Κόσμος

Ποιος θα «κέρδιζε» σε έναν υποβρύχιο πόλεμο ΗΠΑ – Ρωσίας;

Με φόντο τις συνεχείς αναβαθμίσεις που κάνει η Ρωσία στον υποβρύχιο στόλο της, μία «τιτάνια» αναμέτρηση ήρθε στο προσκήνιο. Ποιος θα «κέρδιζε» σε έναν υποβρύχιο πόλεμο ΗΠΑ – Ρωσίας; 

Η υποβρύχια δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών απέκτησε τη φήμη της, καθώς και την δύναμη της, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Υπήρξαν οι αδιαφιλονίκητοι «πλοίαρχοι της υποθαλάσσιας μάχης», μία ελίτ, με αιχμή του δόρατος την  πυρηνική υποβρύχια δύναμη που έκρυβαν.

Η Ρωσία για χρόνια προσπαθούσε να βρει ένα την τεχνογνωσία αλλά και τους οικονομικούς πόρους ώστε να καταφέρει να ανταγωνισθεί τους Αμερικανούς σε έναν υποβρύχιο πόλεμο, αυτή τη στιγμή, ίσως και να τα έχει καταφέρει!

Ο αυξανόμενος στόλος της Ρωσίας


Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αναγνωρίζει τις ελλείψεις που έχει και έχει ήδη μπει σε πορεία αναβάθμισης των δυνατοτήτων με την παραλαβή μεγάλου αριθμού υποβρυχίων, που σίγουρα θα προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμούς στα επιτελεία των ΗΠΑ και όχι μόνο.

Ειδικότερα, το ρωσικό ναυτικό θα λάβει έξι υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων για το 2020, για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες από του πρακτορείου ειδήσεων TASS.

Πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση των δυνατοτήτων και της παραγωγής των ρωσικών ναυπηγείων, η οποία ήδη γίνεται αντιληπτή μετά το 2013, καθώς τέσσερα υποβρύχια εντάχθηκαν στο ρωσικό ναυτικό το 2014.


Σύμφωνα με τις συμβάσεις, το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει εντός του 2020 τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια «Knyaz Oleg» (κλάσσης Project 955A), το Novosibirsk (κλάσσης Project 885M), το Kazan (κλάσσης Project 885M) και το Belgorod (κλάσσης Project 09852).

Επιπρόσθετα, τα ναυπηγεία της Αγίας Πετρούπολης θα παραδώσουν στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό τα άλλα δύο ντιζελοκίνητα υποβρύχια, το Volkhov (κλάσσης Project 636.3) και το Kronshtadt (κλάσσης Project 677).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία περιμένει ακόμα δύο υποβρύχια μέχρι το τέλος του 2019, τα οποία είναι το Knyaz Vladimir (κλάσσης Project 955Α) και το Petropavlovsk-Kamchatsky (κλάσσης 636.3), με το τελευταίο να εντάσσεται στις δυνάμεις του Στόλου Ειρηνικού.

Η σταθερή αξία των ΗΠΑ


Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διατηρεί σήμερα 14 υποβρύχια Ohio class . Κατασκευασμένα μεταξύ 1981 και 1997, τα υποβρύχια έχουν μήκος 560 πόδια και εκτόπισμα 18.750 τόνων σε βύθιση, γεγονός που τα καθιστά μεταξύ των μεγαλύτερων υποβρυχίων στον κόσμο. Κάθε υποβρύχιο είναι οπλισμένο με 20 βαλλιστικούς πυραύλους 20 Trident D-5, καθένας από τους οποίους μπορεί να φέρει μέχρι και οκτώ κεφαλές . Κάθε κεφαλή, με τη σειρά της, έχει μια εκρηκτική απόδοση μεταξύ 100 κιλοτόνων και 455 κιλοτόνων.

Αρκετά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων βρίσκονται στη θάλασσα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και κάθε υποβρύχιο έχει δύο ομάδες πληρωμάτων, γνωστά ως Μπλε and Χρυσά πληρώματα, για να εξασφαλίσουν μέγιστο χρόνο στη θάλασσα. Αυτό εξασφαλίζει ότι όλοι οι πύραυλοι με πυρηνική απόληξη κρύβονται κάτω από τον ωκεανό όσο το δυνατόν περισσότερο.


Τα υποβρύχια εξασφαλίζουν ότι ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένη είναι μια πυρηνική επίθεση εναντίον των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, εκατοντάδες πύραυλοι θα είναι σε ετοιμότητα στη θάλασσα και θα μπορούν να εξαπολύσουν τη δικό τους χτύπημα για αντίποινα. Με αυτή την έννοια, είναι ένα ισχυρό αποτρεπτικό μέτρο εναντίον αυτού που οι εμπειρογνώμονες αποκαλούσαν «πυρηνικό Περλ Χάρμπορ».

Η νέα κλάση των Columbia έχει ως στόχο να αντικαταστήσουν τα παρωχημένα Ohio, με 12 νέα υποβρύχια έναντι των 14 Ohio. Πάντως τα νέα υποβρύχια θα είναι σχεδόν ίδιου μεγέθους με τα Ohio, καθώς τα ξεπερνάνε μόνο για λίγο.

«Χρειαζόμαστε μόνο πέντε λεπτά για να σας πλήξουμε με πυραύλους»


Η σχέσεις Μόσχας και Ουάσινγκτον πάγωσαν όταν Φλεβάρη με αφορμή τις δηλώσεις του Ρώσου αντιναυάρχου ε.α., Βσεβόλοφ Χμίροφ, ο οποίος υποστήριξε ότι η πολεμική μηχανή της Ρωσίας μπορεί, μέσα σε πέντε μόλις λεπτά, να καταστρέψει κρίσιμα κέντρα διοίκησης μέσα στην αμερικανική επικράτεια.

Ο Ρώσος αντιναύαρχος υποστήριξε ότι υπάρχουν ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια που πλέουν τόσο στον Ατλαντικό όσο και στον Ειρηνικό Ωκεανό και είναι εξοπλισμένα με 40 υπερηχητικούς πυραύλους τελευταίας γενιάς τύπου Zircon το καθένα. «Ο αριθμός των πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων με πυραύλους Zircon που βρίσκονται στο Δυτικό Ατλαντικό και στον Ανατολικό Ειρηνικό είναι τρία σε κάθε κατεύθυνση και είναι εξοπλισμένα το καθένα με περίπου 40 πυραύλους Zircon», επισήμανε ο Ρώσος ανώτατος αξιωματικός.

«Αν ένα υποβρύχιο ή πολεμικό πλοίο, εξοπλισμένο με τους πυραύλους Zircon βρίσκεται έως και 500 χλμ. απόσταση από την ακτή, τότε οι πύραυλοι θα είναι ικανοί να φτάσουν σε παράκτιους στόχους σε μόνο 5 λεπτά», πρόσθεσε.

«Ένα τέτοιο υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα, όπως ο Zircon, μπορεί πρακτικά να διασπάσει οποιουδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας», ανέφερε ο Χμίροφ.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Αν και η ρωσική υποβρύχια ανάπτυξη είναι εντυπωσιακή, η αμερικανική τεχνογνωσία και η σταθερή επένδυση, από τον Ψυχρό Πόλεμο και έπειτα, στα «όπλα του βυθού» της δίνεις, μέχρι στιγμής το πάνω χέρι. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν αυτές οι δύο υπερδυνάμεις συγγρουστούν, χαμένη θα βγει η ανθρωπότητα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ