Κόσμος

Βρετανοί έφηβοι συνελήφθησαν για χλευασμό του θανάτου του Φλόιντ

Τρεις Βρετανοί έφηβοι συνελήφθησαν για ένα βίντεο στο Snapchat που κοροϊδεύει τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Ήταν μια βαθιά προσβλητική και ανόητη πράξη, αλλά το ερώτημα παραμένει εάν η κοινωνία ποινικοποιεί ένα ευρύτερο πεδίο ομιλίας.

Οι έφηβοι δημοσίευσαν το χλευαστικό βίντεο στο Snapchat για τον τρομακτικό θάνατο του Floyd,διακωμωδώντας μια σκηνή που ακόμα τρομάζει τους περισσότερους από εμάς. 

Αποτέλεσμα; 

Έχουν δεχτεί μέχρι απειλές θανάτου για την ανάρτηση και η οργή αυξήθηκε καθώς οι φωτογραφίες κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η σύλληψη των ανόητων εφήβων πάντως δημιουργεί ένα ερώτημα για το ποιο είναι το όριο μεταξύ του απλώς ανόητου έως του εντελώς εγκληματικού.

Μπορεί η κίνηση των τριών εφήβων να είναι κατακριτέα αλλά είναι ένα πολύ υποκειμενικό πρότυπο σχετικά με το τι είδους "αστεία" ενεργοποιούν τον ποινικό κώδικα. Για παράδειγμα, η Γαλλία απαγορεύει την υποκίνηση φυλετικών διακρίσεων, μίσους ή βίας λόγω φυλής, προέλευσης, ηθικής ομάδας, θρησκείας ή εθνικής ταυτότητας. Αυτό περιλαμβάνει τέτοιες δηλώσεις σε ιδιωτικές επικοινωνίες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορείτε να συλληφθείτε για γλώσσα που θεωρείται "απειλητική, καταχρηστική, προσβλητική" ή "πιθανό να προκαλέσει παρενόχληση, συναγερμό ή αγωνία."

Ο αντίκτυπος αυτών των νόμων ήταν εμφανής σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση Γερμανών πολιτών. Μόνο το 18% των Γερμανών δηλώνουν ελεύθεροι να εκφράσουν τις απόψεις τους δημοσίως. Το 59% των Γερμανών δεν αισθανόταν καν ελεύθερο να εκφράζεται ιδιωτικά μεταξύ φίλων. Και μόλις το 17% ήταν ελεύθερο να εκφραστεί στο Διαδίκτυο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ