Κόσμος

Αναταραχές & πολιτικές αλλαγές λόγω εκτόξευσης της ανεργίας στην Τουρκία

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μεταπήδησε από τον τομέα της υγείας στην οικονομία λόγω του κορονοϊού (COVID-19) στην Τουρκία, αυξάνοντας αλματωδώς το ποσοστό ανεργίας, καθώς η πτώση της αγοράς εργασίας στην χώρα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη, αναφέρει ο Liam Peach της εταιρείας οικονομικής έρευνας Capital Economics.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις αξιολογούμενες οικονομίες, η Τουρκία θεωρείται από τον Peach ως πιθανή  να υποστεί τη μεγαλύτερη κατάρρευση της παραγωγής της κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, η οποία θα φτάσει στο 18% περίπου.

Με δεδομένο το μέγεθος της τουριστικής βιομηχανίας και τη σημασία των τομέων που είναι οι πιο ευάλωτοι σε μέτρα κοινωνικής απόστασης και μειώσεις της οικονομικής δραστηριότητας, όπως το λιανεμπόριο, οι πωλήσεις, οι μεταφορές, η διαμονή, τα τρόφιμα και ο τομέας αναψυχής, η Τουρκία θα βρεθεί στην πιο δεινή θέση.

Η εταιρεία Capital έχει εκτιμήσει ότι το συνολικό ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 4% φέτος, που είναι μακράν το χειρότερο από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αξιόπιστων αρχείων το 1960.

Η ανάκαμψη θα έρθει στα τέλη του 2022 και εφόσον δεν έχει υπάρξει άλλη κρίση.

“Η κλίμακα κοινωνικής κατάρρευσης που απειλεί ξεκάθαρα την Τουρκία καθίσταται σαφής αφού οι μάζες ανθρώπων που δεν είναι επιλέξιμοι για επίδομα ανεργίας και τα εκατομμύρια των υπαλλήλων που πιθανώς απολύθηκαν έλαβαν ή θα λάβουν άδεια άνευ αποδοχών”, αναφέρει εκτίμηση της εταιρείας.

Ο Seyfettin Gursel, ο κορυφαίος καθηγητής οικονομίας που ασχολείται με την ανεργία στην Τουρκία, έκανε μια προειδοποιητική έκκληση με μια δημοσίευση άρθρου του στις 17 Απριλίου με τίτλο «Ο κορονοϊός απειλεί την εμφάνιση ανεργίας στο 20% και κοινωνική κατάρρευση στην Τουρκία».

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας προέβλεπαν παγκόσμια απώλεια του ΑΕΠ στο 3% το 2020, απώλεια 7,5% στην ΕΕ και πτώση 5% στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γκέρσελ, ωστόσο στην συνέχεια παρουσίασε εκτίμηση για την ανεργία μιλώντας για ποσοστό άνω του 20% το 2ο τρίμηνο στην Τουρκία.

Ο ίδιος ανέφερε: «Το επίπεδο ανεργίας και απώλειας εισοδήματος θα είναι τρομακτικό. Η πανδημία έφτασε στην Τουρκία σε μια εποχή που η ανεργία ήταν ήδη υψηλή, λίγο πάνω από τα 4 εκατομμύρια άτομα τον Ιανουάριο του 2020”.

«Εάν ο κορονοϊός ωθήσει τον αριθμό των ανέργων στα 7 εκατομμύρια, τότε η "αισιόδοξη" εκτίμηση θα είναι ότι το ένα τρίτο αυτών των ανθρώπων θα είναι μακροχρόνια άνεργοι, ανεβάζοντας τον αριθμό τους κατά 2,3 εκατομμύρια», προειδοποίησε ο Γκέρσελ.

«Είναι πιθανό να δούμε πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις τιμές των τροφίμων και έτσι θα έχουμε μια αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα, καθώς οι άνθρωποι εισήλθαν σε καραντίνα, με τους πιο φτωχούς να χρησιμοποιούν το διαθέσιμο εισόδημα τους για βασικές ανάγκες, ενώ σε συνδυασμό με την ανεργία θα έχουμε σύντομα ένα μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης », δήλωσε ο Timothy Ash της Bluebay Asset Management.

Η Τουρκία είναι πιθανό να σημειώσει μία από τις απότομες πτώσεις του ΑΕΠ [στο 8,3%] στην περιοχή φέτος. Οι οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού θα συνεχίσουν να υφίστανται πολύ μετά την άρση της καραντίνας.

Αυτό στο οποίο όπως φαίνεται συμφωνούν όλοι οι ειδικοί είναι το ότι μετά από όλα αυτά στην Τουρκία πιθανόν θα έχουμε και κοινωνική εξέγερση αλλά και πολιτικές αλλαγές με αφορμή την πανδημία, με τα αίτια να είναι αλλού και να αφορούν την μακρόχρονη παρουσία στην εξουσία του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ