Αγια Σοφια
Κόσμος

Τα "ρέστα του παίζει" ο Ερντογάν με το "χαρτί" της Αγιάς Σοφιάς: Τι θα γίνει ενόψει 29ης Μαϊού;

Η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη θρησκεία για να καταστείλει την οργή και το φάντασμα της εξάντλησης στη βάση των ψηφοφόρων της, καθώς η πανδημία επιδεινώνει την οικονομική αναταραχή της Τουρκίας.

Την άποψη πως η Άγκυρα θα παίξει το χαρτί της Αγίας Σοφίας ενάντια στην κρίση COVID-19, εκφράζει ο Τούρκος αρθρογράφος και αναλυτής Kadri Gursel, ενόψει βέβαια και της μαύρης επετείου της αλώσεως της Πόλης, οπότε στην Τουρκία συνηθίζεται να ξεσαλώνουν κυριολεκτικά με φιέστες. Κάτι το οποίο φέτος είναι δύσκολο να συμβεί λόγω κορονοϊού, οπότε χρειάζεται ένας άλλος...αντιπερισπασμός!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον αναλυτή η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να μετατρέψει το Μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ως μέρος θρησκευτικών μηνυμάτων που στοχεύουν στη διατήρηση της βάσης των ψηφοφόρων της υπό την πίεση της οικονομικής αναταραχής, η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία του COVID-19.

«Το λαχταρούμε! Αλλά λίγο περισσότερη υπομονή. Θα το κάνουμε μαζί », δημοσίευσε στο Twitter ο επικεφαλής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Άλτουν, στις 10 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Gursel η επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε λειτουργικό τζαμί υπήρξε “ιερό δισκοπότηρο” για το ισλαμικό κίνημα στην Τουρκία. Σήμερα, η Αγία Σοφία είναι το μόνο θέμα «θυματοποίησης» που το κίνημα άφησε για πολιτική χρήση μετά την κατάργηση της απαγόρευσης μαντίλας για δημόσιους υπαλλήλους και μαθητές, ξεκινώντας από το γυμνάσιο και την άρση των «περιορισμών» και «πίεσης» σε σχολεία, που παρέχουν ισλαμική εκπαίδευση σύμφωνα με την σουνιτική πίστη.

Το tweet του Altun έγινε viral, δημιουργώντας 12.400 retweets, 57.600 επισημάνσεις "μου αρέσει" και 4.200 σχόλια. Και παρόλο που πιθανότατα συμμετείχε κάποια «συνεισφορά troll», το γεγονός παραμένει ότι ο ισλαμιστικός σκοπός για το «Τζαμί της Αγίας Σοφίας» δεν έχει χάσει τίποτα από τη σφριγηλότητά του.

Μια ημέρα μετά το tweet του Altun, ένα βίντεο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που απαγγέλλει το Κοράνι δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak. Δείχνει ότι ο Ερντογάν κάθεται σε ένα γραφείο που μοιάζει με κυβερνητικό γραφείο και απαγγέλλει δυνατά το Κοράνι στα Αραβικά.

Η λεζάντα ενημέρωσε τους θεατές ότι ο πρόεδρος έκανε ένα khatm - μια ανάγνωση του Κορανίου από την αρχή έως το τέλος - με την ευκαιρία του ιερού μήνα του Ραμαζανιού και είχε φτάσει στο 25ο τμήμα του ιερού βιβλίου, το οποίο αποτελείται από 30 τμήματα των 20 σελίδων καθε ένα. Σύμφωνα με την Yeni Safak, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εντυπωσιάστηκαν από το πώς ο Ερντογάν είχε ήδη φτάσει στην ενότητα 25 την 18η ημέρα του Ραμαζανιού.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως το θέμα προοριζόταν για προπαγάνδα.

Το βίντεο ήρθε ως ένα εντυπωσιακό παράδειγμα του τρόπου εκμετάλλευσης της θρησκείας στην πολιτική σκηνή στην Τουρκία. Αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ερντογάν βιντεοσκοπήθηκε διαβάζοντας το Κοράνι, το υλικό απέκτησε μεγαλύτερη σημασία συμπίπτοντας με το tweet του Altun για την Αγιά Σοφιά, με τα δύο μηνύματα να ενισχύουν το ένα το άλλο.

Στην Τουρκία, ο βαθμός έντασης ή υπερβολικής χρήσης θρησκευτικών στοιχείων στην πολιτική προπαγάνδα χρησιμεύει ως «βαρόμετρο άγχους» για να μετρήσει τη διάθεση του κυριότερου ισλαμιστικού κινήματος. Όταν ο Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εμφανίζουν τη δόση της θρησκείας στα πολιτικά τους μηνύματα, κάποιος γνωρίζει ότι το άγχος της κυβέρνησης έχει αυξηθεί.

Ένα προηγούμενο παράδειγμα αυτής της συναισθηματικής κατάστασης παρατηρήθηκε στην εκστρατεία του Ερντογάν πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2019, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το να χάσει το AKP τις κύριες πόλεις της Τουρκίας. Η πρόβλεψη της ήττας οδήγησε σε τέτοιο πανικό και φόβο στις κυβερνητικές τάξεις που ο Ερντογάν χρησιμοποίησε κάθε ευκαιρία στο έπακρο για να ακονίσει τη θρησκευτική πόλωση σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι συντηρητικοί να απομακρύνονται από το AKP, υποστηρίζει ο αναλυτής.

Σε μια εκδήλωση στις 16 Μαρτίου 2019, για παράδειγμα, στο πλήθος του Ερντογάν προσφέρθηκε μια προβολή σε μια τεράστια οθόνη από πλάνα από τις σφαγές των τζαμιών στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Και την τελευταία εβδομάδα πριν από τις δημοσκοπήσεις, το άνευ προηγουμένου επίπεδο άγχους οδήγησε τον Ερντογάν να παίξει ένα ισχυρό χαρτί ως έσχατη λύση – το καυτό θέμα της Αγίας Σοφίας- προτείνοντας για πρώτη φορά ότι το κτίριο-έμβλημα θα μπορούσε να ξανανοίξει τους μουσουλμάνους για να προσευχηθούν.

Είχε μια νέα φόρμουλα, η οποία συνεπαγόταν τη μετονομασία του οικοδομήματος ως Τζαμί της Αγίας Σοφίας, τη λογική του οποίου εξήγησε ως εξής: 'Η είσοδος στην Αγία Σοφία θα μπορούσε να γίνει δωρεάν μετά τις εκλογές. Όπως οι τουρίστες που επισκέπτονται το Μπλε Τζαμί - δεν πληρώνουν τίποτα, έτσι δεν είναι; Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στην Αγία Σοφία αφαιρώντας το καθεστώς του μουσείου”. Έτσι, όπως και το κοντινό Μπλε Τζαμί, διάσημο για τα μπλε πλακάκια του, η Αγία Σοφία θα μπορούσε να ήταν ανοιχτή, σύμφωνα με τον “σουλτάνο”- τόσο στους Μουσουλμάνους για να προσευχηθούν όσο και στους τουρίστες να το θαυμάσουν ως αξιοθέατο.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη δύο ημέρες αργότερα, στις 26 Μαρτίου 2019, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του «να επαναφέρει την Αγία Σοφία στον πραγματικό της εαυτό μετά τις εκλογές». Δύο μέρες πριν από τις κάλπες, ισχυρίστηκε, πάλι στην Κωνσταντινούπολη, ότι «τα σχέδια για την Αγία Σοφία θα εφαρμοστούν», προσθέτοντας μια προσωπική διαβεβαίωση ότι «ο Ερντογάν το λέει μόνο μία φορά».

Ωστόσο, ο υποψήφιος του Ερντογάν για δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Μπινάλι Γιλντιρίμ, έχασε την μάχη για 18.000 ψήφους. Ο Ερντογάν αρνήθηκε να παραδεχτεί την ήττα, αναγκάζοντας σε επανάληψη της ψηφοφορίας στις 23 Ιουνίου. Το περιθώριο νίκης της αντιπολίτευσης αυξήθηκε σε περισσότερες από 800.000 ψήφους αυτή τη φορά, μετατρέποντας την απώλεια του Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη σε μια πλήρη καταστροφή.

Ούτε ο Ερντογάν ούτε οι βοηθοί του μίλησαν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μετά την επανάληψη των εκλογών μέχρι το tweet του Altun στις 10 Μαΐου. Λοιπόν, ποιος θα μπορούσε να είναι ο λόγος για την αναζωπύρωση της «αιτίας της Αγίας Σοφίας» τώρα;

Θα μπορούσε να είναι απλώς η υποτιθέμενη δυσαρέσκεια των ευσεβών για το συνεχιζόμενο κλείσιμο τζαμιών για την πανδημία COVID-19, ενώ τα εμπορικά κέντρα άνοιξαν εκ νέου στις 11 Μαΐου; Αυτό αναρωτιέται ο αναλυτής και συνεχίζει: Ή μήπως η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη θρησκεία για να καταστείλει την οργή και το φάντασμα της εξάντλησης στη βάση των ψηφοφόρων της καθώς η πανδημία επιδεινώνει την οικονομική αναταραχή της Τουρκίας; Ή μήπως ο Ερντογάν θέτει το έδαφος για πρόωρες εκλογές, τις οποίες θα ήθελε να διατηρήσει ως επιλογή έκτακτης ανάγκης, έτοιμος να διατηρήσει το κράτημά του στην εξουσία;

Σε αυτό το πλαίσιο, η 29η Μαΐου είναι μια ημερομηνία που πρέπει να επισημανθεί. Γιατί; Ο Ali Erbas, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, είχε ανακοινώσει στις 15 Μαΐου ότι τα τζαμιά θα ανοίξουν ξανά στις 12 Ιουνίου. Ωστόσο, μόνο τρεις μέρες αργότερα, ο Ερντογάν έφερε το άνοιγμα νωρίτερα έως και 18 ημέρες, λέγοντας ότι τα τζαμιά που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις θα ανοίξουν εν μέρει για την λατρεία της Παρασκευής 29 Μαΐου. Τι οδήγησε στην αναδιάταξη - κάποια απροσδόκητη πρόοδο στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 ή των πολιτικών προβληματισμών;

Η 29η Μαΐου σηματοδοτεί την 567η επέτειο της οθωμανικής κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Θα μπορούσε ο Ερντογάν να επιλέξει εκείνη την ημέρα για να εκπληρώσει την υπόσχεση που έκανε πριν από τις τοπικές δημοσκοπήσεις του περασμένου έτους; Η μετονομασία του μουσείου σε "Τζαμί της Αγίας Σοφίας" και η κατάργηση των εισόδων θα σήμαινε την εξάντληση της τελευταίας προσπάθειας των ισλαμιστών. Θα ήθελε κάτι τέτοιο ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή;

Ανεξάρτητα από το πώς ξεπερνά το όριο της 29ης Μαΐου και πώς απαντώνται οι παραπάνω ερωτήσεις, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται - και όχι μόνο λόγω της κατακραυγής που μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε στον χριστιανικό κόσμο, σημειώνει ο αναλυτής.

Η μουσειακή κατάσταση της Αγίας Σοφίας επιτρέπει τη συνύπαρξη ισλαμικών και χριστιανικών συμβόλων στο οικοδόμημα. Η μετατροπή του σε τζαμί ανοιχτό σε λατρεία θα δημιουργούσε θρησκευτικές και πολιτικές επιπλοκές.

Επιτρέπεται να προσευχηθούν οι μουσουλμάνοι σε εκκλησία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Απρίλιο του 2019, λίγο μετά τις δημοσκοπήσεις και τις υποσχέσεις του Ερντογάν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί, από ειδικούς αναλυτές τέθηκε η ακόλουθη ερώτηση στο ανώτερο θεολογικό συμβούλιο της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων: Επιτρέπεται στους Μουσουλμάνους να προσεύχονται σε εκκλησίες ή εσωτερικούς χώρους που περιέχουν σύμβολα και εικόνες που σχετίζονται με τον Χριστιανισμό;

Τα κύρια σημεία της απάντησης του συμβουλίου ήταν τα εξής: «Η προσευχή σε μια εκκλησία, ακόμη και αν υπάρχουν άλλοι χώροι, είναι makruh [κατακριτέο και αποθαρρυντικό, αν και δεν απαγορεύεται]. Σε περίπτωση που κάποιος υποχρεωθεί να προσευχηθεί σε μια εκκλησία ή μια συναγωγή, θα πρέπει να καλυφθούν εικόνες και αγάλματα, αν είναι δυνατόν. "

Τότε, αν η Αγία Σοφία πρόκειται να ξαναγίνει τζαμί, τι θα συμβεί με τα ανεκτίμητα ψηφιδωτά και άλλα σύμβολα; Πρόκειται να κρυφτούν ξανά ή να καλυφθούν με καμβά για να προσευχηθούν οι Μουσουλμάνοι;. Αυτό αναρωτιέται εύλογα ο αναλυτής. Και αν ναι, ποια νόμιμα επιχειρήματα θα μπορούσε ενδεχομένως να βρει η Τουρκία για να δικαιολογήσει στον κόσμο την ανακατασκευή ενός υπέροχου μνημείου που αποτελεί μουσείο εδώ και δεκαετίες ως μέρος της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας; Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να μελετήσει σχολαστικά η κυβέρνηση του Ερντογάν προτού μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

 

*Ο Kadri Gursel είναι αρθρογράφος του τουρκικού κομματιού του πρακτορείου Al-Monitor. Επικεντρώνεται κυρίως στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, στις διεθνείς υποθέσεις, στην ελευθερία του Τύπου και στο κουρδικό ζήτημα της Τουρκίας, καθώς και στο εξελισσόμενο πολιτικό Ισλάμ της Τουρκίας και στις εθνικές και περιφερειακές του επιπτώσεις. Συνεργάστηκε με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet από τον Μάιο του 2016 έως τον Σεπτέμβριο του 2018 και με την εφημερίδα Milliyet από το 2007 έως τον Ιούλιο του 2015. Ο Gursel εργάστηκε επίσης για την Agence France-Presse από το 1993 έως το 1997. Απήχθη από Κούρδους μαχητές στο 1995. Κατέγραψε όσα πέρασε στα χέρια του PKK στο βιβλίο «Dağdakiler» (Αυτά των βουνών).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ