Κόσμος

Παραμένουν στη θάλασσα τα 18,1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα

Στις αρχές Ιουνίου, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις εταιρείες και τέσσερα τάνκερ, τα οποία συνεργάζονταν με τη Βενεζουέλα.

«Κολλημένα» στη θάλασσα φαίνεται ότι βρίσκονται τουλάχιστον 16 τάνκερ, τα οποία μεταφέρουν συνολικά 18,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα.

Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες αναμένεται να επιβληθούν σε όποιον προβεί στην αγορά πετρελαίου από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.


ΗΠΑ: Κυρώσεις στους καπετάνιους ιρανικών πλοίων που μετέφεραν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα
Η «εγκλωβισμένη» ποσότητα αργού, σύμφωνα με πληροφορίες, ισούται με την παραγωγή δύο μηνών.

«Είναι η τρίτη προσπάθεια εξεύρεσης αγοραστή» δήλωσε πηγή από πετρελαϊκή εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με την κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου της Βενεζουέλας (PDVSA).

Τα περισσότερα τάνκερ, τα οποία βρίσκονται εν πλω για τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία ή το Τόγκο, παραμένουν στη θάλασσα για τουλάχιστον έξι μήνες, μην μπορώντας να παραδώσουν τα φορτία, υπό τον φόβο των αμερικανικών κυρώσεων.

Τον προηγούμενο μήνα, άλλωστε, δημοσίευμα της «Wall Street Journal» έκανε λόγο για ακόμη 50 τάνκερ, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, καθώς κατηγορούνται ότι συνεργάζονται με τον Πρόεδρο Νικολά Μαδούρο.

Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές έχουν επιβάλει σειρά κυρώσεων και σε όσα τάνκερ μεταφέρουν αγαθά, προϊόντα, καύσιμα και εξαρτήματα προς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής - σε μια προσπάθεια της Ουάσινγκτον να κλιμακώσει τις πιέσεις προς το Καράκας. 
Η βραζιλιάνικη Petrobras δεν θα προσλάβει τάνκερ που συνεργάστηκαν με τη Βενεζουέλα
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ ξεκίνησε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων το 2018, με στόχο την εκδίωξη του Μαδούρο από την προεδρία και την «εγκαθίδρυση» του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό.

Μεταξύ άλλων, η Ουάσινγκτον «πάγωσε» τα περιουσιακά στοιχεία της PDVSA στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Βενεζουέλας, η οποία εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στον Λευκό Οίκο.

Μάλιστα, το συνεπακόλουθο κλείσιμο αρκετών διυλιστηρίων της PDVSA εξανάγκασε τη Βενεζουέλα να εξετάσει την εισαγωγή καυσίμων από το εξωτερικό για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ