Κόσμος

Ο Bill Gates χρεώνει στο Facebook την εξάπλωση του κορονοϊού

Συνεχίζει την τρομολαγνεία ο Μπιλ Γκέιτς για τον κορονοϊό. Αφού όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέφερε σε προηγούμενο άρθρο προέβλεψε ότι ο ιός "θα επιστρέψει δριμύτερος τον Οκτώβριο", ο ιδρυτής της Microsoft επανήλθε και κατηγόρησε το Facebook για την ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού στην τελευταία του δήλωση.

«Θα μπορούσαν οι εταιρείες κοινωνικών μέσων να είναι πιο χρήσιμες σε αυτά τα ζητήματα (επιδημίες)» ρωτήθηκε ο Γκέιτς από τον αμερικανικό τύπο. «Δυστυχώς, τα ψηφιακά εργαλεία συμβάλλουν σαφώς στη διάδοση όσων θεωρώ ως τρελές ιδέες», είπε ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ λογοκρισία στις ελεύθερες φωνές του διαδικτύου.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος είπε ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται ταχύτερα στις ΗΠΑ λόγω ψευδών πληροφοριών σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook. Σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να καταλάβει όσους δεν φορούν μάσκα, ο Γκέιτς είπε, "Η μάσκα δεν είναι ακριβή και ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι ένα σημάδι ελευθερίας ή κάτι τέτοιο, παρά τον κίνδυνο μόλυνσης άλλων."

 

Μια ιστορία που πάει πίσω στο χρόνο

 

Βέβαια οι σχέσεις Γκέιτς-Facebook έχουν άλλο υπόβαθρο. Ενδιαφέρον έχουν όσα είπε ο βετεράνος δημοσιογράφος τεχνολογίας Steven Levy, γενικός συντάκτης για το περιοδικό Wired, με αφορμή το νέο του βιβλίο, "Facebook: The Inside Story".

Η Microsoft, λοιπόν, έπαιξε χωρίς τυμπανοκρουσίες καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Facebook, σχεδόν από την αρχή. Για παράδειγμα, όπως γράφει ο Levy στο βιβλίο, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Mark Zuckerberg εμπνεύστηκε από το παράδειγμα του Bill Gates να εγκαταλείψει το Χάρβαρντ και να εργαστεί στο Facebook με πλήρη απασχόληση. Μια βασική ομάδα πρώην μηχανικών της Microsoft ήταν καθοριστικής σημασίας για την πρώιμη ανάπτυξη του Facebook. Η Microsoft ήταν επενδυτής στο Facebook πριν από την αρχική δημόσια προσφορά του κοινωνικού δικτύου και οι Bill και Melinda Gates χρησίμευσαν ως μοντέλο για τον Mark Zuckerberg και τη σύζυγό του Priscilla Chan κατά την έναρξη της πρωτοβουλίας “Chan Zuckerberg”.

Σε μια συνέντευξη με τον Levy για το βιβλίο, ο Gates αναγνώρισε τους παραλληλισμούς με τον Zuckerberg, σε κάποιο βαθμό. Πριν επανέλθει στις τάξεις των πιο πολύτιμων εταιρειών του κόσμου, η Microsoft υπέμεινε τα δικά της σκοτεινά χρόνια, καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου αμφισβήτησε τον αντίκτυπο της κυριαρχίας της, παρόμοια με τα ερωτήματα που αντιμετωπίζει τώρα το Facebook.

Αλλά υπάρχουν μερικές μεγάλες διαφορές. Πρώτον, το Facebook δεν έχει ακόμη βιώσει τη διαρκή ύφεση που είχε η Microsoft στη Wall Street. Και ο ιδρυτής παραμένει σταθερά υπό έλεγχο ως CEO. Ένα κλειδί για την αναζωπύρωση της Microsoft ήταν η ανάδειξη της Satya Nadella σε CEO, η οποία ξεκίνησε μια νέα εποχή μετά την αποχώρηση του διαδόχου του Gates και του επί μακρόν συναδέλφου του Steve Ballmer. «Δεν πιστεύω ότι είναι κάτι που θα υποστήριζε ο Μαρκ», είπε ο Levy . «Δύο λέξεις που δεν έχω ακούσει ποτέ στο Facebook είναι ένα σχέδιο διαδοχής»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ