Κόσμος

Άντε πάλι! Η «Πράσινη» Ατζέντα της ΕΕ ζητά να τρώμε έντομα για να σωθεί ο πλανήτης

Ένα νέο σχέδιο πολιτικής της ΕΕ που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα ζητά να προωθηθούν εκτεταμένα οι «πρωτεΐνες που βασίζονται σε έντομα» ως αντικατάσταση ζωικών προϊόντων, για τη διάσωση του περιβάλλοντος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη στρατηγική Farm to Fork (F2F), χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον» πρόγραμμα που θα επικεντρωθεί στην «αύξηση της διαθεσιμότητας και της πηγής εναλλακτικών πρωτεϊνών όπως φυτών, μικροβιακών οργανισμών, θαλάσσιων και εντόμων βασισμένα σε πρωτεΐνες και υποκατάστατα κρέατος. "

Το προσχέδιο σημείωσε ότι το πρόγραμμα «δεν θα συμβεί χωρίς αλλαγή στη διατροφή των ανθρώπων».

«Η μετάβαση σε μια πιο φυτική διατροφή με λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και με περισσότερα φρούτα και λαχανικά θα μειώσει όχι μόνο τους κινδύνους για απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του συστήματος τροφίμων», ισχυρίζεται η στρατηγική, που ήρθε στο φως την περασμένη Τετάρτη. .

Ο κεντρικός ειδησεογραφικός ιστότοπος της ΕΕ EURACTIV, σημείωσε ότι η πολιτική απαιτεί την κατανάλωση εντόμων και μίλησε με τον Constantin Muraru  από τη διεθνή πλατφόρμα εντόμων για τρόφιμα και ζωοτροφές (IPIFF), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό της ΕΕ που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του τομέα παραγωγής εντόμων .

Ο Muraru επαίνεσε την ιδέα τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων να τρώνε περισσότερα έντομα, λέγοντας ότι υπάρχει «τεράστιο δυναμικό».

«Επί του παρόντος, η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή ζωοτροφών, αλλά η διαταραχή τους τελευταίους μήνες με το ξέσπασμα του κορονοϊού κατέστησε ολοένα και πιο εμφανές ότι πρέπει να κοιτάξουμε να κάνουμε τη γεωργία μας πιο αυτοβιώσιμη», είπε.

«Τα έντομα μπορούν να παραχθούν τοπικά και είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό, πλούσιο σε πρωτεΐνες τρόφιμο που μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες σε μια μικρή περιοχή», πρόσθεσε.

Η ΕΕ συνεχίζει να προωθεί την ιδέα της κατανάλωσης εντόμων, με την Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων να έχει εγκρίνει την πώληση ως «νέο φαγητό» νωρίτερα αυτό το έτος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να παραχθούν μαζικά για ανθρώπινη κατανάλωση σε ολόκληρη την ήπειρο έως το τέλος του το έτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ