Κόσμος

Κορωνοϊός - Ιταλία: Τι συμβαίνει με τους θανάτους στην γειτονική χώρα

Ο αριθμός που βρίσκεται στη βάση της αγωνίας για τον κορωνοϊό είναι σήμερα το 4,7%.
Αυτό είναι το ποσοστό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μετά τη διάγνωση του ιού - 32.137 από τους 685.623 που έχουν βρεθεί θετικοί στον Covid-19 σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Και εδώ έρχονται οι συγκρίσεις με ποσοστό θνησιμότητας της εποχικής γρίπης, που είναι περίπου 0,1%, και της πνευμονίας, που είναι στο 0,2%.
Ωστόσο, το 4,7% δεν είναι μόνο υψηλό, αλλά απογοητευτικά αναξιόπιστο, τόσο για τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν να ανάγουν την πολιτική τους απάντηση όσο και για τους πολίτες που προσπαθούν να μετρήσουν πόσο πρέπει να ανησυχούν.
Το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν πεθάνει από τη νόσο ποικίλλει από χώρα σε χώρα.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι υπάρχουν τόσες πολλές αβεβαιότητες - και μάλιστα για τον πραγματικό αριθμό λοιμώξεων - που είναι σχεδόν αδύνατο να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα σχετικά με το ποσοστό θνησιμότητας.


Ο Mike Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περιέγραψε τέσσερις παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο διαφορετικό ποσοστό θνησιμότητας: ποιος μολύνεται, σε ποιο στάδιο έφθασε η επιδημία σε μια χώρα, πόσο δοκιμάζεται μια χώρα, πόσο καλά ενεργούν τα διαφορετικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Υπάρχουν όμως και άλλες πηγές αμφιβολιών, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των θυμάτων του κορωνοϊού που θα είχαν πεθάνει από άλλες αιτίες, αν δεν είχε συμβεί πανδημία.
Σε ένα τυπικό έτος, περίπου 56 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο - κατά μέσο όρο περίπου 153.000 την ημέρα.



Ανεπαρκής έλεγχος



Αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος άγνωστος Χ για το Covid-19 είναι ο πραγματικός αριθμός ανθρώπων παγκοσμίως που έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Χωρίς αυτές τις πληροφορίες δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβές ποσοστό θνησιμότητας.
Πολλοί μολυσμένοι άνθρωποι θα εμφανίσουν ήπια ή μη συμπτώματα και θα απουσιάζουν από τα δεδομένα, εκτός εάν έχουν ελεγχθεί.
Δεδομένου ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι, το μέγεθος του χάσματος πληροφόρησης ποικίλλει από τόπο σε τόπο.
Ο Ιωάννης Ιωαννίδης, καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, σημείωσε τα δεδομένα που έχουμε σχετικά με την επιδημία είναι «εντελώς αναξιόπιστα».

κορωνοιος πινακας

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, στο Wuhan, όπου ξεκίνησε η πανδημία, το πιθανό ποσοστό θνησιμότητας ήταν 1,4% - πολύ χαμηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση του 4,5%, η οποία υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις περιφέρειες της περιοχής.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κυβέρνηση έχει επικριθεί, ελέγχονται μόνο οι πιο σοβαρές περιπτώσεις.
Συνολικά, 1.231 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από 19.758 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, με ποσοστό θανάτου 6,2%.
Ο Rosalind Smyth, καθηγητής της υγείας στην UCL, δήλωσε ότι τα επίσημα στοιχεία του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν «τόσο παραπλανητικά ώστε δεν συνίσταται να χρησιμοποιούνται».
Χρησιμοποιώντας συντηρητικές εκτιμήσεις, ο πραγματικός αριθμός των προσβεβλημένων ατόμων "είναι πιθανό να είναι 5-10 φορές υψηλότερος", είπε.


Η ηλικία των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί



Πολλά εξαρτώνται από το ποιος μολύνεται, πόσο χρονών είναι και αν έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Είναι γνωστό ότι όσοι είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι πιο πιθανό να είναι σοβαρά άρρωστοι και να πεθάνουν.
Ο ΠΟΥ έχει επίσης προειδοποιήσει ότι οι νεότεροι άνθρωποι "δεν είναι ανίκητοι" και πρέπει να πάρουν τον ιό σοβαρά.
Η Ιταλία είναι μέχρι σήμερα στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, με 10.023 θανάτους και 92.472 μολύνσεις, με ποσοστό θνησιμότητας 10,8%.
Αλλά η μέση ηλικία των Ιταλών που είναι θετικοί στον ιό είναι 62 και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που πέθαναν ήταν 60 ετών και άνω.
Ωστόσο, διάφορες χώρες αναφέρουν επίσης περιπτώσεις και θανάτους με διάφορους τρόπους: στην Ιταλία, το Covid-19 αναφέρεται ως η αιτία θανάτου ακόμη και αν ένας ασθενής ήταν ήδη άρρωστος και πέθανε από ένα συνδυασμό ασθενειών.


"Μόνο το 12% των πιστοποιητικών θανάτου έχουν δείξει άμεση αιτιότητα από τον κορωνοϊό", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργού Υγείας της Ιταλίας.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αναφέρει απλώς πόσα άτομα με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν πεθάνει και δεν παρέχει επιπλέον πληροφορίες σχετικά με άλλες ιατρικές καταστάσεις.
Στη Νότια Κορέα, η οποία έχει μικρότερο πληθυσμό από την Ιταλία, περίπου το ένα τρίτο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ήταν σε άτομα ηλικίας 30 ετών και κάτω: 152 άτομα πέθαναν μέχρι στιγμής από 9.583 μολύνσεις, με ποσοστό θνησιμότητας 1,6%.
Στη Γερμανία, η οποία έχει καταγράψει 455 θανάτους, η πλειοψηφία των λοιμώξεων έχει εμφανιστεί σε άτομα ηλικίας 15 έως 59 ετών.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό θνησιμότητας της χώρας είναι περίπου 0,8%, αλλά αυτό μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει την επιθετική προσέγγισή της στα τεστ των ατόμων με πιο ήπια συμπτώματα.



Κίνδυνος θανάτου από άλλες αιτίες



Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 150.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.
Μέχρι σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που πέθαναν από το Covid-19 στη Βρετανία ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών ή είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πόσοι από αυτούς τους θανάτους θα είχαν συμβεί ούτως ή άλλως, αν οι ασθενείς δεν είχαν προσβληθεί από Covid-19.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...