Keltie Byrne
Κόσμος

Όταν τρεις όρκες σε αιχμαλωσία επιτέθηκαν και σκότωσαν 20χρονη φοιτήτρια

Η Keltie Byrne ήταν αφοσιωμένη λάτρης των ζώων και της άγριας ζωής.

Παράλληλα με τις σπουδές της, η Keltie εργάστηκε επίσης ως εκπαιδεύτρια μερικής απασχόλησης στη Sealand της Βρετανικής Κολούμπια στον Καναδά.

Το δημοφιλές αξιοθέατο είχε ανοίξει για πρώτη φορά το 1969 και φιλοξενούσε μια orca που ονομαζόταν Haida, η οποία είχε αιχμαλωτιστεί το προηγούμενο έτος.

Ήταν μια τεράστια επιτυχία και τα αφεντικά του ενυδρείου σύντομα ήθελαν έναν σύντροφό για εκείνη και έπιασαν τον Chimo, μια φάλαινα δολοφόνο που ήταν αλμπίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δυστυχώς, πέθανε μόλις δύο χρόνια αργότερα και η Haida θρήνησε για το θάνατό του, παραμένοντας μόνη για αρκετά χρόνια.

Μετά από χρόνια, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να απελυθερώσουν στην άγρια φύση την Haida. Δυστυχώς πέθανε λίγες μέρες πριν την απελευθέρωσή της.

Λίγο αργότερα, η Sealand έφερε τρία νέες όρκες στο ενυδρείο - Tilikum, Nookta IV και Haida II.

Οι τρεις φάλαινες δολοφονοι είχαν αιχμαλωτιστεί στην Ισλανδία αφού τους είπαν να σταματήσουν να πιάνουν όρκες γύρω από την Ουάσιγκτον.

Όμως, η σχέση μεταξύ των τριών θηλαστικών δεν ήταν καθόλου αρμονική.

Keltie Byrne

Η Keltie Byrne

Για σχεδόν ένα χρόνο, κρατήθηκαν σε δεξαμενή κοντά στο Ρέικιαβικ, πριν μεταφερθούν στον Καναδά.

Ο Tilikum, ο οποίος είχε μήκος περίπου 11,5 μέτρα, μπορούσε μόνο να κολυμπήσει αργά σε κύκλους ή απλώς να ξαπλώνει στην επιφάνεια του νερού.

Έφυγαν οι ήχοι του ωκεανού που είχε συνηθίσει για τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του, αντικαταστάθηκε με το χαμηλό βουητό του μηχανικού φιλτραρίσματος που κρατούσε το δοχείο του καθαρό.

Ο Tilikum, που σημαίνει φίλος στο Chinock, μεταφέρθηκε τελικά στο νέο του σπίτι στη Sealand στα τέλη του 1984 - αλλά εκεί θα ξεκινούσε ο εφιάλτης του.

Ο Tilikum, ο νεότερος από τις τρεις λέγεται ότι εκφοβίστηκε και κυνηγήθηκε από τις δύο μεγαλύτερες θηλυκές όρκες.

Τα κοπάδια της όρκας κυριαρχούνται από γυναίκες, αλλά υπάρχουν αναφορές ότι ακόμη και αφού η Haida II είχε καθιερωθεί ως ηγέτρια, εξακολουθούσε να εκφοβίζει τον Tilikum.

Αυτό φάνηκε να κλιμακώνεται τη νύχτα, οπότε όταν ολοκληρώθηκε η τελική παράσταση της ημέρας μεταφέρθηκαν σε μεταλλικές δεξαμενές.

Αυτό θα ήταν το σπίτι τους για τις επόμενες 14 ώρες πριν χρειαστεί να συμμετέχουν ξανά σε σόου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας προπονητής, ο οποίος εργάστηκε στο Sealand για δύο χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του 1980, είπε ότι οι όρκες συχνά εμφανίζονταν την επόμενη μέρα με γρατσουνιές και περικοπές από το σημείο που είχαν τρίβει στις πλευρές των δεξαμενών.

Επτά ημέρες την εβδομάδα, οι όρκες έπρεπε να εκτελούν κάθε ώρα, οκτώ φορές την ημέρα και αυτό είχε ένα τίμημα

Τόσο η Nootka όσο και ο Tilikum υπέφεραν από έλκη στομάχου και έπρεπε να λάβουν φάρμακα.

Και κάθε μια από τις φάλαινες είχε τη δική της, ξεχωριστή, προσωπικότητα.

Ο Tilikum, ο νεότερος, ήταν ο πιο παιχνιδιάρικος - χαρακτηρίστηκε ως «νεανικός, ενεργητικός και πρόθυμος να μάθει».

Ο βιολόγος Eric Walters, ο οποίος εργαζόταν στη Sealand εκείνη την εποχή, είπε: «Ο Tilikum ήταν ο αγαπημένος μας. Ήταν αυτός που όλοι μας άρεσε πολύ να δουλεύουμε μαζί του».

Η Nootka ήταν απρόβλεπτη, πιθανώς λόγω των προβλημάτων υγείας της και είχε δαγκώσει τους εκπαιδευτές της, ακόμη και μια τυφλή γυναίκα στο κοινό που είχε κληθεί να την χαϊδέψει.

Η Sealand στρατολόγησε τελικά βοήθεια από τον Bruce Stephens, έναν πρώην προπονητή της SeaWorld, ο οποίος κλήθηκε να κάνει συστάσεις για τη βελτίωση των πρακτικών στο ενυδρείο.

Λέγεται ότι έδωσε σε κάθε εκπαιδευτή ένα εγχειρίδιο, το οποίο προειδοποιούσε ότι «εάν αποτύχετε να δώσετε στα ζώα σας τον ενθουσιασμό που χρειάζονται, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα δημιουργήσουν τα ίδια τον ενθουσιασμό».

Tilikum

Ο Tilikum

Η κίνηση έγινε δεκτή από τον βιολόγο Eric, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι φάνηκε να «έχει κάνει μικρή διαφορά».

Είπε: «Βασικά το έτρεξαν όπως θα έτρεχαν τα McDonald's. Απλώς δεν μπορεί να είναι καλό για ένα ζώο που είναι τόσο έξυπνο να κάνει το ίδιο πράγμα κάθε μέρα».

Δεν πέρασε πολύς καιρός οι προειδοποιήσεις του Μπρους να αρχίσουν να γίνονται πραγματικότητα. Οι όρκες θα έπεφταν πάνω σε ο,τιδήποτε νέο προσγειωνόταν στο νερό.

Και δεν θα το παρατούσαν χωρίς αντάλλαγμα, παίζοντας με αντικείμενα και αρνούμενοι να τα παραδώσουν πίσω στους εκπαιδευτές.

Μέχρι τον Μάιο του 1989, ο Έρικ είχε εγκαταλείψει τη δουλειά του στη Sealand και έγραψε μια επιστολή προς την Καναδική Ομοσπονδία Ανθρωπιστικών Εταιρειών, επισημαίνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια που είχε για το ενυδρείο.

Είχε μια καταπληκτική τελική προειδοποίηση: «Νιώθω ότι αργά ή γρήγορα κάποιος θα τραυματιστεί σοβαρά».

Στη συνέχεια, στις 20 Φεβρουαρίου τους 1991, καθώς τελείωσε το τελευταίο σόου με τις φάλαινες, η Keltie Byrne καθάριζε όταν γλίστρησε και έπεσε μισά στην πισίνα.

Προσπάθησε να βγάλει τον εαυτό της έξω, αλλά προτού μπορέσει να επιστρέψει στην ξηρά, μια από τις φάλαινες την τραβούσε μέσα.

Η Keltie ήταν καλή κολυμβήτρια, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορούσε να ξεφύγει από τα αρπακτικά του ωκεανού.

Ο επικεφαλής της εκπαίδευσης των ζώων στο Sealand εκείνη την εποχή, Steve Huxter, είπε: «Δεν είχαν ποτέ ένα παιχνίδι στην πισίνα που ήταν τόσο διαδραστικό. Απλώς ενθουσιάστηκαν και ενθουσιάστηκαν».

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι άλλοι εκπαιδευτές είχαν συνειδητοποιήσει ότι κάτι ήταν σοβαρό λάθος και προσπαθούσαν να τραβήξουν την προσοχή των τριών φαλαινών.

Έριχναν φαγητό στο νερό για να δουν αν θα μπορούσαν να τους αποσπάσουν την προσοχή τους και να τις ξεγελάσουν.

Σε μια τελευταία προσπάθεια να βοηθήσουν την Keltie, οι τρεις τους έριξαν αρκετά κοντά ένα σωσίβιο για να το πιάσει - αλλά δουλεύοντας μαζί, οι όρκες την κράτησαν μακριά από αυτό.

Ήταν σκοτεινό και χαοτικό και οι εκπαιδευτές προσπαθούσαν απεγνωσμένα να βοηθήσουν από την πλευρά της πισίνας δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ποια από τις φάλαινες δολοφόνοι είχε την Keltie.

Δύο φορές κατάφερε να φτάσει στην επιφάνεια και κάθε φορά οι τρομακτικές κραυγές της για βοήθεια αντηχούσαν γύρω από την πισίνα.

Μετά από 10 λεπτά από το παιχνίδι των φαλαινών, η Keltie επέπλευσε στην επιφάνεια για τελευταία φορά. Ήταν ήδη νεκρή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ