Μαχάτιρ Μοχάμαντ
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Μαλαισία: Πολιτική αναταραχή μετά την ξαφνική παραίτηση του πρωθυπουργού

Ο μονάρχης στη Μαλαισία του ζήτησε να παραμείνει ως μεταβατικός πρωθυπουργός έως ότου οριστεί ο διάδοχός του.

Η τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού στην Μαλαισία τέθηκε εν αμφιβόλω ύστερα από συνομιλίες το σαββατοκύριακο μεταξύ κάποιων μελών του και ομάδων της αντιπολίτευσης αναφορικά με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα εξαιρούσε τον Ανουάρ Ιμπραχίμ, ο οποίος είχε χριστεί διάδοχος του Μαχάτιρ.

Ο Ανουάρ και ο Μαχάτιρ είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για να κερδίσουν τις εκλογές του 2018 και να εκδιώξουν την Εθνική Οργάνωση της Ενωμένης Μαλαισίας (UMNO) που πρωταγωνιστεί εδώ και δεκαετίες στην πολιτική ζωή της χώρας, σε μια συμμαχία που βασίστηκε στη δέσμευση ότι ο Μαχάτιρ θα παραχωρούσε την εξουσία στον Ανουάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Μαχάτιρ, που στα 94 του είναι ο γηραιότερος πρωθυπουργός του κόσμου, και του Ανουάρ, 72 ετών, καθόρισε τα πολιτικά πράγματα στη Μαλαισία για δεκαετίες.

Ο βασιλιάς αποδέχθηκε την παραίτηση του Μαχάτιρ ύστερα από συνάντηση με τον ίδιο, ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής γραμματέας Μοντ Ζούκι Άλι.

«Ωστόσο, η Αυτού Μεγαλειότητα έδωσε την έγκρισή του να διοριστεί ο Μαχάτιρ Μοχάμαντ ως προσωρινός πρωθυπουργός, ενώ αναμένεται ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου, έως τότε, (ο Μαχάτιρ) θα διαχειρίζεται τις υποθέσεις της χώρας έως ότου διοριστεί νέος πρωθυπουργός και υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε ο Μοντ Ζούκι.

Ο Ανουάρ και πρόσωπα κοντά στον Μαχάτιρ δήλωσαν ότι παραιτήθηκε ύστερα από κατηγορίες ότι θα συνάψει κάποιου είδους συνεργασία με κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κέρδισε πριν από λιγότερο από δύο χρόνια, για μια πλατφόρμα κατά της διαφθοράς.

«Θεώρησε ότι δεν πρέπει να τον μεταχειρίζονται με αυτόν τον τρόπο, να τον συνδέουν ότι εργάζεται με αυτούς που πιστεύουμε ότι είναι κατάφωρα διεφθαρμένοι», δήλωσε ο Ανουάρ σε δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε με τον Μαχάτιρ σήμερα το πρωί. «Ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συνεργαστεί με αυτούς που συνδέονται με το προηγούμενο καθεστώς».

Η πολιτική αναταραχή, σε συνδυασμό με τις έντονες ανησυχίες στην περιοχή για την εξάπλωση του κοροναϊού, οδήγησε σε πτώση το νόμισμα, τα ομόλογα και τη χρηματιστηριακή αγορά της Μαλαισίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Kατάρρευση Ερντογάν: Δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους ισλαμιστές της Συρίας - Τον προειδοποιούν με προσάρτηση της Αλεξανδρέττας

Όμηρος στα ίδια τα “βρώμικα” σχέδια του φαίνεται ότι είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τους τζιχαντιστές στην Βόρεια...