Κόσμος

"Πόλεμος" κατασκόπων: Οι μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας συγκρούονται υπό από το φάσμα της πανδημίας

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των κυρίαρχων χωρών του πλανήτη διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα αυξανόμενο ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας των χωρών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με οποιοδήποτε μέσο είναι απαραίτητο.

Η πανδημία του κορονοϊού που σαρώνει σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι κάτι περισσότερο από μια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Θέτει πρωτοφανείς απειλές για την εθνική και διεθνή ασφάλεια και η καταπολέμησή της, όπως τόνισαν οι ηγέτες αρκετών χωρών, μοιάζει με έναν μεγάλο πόλεμο που συνεπάγεται παρόμοιο αριθμό θανάτων.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών διαδραματίζουν ήδη σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον πόλεμο, όπως και σε προηγούμενους πολέμους σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία. Αυτός ο ρόλος των υπηρεσιών πληροφοριών δεν θα είναι λιγότερο σημαντικός από άλλους τομείς και θα διεξαχθεί σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας.

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι με τους οποίους οι υπηρεσίες πληροφοριών συμβάλουν στον πόλεμο εναντίον του COVID-19.

Πρώτον, παρέχουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αξιόπιστες αξιολογήσεις σχετικά με την εξάπλωση και τον αντίκτυπο του ιού.

Η κοινότητα πληροφοριών των Η.Π.Α. έχει ήδη μια ειδική υπηρεσία τώρα στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον COVID-19, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ιατρικής (NCMI), με έδρα το Fort Detrick στο Μέριλαντ. Εργαζόμενο με επιδημιολόγους, ιολόγους και άλλους εμπειρογνώμονες, το NCMI λειτουργεί ως κέντρο πληροφοριών σχετικά με τον ιό από όλες τις πηγές των ΗΠΑ. Βασιζόμενο στον προκάτοχό του από τον Ψυχρό Πόλεμο, το NCMI είναι τα μάτια και τα αυτιά της Αμερικής όταν πρόκειται για βιολογικές απειλές από το 2008 έως και το 2020 και τον COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών προειδοποίησε την κυβέρνηση Τραμπ για την απειλή του ιού που εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Wuhan, όπου προέρχεται, και του τόνισε ότι προμηνύονταν πανδημία.

Ο πρόεδρος Ν.Τραμπ τότε είχε απορρίψει όλες τις προειδοποιήσεις σχετικά με τις πληροφορίες, όμως αυτή η αρχική λανθασμένη στάση του ως προς τον COVID-19 δεν ήταν αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, αλλά δική του.

Υπό την έννοια αυτή η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών έδωσε προειδοποιήσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αλλά δεν εισακούστηκε και έτσι οδηγηθήκαμε σε μία από τις χειρότερες και πιο επικίνδυνες αποτυχίες της πολιτικής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο οι υπηρεσίες πληροφοριών θα συμβάλουν στην καταπολέμηση του COVID-19 είναι η απόκρυψη μυστικών.

Η κατασκοπεία αφορά την αποκάλυψη πληροφοριών που οι άλλοι θέλουν να κρατηθούν μυστικές. Με την πανδημία του COVID-19, η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει στους πολιτικούς της Ουάσινγκτον μοναδικές πληροφορίες - μη διαθέσιμες από οποιαδήποτε άλλη πηγή - σε σχέση με τα ξένα κρατικά μυστικά για τον ιό, συμπεριλαμβανομένης της ακρίβειας των επίσημων κυβερνητικών ποσοστών μόλυνσης.

Αυτά τα μυστικά θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την αποκάλυψη των δυνατοτήτων καθεστώτων όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, η Κίνα απέκρυψε την έκταση της αρχικής επιδημίας, ενώ η Ρωσία είχε αρχικά χαμηλά επίσημα επίπεδα μολύνσεων από COVID-19 , αλλά τώρα επέβαλε δρακόντεια μέτρα.

Η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ και οι συνεργάτες της θα έχουν επομένως σημαντικούς ρόλους στην επαλήθευση των επίσημων αριθμών τους.

Ορισμένες από αυτές τις πληροφορίες θα προέλθουν από την κατασκοπεία, ανθρώπινες πηγές με πρόσβαση σε σχετικές μυστικές πληροφορίες κα.

Επίσης, αναμφισβήτητα πληροφορίες θα προέρχονται και  από ηλεκτρονικά μέσα, όπως τα μηνύματα ή εικόνες, για το επίπεδο των γνώσεων κάθε ξένου κράτους για το COVID-19.

Ο τρίτος τρόπος με τον οποίο οι υπηρεσίες πληροφοριών θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και των μελλοντικών πανδημιών είναι η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον ασχολούνται επί του παρόντος με μια προπαγανδιστική μάχη για το ποιος από τους δύο οδηγεί τον κόσμο στην κατάκτηση του εμβολίου για τον COVID-19.

Καθώς τα ποσοστά μόλυνσης των Η.Π.Α. αυξάνονται εκθετικά και καθώς οι θάνατοι ξεπερνούν την Κίνα, η Ουάσιγκτον χάνει αυτή τη μάχη.

Για να δυσφημίσει δημοσίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, η κινεζική κυβέρνηση προώθησε μια θεωρία συνωμοσίας ότι ο αμερικανικός στρατός ήταν υπεύθυνος για την εισαγωγή του νέου κορονοϊού στην Κίνα.

Είτε το γνωρίζει το κινεζικό πολιτικό γραφείο είτε όχι, ο ψευδής ισχυρισμός του είναι στην πραγματικότητα μια αναγωγή μιας παλαιότερης θεωρίας συνωμοσίας του Ψυχρού Πολέμου που αναπτύχθηκε από τη σοβιετική υπηρεσία πληροφοριών, ότι ο αμερικανικός στρατός ανέπτυξε τον ιό HIV, αναφέρει τοforeignpolicy.

Η ουσία όμως είναι ότι από εδώ και στο εξής και μέχρι να βρεθεί εμβόλιο θα δούμε ένα νέο “ψυχρό πόλεμο” πιο ανελέητο και πιο σκληρό από αυτόν που έγινε πριν πολλά χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ