νοσοκομείο στη Χιλή
Κόσμος

Δραματικές ώρες στη Χιλή: Δεν επαρκούν οι ΜΕΘ για τους ασθενείς

Μια ακόμη χώρα που «γονατίζει» από την εξάπλωση του κορονοϊού. Τις τελευταίες μέρες, η κατάσταση στη Χιλή και κυρίως στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ειδικά για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που βλέπουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ να λιγοστεύουν.

Πριν από μερικούς μήνες, οι γιατροί στην Ιταλία και τις ΗΠΑ αναγκάζονταν να επιλέξουν ποιον θα βοηθήσουν πρώτα. Πολλές φορές, όπως είχαν παραδεχτεί με πόνο καρδιάς, αναγκάζονταν να επιλέξουν ζωές. Το ίδιο φαίνεται πως γίνεται και στη Χιλή.

Στη χώρα, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 4.328 νέα κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να φθάνει τους 82.289. Άλλοι 35 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 841.

Γιατροί σε νοσοκομεία του Σαντιάγο, της πρωτεύουσας της Χιλής, προειδοποίησαν ότι τα κρεβάτια εξαντλούνται καθώς τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, φέρνοντας το προσωπικό στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) αντιμέτωπο με πολύ δύσκολες αποφάσεις, καθώς ασθενείς πλημμυρίζουν το σύστημα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ημερήσιοι απολογισμοί νέων κρουσμάτων μόλυνσης στη Χιλή έχουν τετραπλασιαστεί από τις αρχές του Μαΐου. Οι ΜΕΘ στο Σαντιάγο πλέον είναι κατειλημμένες κατά 97%, κατέδειξε έρευνα της Εταιρείας Εντατικολογίας της Χιλής.

Η πλημμύρα των κρουσμάτων προκαλεί πανικό. Πολλοί γιατροί δεν κρύβουν ότι φοβούνται πως πολύ σύντομα θα καλούνται να αποφασίζουν ποιοι ασθενείς θα πρέπει να οδηγηθούν στις τελευταίες διαθέσιμες κλίνες και ποιοι θα πρέπει να περιμένουν.

«Με τον ρυθμό που πάμε, η κατάσταση στην οποία θα πρέπει να διαλέγουμε μας περιμένει στη γωνία», εξήγησε ο Χουάν Κάρλος Σαΐδ, γιατρός στο δημόσιο νοσοκομείο Sótero del Río της πρωτεύουσας.

Η Λατινική Αμερική στο στόχαστρο του κορονοϊού

Η αμερικανική ήπειρος αποτελεί το νέο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, τόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πριν από μερικές μέρες. Μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στις ΗΠΑ προβλέπει ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 θα αυξηθούν με ραγδαίους ρυθμούς στη Βραζιλία, στη Χιλή και άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής έως και τον Αύγουστο.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες (27.05.2020) ότι η κυβέρνησή του εργάζεται σκληρά για να αυξηθούν τα διαθέσιμα κρεβάτια και ο εξοπλισμός εν μέσω της επιδεινούμενης κρίσης, αναγνώρισε όμως ότι η απειλή της κατάρρευσης του συστήματος είναι απτή.

«Το σύστημα υγείας μας, ειδικά στο Σαντιάγο, βρίσκεται πολύ κοντά στα όρια των δυνατοτήτων του», παραδέχθηκε ο Πινιέρα έπειτα από μια επίσκεψη που έκανε σε κέντρο για ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Υγειονομικοί αξιωματούχοι πάντως συστήνουν ψυχραιμία.

Η κυβέρνηση πήρε στα χέρια της τον έλεγχο των δικτύων ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών τον Μάρτιο, αποκτώντας τη δυνατότητα να κατανέμει κλίνες και εξοπλισμό ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής. Ανέθεσε στον στρατό τις διακομιδές ασθενών.

Ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς χαρακτήρισε τις ολοένα δυσκολότερες περιστάσεις που αντιμετωπίζουν οι γιατροί «ηθική πρόκληση». Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως υπάρχει επάρκεια των συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής ασθενών για να καλυφθούν οι ανάγκες. «Δεν έχουμε ακόμη φθάσει στο σημείο που θα πρέπει να συζητήσουμε για το (ποιος θα οδηγηθεί) στην τελευταία διαθέσιμη νοσοκομειακή κλίνη», επέμεινε.

Ο Μάνιαλιτς τόνισε πως το lockdown στην πρωτεύουσα και τα προάστιά της (7 εκατ. κάτοικοι) θα παραταθεί και μετά τις 29 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ