Ερντογάν, οικονομία
Κόσμος

Financial Times: "Μονόδρομος το ΔΝΤ για την Τουρκία"

Οι τρέχουσες πολιτικές της Τουρκίας ενδέχεται να έχουν αποκλείσει τη βοήθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και αφήνουν στην Άγκυρα την έσχατη επιλογή της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη δημιουργία ενός συστήματος δανεισμού δολαρίων, ανέφερε η Financial Times την Κυριακή, επικαλούμενη αναλυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα υπερασπίζοντας την τουρκική λίρα καθώς οι θεσμικοί επενδυτές και οι τοπικοί κάτοχοι καταθέσεων πούλησαν το νόμισμα. Μετά από τη νομισματική κρίση του 2018, ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία της Τουρκίας έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την αξία της λίρας, η οποία έχει μειωθεί κατά σχεδόν 15% φέτος.

«Μεταξύ εκείνων των χωρών που ενδέχεται να αγωνιστούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δολάρια, η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα από τα πιο δύσκολα προγράμματα αποπληρωμής, καλούμενη να αποπληρώσει φέτος 22,7 δισεκατομμύρια δολάρια κρατικών ομολόγων και δανείων σε δολάρια», ανέφερε η FT, επικαλούμενη στοιχεία από το Institute of International Finance.

Η προσπάθεια της Άγκυρας να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την προτιμώμενη πηγή της, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οδηγήθηκε σε πλήρη αποτυχία και δεν απέφερε αποτελέσματα μετά από τις συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών τον Μάρτιο.

Η Fed προσφέρει παραδοσιακά γραμμές ανταλλαγής δολαρίων σε κεντρικές τράπεζες από χώρες με ισχυρές οικονομικές αρχές και ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες, ανέφερε η οικονομική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία φάνηκε να μην πληροί τα κριτήρια του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος λόγω της παρέμβασης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με άλλα μέλη της G-20 για να εξασφαλίσει τις γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων παραμένουν άγνωστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του απορρίπτουν ρητά την προσφυγή στο ΔΝΤ, ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Τουρκία θα πρέπει τελικά να ζητήσει από το ΔΝΤ να παράσχει ένα σύστημα δανεισμού δολαρίων για να μειώσει την πίεση στην τουρκική λίρα, η οποία πρόσφατα έφτασε στο χαμηλό ρεκόρ των 7,27 ανά δολάριο.

«Πραγματικά δε νομίζω ότι μπορούν να περιμένουν πολύ καιρό», δήλωσε η Selva Demiralp, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Koç της Κωνσταντινούπολης. «Νομίζω ότι μια συμφωνία, σε οποιαδήποτε μορφή, θα έρθει πολύ σύντομα».

Ο Μπραντ Σέτσερ, ανώτερος συνεργάτης του Council on Foreign Relations για τη διεθνή οικονομία, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι μηχανισμοί στήριξης του ΔΝΤ ήταν επαρκείς για χώρες που χρειάζονται δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Με λίγα λόγια, οι επιλογές της Άγκυρας τελειώνουν, και καλείται πλέον να πάρει γρήγορες αποφάσεις για τη στήριξη της ασθμαίνουσας οικονομίας της, η οποία εκτός από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, φθείρεται ταχύτατα από τα ογκώδη έξοδα της Τουρκίας στα στρατιωτικά μέτωπα που διατηρεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ