Κόσμος

Δραματική περιγραφή για τον κορονοϊό από Έλληνα της Βραζιλίας: «Θα γίνουμε ΗΠΑ»

Στον εφιάλτη της εξάπλωσης του κορονοϊού η Βραζιλία μοιάζει να καλπάζει σαν “άλογο” κούρσας με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους να προκαλούν πλέον παγκόσμια ανησυχία.

Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων Βραζιλίας Σταύρος Κυριόπουλος, υπάρχουν φόβοι πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η χώρα της σάμπας θα βρεθεί στην παγκόσμια κατάταξη κάτω ακριβώς από την Αμερική. Η χώρα μετρά μετά από 70 μέρες υποτυπώδους καραντίνας 271885 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 17983 θανάτους.

«Μόνο την Τρίτη είχαμε 1179 νεκρούς. Είμαστε πολύ χάλια δυστυχώς ανεβαίνει συνεχώς δραματικά ο αριθμός τον νεκρών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία στον κόσμο. Από την άλλη ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο επιμένει ότι πρέπει να γυρίσουμε στις δουλειές μας, ενώ σχετικά με το φάρμακο θεωρεί ότι χλωροκίνη είναι η λύση για την θεραπεία από τον ιό και πως πρέπει να την πίνουμε από την αρχή κιόλας των πρώτων συμπτωμάτων. Έχει φαίνεται ως παράδειγμα του τον πρόεδρο Τραμπ που θεωρεί το ίδιο παρότι η αποτελεσματικότητά της δεν έχει αποδεχθεί από καμιά επιστημονική ή κλινική μελέτη», εξηγεί ο Σταύρος Κυριόπουλος.


Και προσθέτει:  «Έχει αλλάξει μέσα σ ένα μήνα δυο υπουργούς υγεία με τον τελευταίο να μην μένει στη θέση του ούτε τριάντα μέρες. Ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει γιατί δεν υπάρχει μια σοβαρή πρόταση σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού. Ο καθένας λέει τα δικά του και δεν ξέρει ποιον να πιστέψει. Εμείς εδώ είμαστε μια Ομοσπονδία που σημαίνει πως ο κάθε νομάρχης λαμβάνει τα δικά του μέτρα στην πόλη του. Έτσι τα μέτρα είναι διαφορετικά σε κάθε νομό. Σε Σάο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι είναι πιο αυστηρά σε σχέση με άλλες περιοχές όπου έχουν αρχίσει να ανοίγουν την καραντίνα. Λαμβάνουν άλλα μέτρα».

Μέχρι την Κυριακή όλοι οι εργαζόμενοι στο Σάο Πάολο μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις θα βρίσκονται σε αργία με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων να εκφράζει την ανησυχία του πως όλοι θα το δουν σαν διακοπές και θα τρέξουν στις παραλίες.


«Εδώ στο Σάο Πάολο από σήμερα και μέχρι την Κυριακή έχει κηρυχθεί αργία ίσως και την Δευτέρα, με σκοπό να παραμείνει όλος ο κόσμος μέσα στο σπίτι του, όμως υπάρχουν φόβοι πως αυτό δεν θα γίνει, αφού οι περισσότεροι θα το δουν σαν διακοπές και θα τρέξουν στις παραλίες. Δυστυχώς είμαστε το μοναδικό κράτος που έχουν περάσει 70 μέρες και είμαστε ακόμα σε καραντίνα γιατί απλά τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή δεν ήταν τα σωστά. Έγιναν λάθη, εδώ δεν εφαρμόστηκε ποτέ ένα σωστό lockdown. Σκέφτονται περισσότερο την πολιτική παρά τον κόσμο».
Ο Σταύρος Κυριόπουλος είχε βρεθεί στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να έχει εξαιρετική άποψη σχετικά με τα πετυχημένα μέτρα, που εφαρμόστηκαν κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Ήμουν στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου και επέστρεψα γύρω στις 20 του ίδιου μήνα. Από την ημέρα που επέστρεψα Βραζιλία είμαι συνεχώς στο σπίτι, άντε να έχω βγει τρεις φορές γιατί η γυναίκα μου και ο γιος μου δεν με αφήνουν. Όταν κάνω σύγκριση Βραζιλίας με Ελλάδα καταλαβαίνω εύκολα γιατί οι Έλληνες πέτυχαν στον αγώνα αυτό. Απλά πάρθηκαν μέτρα, τα οποία ο κόσμος εφάρμοσε και πέτυχε, εδώ ο πρόεδρος λέει τα αντίθετα. Ακόμα και σήμερα δεν ξέρει τι να πει. Λέει συνεχώς τα δικά του χωρίς ουσιαστικές πράξεις. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η χλωροκίνη και πως αυτή θα δίδεται στους ασθενείς. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να υπογράψει κι ένα σχετικό πρωτόκολλο».


Σύμφωνα με τον Σταύρο Κυριόπουλο δεν θα είναι για κανέναν έκπληξη αν η Βραζιλία βρεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα στις δυο πρώτες θέσεις των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από τον φονικό ιό.

«Θεωρώ πως με την ταχύτητα που εξαπλώνεται εδώ ο κορονοϊός θα θρηνήσουμε πάρα πολλούς ανθρώπους. Φοβάμαι πως σε παγκόσμιο επίπεδο θα καταλήξουμε να βρισκόμαστε σε αριθμούς κάτω από την Αμερική».

Για την ιστορία


Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε 888 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και σχεδόν 20.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει έτσι τους 291.579.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε πλέον τους 18.859 νεκρούς.

Η πορεία της πανδημίας χειροτερεύει και η χώρα της Λατινικής Αμερικής ενδέχεται σύντομα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τη Ρωσία.

Τη Δευτέρα, η Βραζιλία έγινε η χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο. Την Τρίτη, κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων μέχρι σήμερα — 1.179 — που ξεπέρασε για πρώτη φορά τους χίλιους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ