Κόσμος

Η Τουρκία επιστρέφει στην κανονικότητα μετά το πέρασμα της πανδημίας

Καθώς στην Τουρκία καταγράφονται το τελευταίο διάστημα λιγότερα από 1.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό και περίπου 25 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ανά 24ωρο, η Άγκυρα αποφάσισε να επαναφέρει από σήμερα 1η Ιουνίου τη χώρα σχεδόν στην ομαλότητα.

Στη νέα φάση, εξαιρουμένων των χώρων ψυχαγωγίας, εμπορικές επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, υπαίθρια τεϊοποτεία, πισίνες, ιαματικές πηγές θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά.

Στα εστιατόρια και στις καφετέριες συνιστάται να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής, τα τραπέζια θα πρέπει να απέχουν 1,5 μέτρο μεταξύ τους, ενώ στους πελάτες θα δίνονται μαχαιροπήρουνα και άλλα σκεύη μιας χρήσης. Το προσωπικό θα είναι υποχρεωμένο να φορά μάσκες και γάντια όταν εξυπηρετεί πελάτες.

Όπως ορίζει εγκύκλιος που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, οι χώροι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα λειτουργούν έως τις 22:00.

Ανοίγουν επίσης παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία.

Ακόμη, ανοίγουν πλαζ, πάρκα, δημόσιοι κήποι, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, βιβλιοθήκες, κέντρα νεολαίας κ.ά.
Αίρονται περιορισμοί στις μετακινήσεις μεταξύ πόλεων, που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά σε 31 επαρχίες στις αρχές Απριλίου.


Ωστόσο, θα εξακολουθήσει να ισχύει ο περιορισμός στο σπίτι των πολιτών ηλικίας άνω των 65 ετών καθώς και των ανήλικων κάτω των 18 ετών. Τα παιδιά κάτω των 18 θα μπορούν να βγουν έξω δυο ημέρες την εβδομάδα για έξι ώρες και να μετακινούνται εντός και μεταξύ πόλεων με τους γονείς τους.

Δεν θα απαιτούνται πλέον άδειες για τις μετακινήσεις μεταξύ πόλεων με υπεραστικά λεωφορεία.

Επιστρέφουν πλέον όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στις θέσεις τους. Ήδη την 31η Μαΐου – μετά από αναβολή ενός μήνα – άρχισαν και οι απολύσεις όσων κληρωτών ολοκλήρωσαν τη θητεία τους. Ωστόσο όσοι απολύονται υποχρεούνται να παραμείνουν σε αυτοαπομόνωση για 14 ημέρες και να μην δέχονται επισκέψεις.

Μετά από 74 ημέρες απαγόρευσης, επαναλειτουργούν τα μουσουλμανικά τεμένη από την 29η Μαΐου.

Ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι και επιστήμονες του ιατρικού κλάδου συνεχίζουν να υπενθυμίζουν στους πολίτες ότι η άρση των περιορισμών δεν σημαίνει επιστροφή στη ζωή όπως ήταν πριν από την πανδημία. Η νέα κανονικότητα, λένε, θα πρέπει να περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας προστασίας σε εξωτερικούς χώρους, την τήρηση των κανόνων υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.


Ο Ερντογάν επιστρέφει επίσης


Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να επιστρέψει στην Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα μετά από σχεδόν δυόμισι μήνες παραμονής στην Κωνσταντινούπολη και να αρχίσει να προεδρεύει των κυβερνητικών συνεδριάσεων.

Οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου με τη συμμετοχή όλων των υπουργών θα πραγματοποιούνται στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα ενώ αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η τακτική διμηνιαία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK).

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται επίσης να προεδρεύσει σημαντικών συσκέψεων στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ενώ η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα αρχίσει εκ νέου τις εργασίες της από αύριο 2 Ιουνίου.

Η κυβερνητική ατζέντα


Η Άγκυρα αναμένεται να ασχοληθεί με τέσσερα κορυφαία ζητήματα την επόμενη περίοδο: Ο αγώνας κατά του κορονοϊού θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας.

Η χαλάρωση των περιορισμών ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα έξαρση του ιού, όπως έγινε φανερό σε ορισμένες χώρες. Η δεύτερη προτεραιότητα θα είναι η οικονομία. Η τουρκική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η τουρκική οικονομία θα ξεπεράσει την ύφεση, αλλά τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του ποσοστού των πολιτών κάτω από το όριο της φτώχειας.


Τρίτο θέμα στην ατζέντα προτεραιοτήτων, θα είναι η εξωτερική πολιτική και η εθνική ασφάλεια στην περίοδο μετά την πανδημία.

Η κατάπαυση του πυρός στη Συρία εξακολουθεί να ισχύει, αλλά η συνολική κατάσταση στην περιοχή παραμένει πολύ εύθραυστη. Η Λιβύη έχει γίνει πλέον το επίκεντρο των χειρισμών της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, καθώς όλοι οι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης εναντίον του στρατηγού Χάφταρ. Θα πρέπει να αναμένεται έντονη διπλωματική κινητικότητα, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τη Ρωσία, τη Γαλλία και άλλους παράγοντες να διακόψουν τους δεσμούς τους με τον Χαλίφα Χάφταρ.

Τέλος, στην εσωτερική πολιτική θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις τον Ιούνιο καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στη θέσπιση νέων νομοθετημάτων για τον περιορισμό των δικαιωμάτων και της αυτονομίας ορισμένων επαγγελματικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης μπορεί να υπάρξουν διατάξεις για την τροποποίηση βασικών νόμων για τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και τον τρόπο διενέργειας κοινοβουλευτικών εκλογών-όπως η μείωση του εκλογικού ορίου-, που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση στο εσωτερικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ