμισε ότι «είναι ισορροπημένη και τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές» και ότι «αποτελεί μιας βασικής σημασίας συμβολή της ΕΕ, με στόχο την ειρήνευση στην Λιβύη».

Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, τέλος, ο Λορέντσο Γκουερίνι εξέφρασε την προσδοκία «να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για μια ισορροπημένη επίλυση των διαφορών που προέκυψαν».

Η ιταλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της αποτελεσματικής συνεργασίας, αλλά συγχρόνως υπογραμμίζει ότι θα καταγραφεί κάθε παραβίαση του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ